Vodič kroz galaksiju za autostopere (update)

  • Postaja Blaževdol

Pogledati i sljedeće: Sv.I.Zelina, Zagreb, Hrvatska, Gemišt

Vjerujem da su se mnogi od vas, raznorodnih i raznovrsnih stvorova, raznih oblika i ne-oblika, u određenom razdoblju svog života (godine, desetljeća, eona, sekunde - uopće nije bitno) prosvijetljeni, gotovo zaslijepljeni božanskim svjetlom Jednoga, Logosa, Sveukupnog odnosa Svega ili Čega već, zapitali sljedeće: - Blaževdol!? Što je to? Gdje se 'to' nalazi? Zašto se uopće piše velikim početnim slovom? - Budući da neke još uvijek muči taj problem i jednostavno ne funkcioniraju normalno od dana kada se 'Blaževdol' pojavio kao ideja u njihovom umu, osjetio sam se dužnim da, kao webmaster tog za vas još uvijek misterioznog predjela*, razjasnim neke stvari.
(*Ne, ne mislim u gastronomskom, već u astronomskom odnosno geografskom smislu!)

Dakle - Blaževdol ... Taj se složeni pojam upotrebljava na planeti Zemlji kao naziv za jedno malo selo (s. je skup obiteljskih kuća, češće i cijelih gospodarstava, više ili manje raštrkanih u prostoru - u našem primjeru po okolnim brežuljcima); u njemu žive biljke, životinje i ljudi. Ljudi (sg. 'čovjek') su također životinje, s tom razlikom što imaju samo dvije noge - a nisu kokoši! Za njih je karakteristično i to da su, za razliku od drugih živih bića, jako umišljeni i da sve žele podrediti sebi i svojim potrebama. U tu svrhu djeluju pojedinačno (primjer br. 1) i/ili u grupi (primjer br. 2)
Nažalost, i u Blaževdolu, kao i na mnogim drugim mjestima na planeti Zemlji, čovjek vodi glavnu riječ.

Riječ, dvije o imenu

Navodno je naziv Blaževdol nastao spajanjem osobnog imena 'Blaž' i geografskog pojma 'dol' (ono između brežuljaka). Legenda kaže da je nekada davno na ovom području živio izvjesni gospodin Blaž. Budući je bio vlasnik konjušnice na vrlo frekventnom pravcu Zagreb-Beč, njegova se usluga rent-a-horse pokazala vrlo profitabilnom te se on obogatio i u kratkom vremenu suvereno zavladao područjem. Naravno, ustalilo se govoriti da je to Blažev dol: 'Kam ideš? - Idem v Blažev dol.', a tako je i ostalo sve do danas. Naravno, kako sve u nama poznatom svemiru ima dvije strane (najmanje dvije op.a.), tako je i ovo objašnjenje izvor sporova, prvenstveno među stanovnicima Blaževdola (kojih se to ipak najviše tiče). Naime, Duhan kaže da je '... to sve neko zmislil ...' i da ' ...to uopće nije bilo tak!'

Geografski položaj

VAŽNO - Za vas koji ste zalutali u Blaževdol


Ako ste u Blaževdolu, dobro će vam doći sljedeće informacije kako biste što brže napustili to područje. Dakle, nalazite se u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i to uz magistralnu cestu Zagreb-Varaždin.
Dvadesetak ste kilometara sjeveroistočno od Zagreba, odnosno 30 km južno od Varaždina. Prvo veće naselje gdje možete potražiti utočište, a koje ujedno i graniči s Blaževdolom je Sv.I.Zelina. Tamo ćete stići krenete li magistralom u smjeru sjevera. Istim putem možete doći i do Varaždina. Želite li pobjeći prema Zagrebu, tada imate dvije mogućnosti:
1. Samo okrenite prema jugu i, ukoliko ste motorizirani, gas do daske - potrebno vam je otprilike 20 minuta do ulaza u Zgb (pazite na ležeće i stojeće policajce - ležeći policajac je neživo biće koje usporava cestovni promet; stojeći p. služi uglavnom istoj svrsi s tom razlikom što je on živo biće - ponekad ima i druge
namjene);
2. Na južnom izlazu iz sela skrenite lijevo prema Sv. Heleni - tako ćete nakon otprilike tri kilometra vožnje po sporednoj cesti stići na autocestu (a. se razlikuje od obične ceste po vjerojatnosti dolaska vozila iz suprotnog smjera u vašu susjednu lijevu traku - za autocestu je ta vjerojatnost nešto manja pa možete voziti i desnom, a uz relativno mali rizik i susjednom lijevom stranom ceste u istom smjeru).
(Napomena: ako u prolazu kroz Sv. Helenu naletite na raspelo, znači da ste promašili ulaz na autocestu i da se morate vratiti nekoliko stotina metara!)

Prije bilo kakve akcije konzultirajte kartu u prilogu!