f Filatelistička i hobi stranica

Dobrodošli na Ivanovu stranicu

PHILA ART GALLERY

Posjetite izložbu: PICASSO

Phila Art Gallery naziv je filatelističke zbirke na temu svjetskog slikarstva, od prapovijesti do danas. U zbirci je predstavljeno 1200 slikara po nacionalnosti, autoru i stilskom razdoblju. Prvo predstavljanje galerije i postav izložbe FRANCUSKI SLIKARI bilo je na web stranici zagrebačkog naselja Travno, kao i izložbe BOŽIĆ i PICASSO.

Na svjetskoj izložbi Espana 2006 izložak Pablo Picasso osvojio je srebrnu medalju. Na izložbi u Malagi bio je izložak PABLO RUIZ PICASSO i osvojio brončanu medalju. Web stranica PHILA-ART–GALLERY.COM osvojila je srebrnu medalju. na kojoj je bila izložba ŠPANJOLSKI SLIKARI a predstavljeno je 50 slikara.

 

O meni:

Zovem se Ivan Jurković.

Aktivno se bavim filatelijom, 40 godina. Moja najbolja kolekcija su marke Hrvatske i Francuske. Moja specijalnost su marke na teme Božić i slikarstvo cijeloga svijeta. Učlanjen sam u HRVATSKO FILATELISTIČKO DRUŠTVO. Dopredsjednik sam društva.

Pregled dijelova iz zbirke:

PICASSO

 

ZANIMLJIVOSTI IZ POVIJESTI FILATELIJE


Pronalazač prve poštanske marke je Englez Sir Rowland Hill-1795.-1879.
Slovenac, Lovor Košir,1804-1879. Poznat kao otac poštanske marke, a stvarno je
nepriznati pronalazac. Godine 1836. predao je austrijskoj vladi plan o uvadanju
franko –maraka.Od 1851. je živio I radio u zagrebu.

Škot James Chalmers iz Arboatha pokazivao 1834. svojim znancima prve pokusne
marke, koje je 1837. predao clanu parlamenta Robertu Wallaceu.

Prva poštanska marka izdana je u Engleskoj 6.svibnja 1840.
Poznata je kao crni peni ,to je marka od jednog penija crne boje, sa likom likom
Kraljice Viktorije.

Stroj za zupcanje maraka je izumio Irac Archer Henry 1848. godine.


Austrija je prva uvela marke za novine 1851.godine.
Austrija je izdala prvu marku 1. lipnja 1850. Ta je marka bila upotrebljavana i u Hrvatskoj,
Slavoniji i Dalmaciji, jer su bile dio austrijskog carstva.
Naziv za marku bio je : LISTOVKA ili LISTARKA.

Austrija je prva uvela biljeg 1854.godine.
Austrija je prva uvela dopisnicu 1869.godine.

Prvi trgovac markama pojavio se vec 1850. To je J.B.Moens iz Bruxellsa.
Prva burza maraka održana je u Njemackoj 15. svibnja 1863.u Mainzu.
U Zagrebu marke su se mogle kupiti u Dugoj ulici, u knjižari ciji je vlasnik bio Ferdo Strmecki.

Prvi put su na jednoj izložbi u Bruxellesu 1852. prikazane i marke.
Prva samostalna izložba sakupljaca maraka održana je u Dresdenu 1870.godine.

U Zagrebu je 1907. održana prva hrvatska filatelisticka izložba.

Godine 1864. izdan je katalog maraka u Firenci.

Od 1865. u Engleskoj djeluje sekcija sabiraca maraka.

Prvi poznati sakupljac u Hrvatskoj bio je Oskar Simic, župnik Sv. Martina pod Okicem.
U pionire hrvatske filatelije spadaju I : Dragutin Dukat, Dragutin Gogolja, Franjo Bartowski
I dr.Fran Gundrum Oriovcanin.

SVJETSKI POŠTANSKI SAVEZ ( UPU ) osnovan je 1874. godine.

Prvo filatelisticko društvo « Philatelia » osnovano je u Dubrovniku 1890.godine, a osnivaci su
bili Muller, Gondola, Đupanovic I drugi. Kasnije se zvalo « Societa Philatelia «, pod
predsjedavanjem gospara Frane baruna Gundulica.

Na dan 1. lipnja 1896. osnovano je HRVATSKO FILATELISTICKO DRUŠTVO u Zagrebu.(HFD)
Prvi predsjednik HFD –a bio je dr. Eugen Sladovic. Pravila društva potvrdila je Zemaljska Vlada
14. ožujka 1897. Clanovi su se sastajali svake subote u gostionici Dragice Kregar, u Gundulicevoj
ulici broj 4. Poznati clanovi bili su: Franjo Bucar, Dragutin Dukat, Dragutin Gogolja, Stjepan Jaric,
Ivan Kerschbaumer, Antun Mikšic, Vjekoslav Panian, Peroslav Paskijevic, Dragutin Taborski,
Nikola Grahor i Dragutin Zistler.

 

KARL SEIZINGER

 

         Tko je bio Karl  Seizinger?

         Kakav je bio čovjek i kako su ga opisivali prijatelji i ljudi koji su ga poznavali? Najkraće rečeno bio je dobroćudan čovjek sa smiješkom na licu. Veliki  majstor svog zanata i priznati umjetnik. Rodio se u starom gradu bakrorezaca Hildburghausenu u Thueringiji god.1889.Kao dječak pisao je za jednog starog bakroresca njegov životopis, koji mu je kazivao u pero.Za njegovo vrijeme osnovao je Josip Mayer  u Hildburghausenu  svjetski poznati  Mayerov  Konversationslexicon. Slike za taj leksikon rezane su u ocjel i bakar. Čitav stožer crtača i rezača obišao je cijeli svijet, da snimi  sva  glasovita mjesta i krajeve . Kada  je morao napisati kamo je sve taj stari bakrorezac putovao, rodila se u njemu čežnja za pustolovinama i želja da postane bakrorezac. U svom rodnom gradu  izučio je bakrorezački zanat.

U prvom svjetskom ratu sudjelovao je  u Francuskoj kao gardijski lovac. Kasnije je otišao kao zrakoplovac u Tursku, gdje je učestvovao  u borbama u Mezopotamiji. Tamo je upoznao glasovitog istraživača Svena Hedina. Pustolovine koje su i zajedno proživjeli  Hedin  je bilježio za svoju knjigu «Bagdad-Babilon-Niniva»

Poslije rata vratio se u Njemačku. U teškim i žalosnim vremenima nije bilo zanimanja ni novaca za plemeniti bakrorez. Tiskare su najviše koristile  tipografsku tehniku.

1921. god. na poziv finske Narodne banke otišao je u Helsingfors .Tamo je izradio prve finske novčanice.

Godine 1924. dolazi u Prag. Kako je sam  rekao radi daljnje izobrazbe i usavršavanja. Radio je  za Narodnu banku novčanice i dionice. Na umjetničkoj akademiji bio je đak glasovitog prof. Maksa Švabinskog. Godine 1926. napravio je seriju  maraka « Gradovi ,Krajevi, Mjesta »  Ta serija spada u najljepše klasične marke Čehoslovačke. Izradio je ukupno 60 maraka sa raznim motivima. Zadnja je bila blok u spomen na prvu filatelističku izložbu  « PRAGA 1938 «

Godine 1939. dolazi u Beograd, gdje mu je povjerena izrada maraka u bakrorezu. Zanimljivo je, da je iz Zagreba došla prva želja za takvim markama .To je serija « Jadranska straža « Zatim je izradio više maraka po hrvatskim željama i po hrvatskim motivima za Poštansku zadrugu i za namjeravani Euharistički kongres. Politički događaji spriječili su da  te marke  ugledaju svjetlo dana, što je njemu bilo osobito žao. Izašle  su dobro poznate marke za II. Saveznu izložbu sa slikama katedrale i kamenitih

vrata.

 

Pred slom Jugoslavije morao se skloniti u Njemačku.

Nakon uspostave Nezavisne Države Hrvatske, dobio je kako je rekao : za mene laskavi poziv, da dođem u Zagreb. Poziv mu je uputio glavni ravnatelj Hrvatske državne tiskare Jure Pavelić. Prve marke izradio je za seriju Znameniti Hrvati – Zrinski i Frankopani (katalog Hrvatska 103.104.105.)Zatim redom 106. Dr. Ante Pavelić, 115. Stari dolac,116. Stari dolac- blok,117. Stari dolac- pretisak -  HRVATSKO MORE, 128. – 147. Dr. Ante Pavelić,148. i 149.Ruđer Bošković,162- 165 A  Državna radna služba-bečko izdanje-zupčanje 12.1/2 , 162-164 B D.R.S.- bečko izdanje – zupčanje 14.1/2, 162- 164 C – zagrebačko izdanje – zupčanje 11.1/2, 166. blok Na rad. Za marku i blok  stari dolac izradio je na predložak Vladimir Kirin a izdate povodom III. filatelističke izložbe u Zagrebu 12.rujna 1943.Ta marka po mnogima je proglašena najljepšom u njegovom bogatom opusu. Na pitanje kako se osjećate u Zagrebu, odgovorio je: Ja se među Vama osjećam dobro i kao kod kuće. Da  nisu tako ozbiljna vremena, bilo bi mi kao  u zemlji slarafa. Rekao je to uz smiješak na licu i povukao dim iz neizbježive cigare.

U Zagrebu je radio i za Njemački poštarski ured u Poljskoj: GENERALGOUVERNEMENT, 4 marke koje nisu službeno .puštene u promet.

 Od 1947.god. živi u Harlemu u Nizozemskoj. Radi za Nizozemske Antile, Portugal (Michel 738, 739),Curacao, Siriju, Novu Gvineju, i  Ujedinjene Narode (Michel  2i 10) Karl Seizinger  je za svoje radove  nagrađen i odlikovan  na velikim filatelističkim izložbama u Barceloni, Beču ,Berlinu, Melborneu, Pragu,Varšavi ,Zagrebu i još na puno mjesta. Umro je u 89 godini  4. svibnja 1978. u Harlemu.

Želim suradnju, dopisivanje razmjenu sa svima koji su zainteresirani. Osim maraka skupljam stare razglednice i numizmatiku.

Igram i šah na Yahoo-u. Moj ID je maliivica2001

Kontakt adresa je: ivan.jurkovic@inet.hr

Hrvatska, Zagreb, Kopernikova 3

Broj telefona: 01-6677896

 

Created by Vedran