GPS I DILATACIJE VREMENA

 

U literaturi, kao npr na: http://www.triangulum.nl/Werkgroepen/documentatie%20werkgroepen/Snaartheorie/GPS%20essay.pdf se mogu naći podaci o dilatacijama vremena koje se uzimaju u obzir pri korekciji satova na satelitima za GPS, tj. globalni pozicioni sustav. Tako se navodi da je potrebna dnevna korekcija od oko 38 mikrosekundi (us). 45 us je razlika zbog gravitacije, a 7 us zbog brzine gibanja satelita, a prema specijalnoj teoriji relativnosti. Ta dva utjecaja su suprotnog predznaka.

 

Međutim, u navedenim razmatranjima utjecaja gravitacijske dilatacije možda je načinjena jedna ne baš zanemariva greška. Naime, računa se razlika 'brzine protjecanja' vremena između pozicije na površini Zemlje, tj. na polumjeru R, i približne visine GPS satelita od 4R. Taj pristup bi bio ispravan ukoliko bi sateliti mirovali na toj visini, tj. recimo da ih na toj visini drži raketni pogon. Tada na satelit, kao i satove u njemu djeluje gravitacija i moglo bi se tako računati.

 

Druga je situacija sa satelitima u orbiti. Oni se nalaze u bestežinskom stanju. To znači po pitanju gravitacije, kao da se nalaze negdje u dubini Svemira bez gravitacije. Prema tome bi za polumjer 4R trebalo staviti beskonačno. Ukoliko se uvrsti i navedena korekcija, dobiva se dnevno odstupanje zbog gravitacijske dilatacije od oko 60 us. Prema gore navedenim vrijednostima, proračuni se razlikuju za 15 us što je dva puta veće od dilatacije uzrokovane brzinom satelita, i naravno nije zanemarivo.

 

Moglo bi se zaključiti kako jedan ili oba izraza za dilataciju vremena nisu dovoljno točni, ili postoji još neki nama nepoznati faktor ili?

 

ARGUMENTI ZA I PROTIV

 

Nekima će na prvi pogled izgledati kontradiktorno i nelogično računati s beskonačnom udaljenosti iako se GPS-sateliti nalaze na 4R. Međutim, to je u stvari jedino logično! Zamislimo za usporedbu iste takve satelite koji su u orbiti oko Crne Rupe i gdje je gravitacija mnogo jača. Može li putnik u satelitu 'bez prozora' utvrditi u kojoj se orbiti nalazi? Kolika je ta gravitacija po kojoj se ravnaju satovi na satelitu? Ukoliko bi GPS-satelitima promijenili visinu orbite, kako bi satovi znali razliku jer bi se i dalje nalazili u bestežinskom stanju? Zatim, može li putnik u zatvorenoj kabini bez prozora utvrditi da li se nalazi u mirovanju u prostoru bez gravitacije, ili je u slobodnom padu, ili je u orbiti oko planeta? Ili su to na neki način 'identični' sustavi?

 

Možda će se nastaviti!?

 

Stranica Postavljena: 10.01.2013.

Zadnja Promjena: 10.01.2013.

e-mail: branko.vasiljev@inet.hr

Početna Stranica ( Home Page)