Napomena: Svi primjeri izneseni na ovoj stranici su konkretni kvarovi koji su se dogodili autoru na njegovom poslu te privatno. Autor ne garantira da će bilo koji od primjera raditi za Vaš konkretni slučaj te ne preuzima odgovornost za eventualno nastalu štetu zbog korištenja ovdje iznesenih primjera. Preporučam da provjerite svaki konkretan problem na više mjesta i iz više izvora. Neka rješenja Vam se mogu činiti čudna (upravo zato su i prikazana), no ni jedan primjer nije izmišljen. Eventualne primjedbe ili opaske su dobrodošle.

Zadnja obnova: 

 11.09.2003

 
 
1. Fizička zamjena Hard-diska

gore

Želite li zamijeniti hard-disk svog računala, a da Vam podaci i programi na novom disku ostanu identični starome, najlakši način je korištenjem programa "Norton Ghost". To je moćan programčić koji stane na disketu i vrlo je jednostavan za upotrebu. Prvi korak je da se novi disk priključi na računalo kao Primary Slave, Secondary Master ili Secondary Slave. To se određuje kratkospojnicima na disku. Kad se računalo upali treba ući u podešavanje BIOS-a u autodetekciju hard diskova. Kad računalo pronađe novi disk promjene treba spremiti. Sa BOOT disketom, koju pretpostavljam da imate, treba podići sistem i formatirati novi disk. Nakon toga se ubaci disketa sa Norton Ghost-om i u komandnu liniju upiše GHOST. Iz ponuđenih opcija najbolje je izabrati kopiranje jedne particiju na drugu. Kad se sve prebaci, stari disk se izvadi, umjesto njega se stavi novi na kojem se premjeste kratkospojnici i postupak je gotov. 

 

 
2. PowerPoint97 na Win98 prilikom pokretanja javlja"Invalid page fault in module kernel32.dll"

gore

Nažalost, ovaj i slični problemi teško da se mogu riješiti kvalitetno bez reinstalacije Windowsa. Naravno, prvo treba probati tako da se PowerPoint deinstalira te ponovno instalira. Ako i nakon toga javlja istu grešku može se probati sa reinstaliranjem Windowsa, ali vrlo je vjerojatno da to neće pomoći nego treba obrisati kompletan Windows direktorij i ponovno instalirati Windowse iz DOS-a. Dobro je prije toga spremiti mapu Favorites i slične na neko drugo mjesto tako da se poslije mogu ponovno koristiti. Moguće je pogledati  u Control Panel-System da li postoje kakvi konflikti u računalu, no ipak mislim da bez instalacije Windowsa na čisto (znači da obrišemo Windows direktorij ili formatiramo disk) neće ići. Nakon reinstalacije treba ponovno instalirati sve programe.

 

 
3. Pentium 120 MHz, 16MB se kod uključivanja jedanput podiže normalno, dok drugi put zablokira i ne uključuje čak ni monitor te se čuje signal iz zvučnika za grešku

gore

Prva pretpostavka je da negdje u računalu nema spoja, npr. grafička kartica sa pločom, kablovi sa diskom i slično. Nakon vađenja i ponovnog umetanja svih kartica i kablova, stanje je ostalo isto, ali je uočeno da ventilator na procesoru ne radi, tj. ne može se zavrtjeti-želi se pokrenuti, ali se opet vrati natrag. Kod uključivanja računala prvo se podiže grafika pa treba krenuti u tom smjeru. Za svaki slučaj dobro je grafičku karticu ispitati na drugom računalu. Tu je radila normalno. Treba zamjeniti ventilator, a u ovom slučaju cijeli problem je bio u njemu jer je moguće da zbog indukcije koja se javlja zbog nemogućnosti pokretanja, grafička kartica ne dobiva dobro napajanje. Nakon zamjene ventilatora računalo se podiže normalno. 

 

 

4. COMPAQ Deskpro 4100 ( 486 8MB 100MHz ) izgubio sliku za vrijeme rada

gore

Najbanalnija greška koja se može pojaviti je da se otpoji kabel za napajanje ili video signal. Ako je to u redu, dalje greške mogu biti u grafičkoj kartici ili monitoru. Monitor se spoji na drugo računalo i ako tamo ima sliku greška je u grafičkoj kartici. U ovom konkretnom slučaju neispravan je bio monitor.

 

 
5. Celeron 700MHz, 128 MB se resetira u radu ili kod podizanja prijavljuje "BIOS Rom checksum error"

gore

Zbog poruke "BIOS Rom checksum error" rješenje je jako jednostavno-zamijeniti matičnu ploču. Iako ovo izgleda pretrivijalno, u ovom konkretnom slučaju upravo je to bilo rješenje. Zašto? Matična ploča stara tjedan dana, pod garancijom...

 

 
6. Kod podizanja WIN98 pojavljuje se poruka: "Windows registry is damaged. Windows will restart and try to fix the problem."

gore

Ovakva poruka se pojavljuje kod neispravne RAM memorije. Ako je greška velika (jako oštećena memorija) tada se računalo neće podići ni nakon restarta, a ako se ipak podigne moguće je da mu se izgube neki driveri. Stvar je u tome da Windowsi kod podizanja operativnog sistema provjeravaju da li je memorija ispravna kako bi u nju učitali file-ove potrebne za rad. Dva su rješenja :prvo i najbolje je zamijeniti memoriju. Alternativno rješenje je ograničiti količinu memorije koju će Windowsi koristiti u radu, npr. 64MB na 48MB ( ako i nakon tako velikog smanjenja memorije od 25 % ostaje isto stanje memorija se mora zamijeniti ). Pretpostavka za ograničavanje memorije je da u Windowsima imate instaliranu opciju System Information. Računalo se podigne u Safe Modu ( tipkom F8 ). Kliknite : Start->Programs->Accessories->System Tools->System Information->Tools->System Configuration Utility->General->Advanced. Promjene treba spremiti i restartati računalo.

 

 
7.Pentium 120 MHz, 16 MB, WIN95 se kod podizanja, nakon osnovnih detekcija preko BIOS-a zablokira.

gore

Računalo se zablokira tako da je zadnja poruka koja se nalazi na ekranu: "Bank 0:FP" i "Bank1:FP".  Ovakva poruka bi mogla upućivati na veću grešku u memoriji, no da je greška u njoj, računalo bi se zablokiralo još prije (a ne bi je uredno prebrojilo na početku). Pošto je ta poruka zadnja stvar koja se pojavljuje na ekranu prije nego se počinju učitavati file-ovi sa hard diska, treba krenuti u tom smjeru. To znači da treba pokušati pokrenuti računalo pomoću BOOT diskete. U ovom slučaju to je pomoglo ali je utvrđeno da su fileo-ovi na hard disku toliko uništeni da je jedino rješenje formatiranje diska (vidi se po tome jer se sa dir naredbom izlistaju, ali sa nerazumljivim znakovima). Ovdje treba znati par DOS naredbi tako da se mogu prebaciti podaci, ako i oni nisu korumpirani, na drugi disk ili disketu. Ovo računalo je već imalo sličan problem a uzrok je nekakva greška kod hard diska ili matične ploče. Da se ovakav problem nije pojavio već prije  moglo bi se posumnjati i na viruse.

 

 
8. "Invalid VxD dynamic link call from ISAPNP(02)+0000140E to device "CONFIGMG", service 5B"

gore

Ova poruka se pojavila tijekom instalacije WIN95 na Pentium 120MHz, 16MB. Do nje dolazi ako u računalu postoje konflikti između pojedinih komponenata i njihovih drivera ili ako je neka komponenta neispravna. Umjesto x može pisati i neko drugo slovo. Pošto se ova poruka pojavljuje na plavom ekranu tako da se ne može u Control panel-u provjeriti koja komponenta blokira, treba isprobavanjem odrediti gdje je greška (modem, mrežna kartica, CD-rom ... ). Jednu po jednu komponentu treba izvaditi van, upaliti računalo bez nje, ako se opet zablokira  vratiti je natrag te probati istu stvar sa drugom dok ne proradi. U konkretnom slučaju uzrok greške je bio neispravan CD-rom pogon.

 

 
9. Printer HP Laser Jet 4L ne printa.

gore

Kad se pusti dokument za printanje, na printeru se upali narančasta kontrolna lampica za grešku, a iz printera se čuje zvuk kao da nešto struže. Ovo odmah indicira da je posrijedi mehanička greška, najvjerojatnije u nekom zupčaniku. Osim toga, kad se stavlja papir u donju ladicu vidi se da gumeni kotač koji gura papir zapinje na papir što znači da je on preskočio i nije u svom normalnom položaju. Printer treba rastaviti i ručno namjestiti kotač u normalan položaj. Prilikom rastavljanja printera uočen je i uzrok tom krivom položaju, a to je puknut zupčanik na osovini motora kojim se pokreče cijeli mehanizam. S obzirom da je taj mali zupčanik sastavni dio motora i ne može se nabaviti odvojeno ne preostaje vam drugo nego printer sastaviti i odnijeti ga u ovlašteni servis gdje će vam to rado promijeniti uz skromnu naknadu od 300 DEM. Novi printer te klase košta oko 900-1000 DEM pa birajte.

 

 
10. Pentium 133 ne podiže operativni sustav.

gore

Prilikom uključivanja računala, dolazi do zaustavljanja podizanja na detekciji hard diska, a čuje se i zvuk kako se hard disk želi pokrenuti, ali svaki put kreće iz početka. Zbog ovog zvuka mogu opet napisati da je rješenje jako jednostavno-zamijeniti hard disk. No ipak malo ozbiljnosti-ovo je vrlo težak kvar, pogotovo ako nemate kopije podataka jer je vrlo vjerojatno da tada možete zaboraviti na njih. Možete pokušati spasiti podatke tako da disk priključite na drugo računalo i da se nadate da će ga ono prepoznati i uspjeti pokrenuti. Čim se iz računala čuju neki neobični zvukovi to je znak da je došlo do nekakvog mehaničkog kvara, a u ovom konkretnom slučaju radi se o grešci na lageru ili motoru diska, jer se čuje kako ga želi pokrenuti, ali ne uspijeva. 

 
11. Priključivanje novog Hard diska na računalo, ali ...

gore

... postoji password na BIOS-u koji ste zaboravili ili nije vaše računalo! Nekoliko je rješenja. Prvo je pokušaj podizanja računala sa BOOT disketom, ako nemate sreće tada je u BIOSU redoslijed podizanja podešen na C, A , što znači da će računalo tražiti file-ove za podizanje na Hard disku koji nije prijavljen u BIOS-u, tada vam preostaje naći tip matične ploče i upute za nju, a u njima naći oznaku jumpera za CMOS clear. Taj jumper treba prespojiti i ostaviti neko vrijeme da se BIOS resetira, a time će se resetirati i password. U slučaju da je ipak podešeno A,C ,nakon što se računalo podigne sa BOOT disketom, potreban vam je programčić naziva "Award (Ami) BIOS cracker", ovisno o BIOS-u koji imate, (možete vidjeti kod podizanja računala), koji možete pronaći na internetu, a kojeg treba pokrenuti kako bi očitao password. Sretno.

 

 
12. MMX-s 233 MHz zablokira kod podizanja na Verifying DMI Pool Data

gore

Osim ovog, na početku nakon autodetekcije hard diska ispiše poruku:

"CMOS checksum error-Defaults loaded"

"CMOS battery failed"

Prvo treba utvrditi razlog blokiranja. Treba pokušati podići računalo sa BOOT disketom i vidjeti da li prepoznaje C disk. U ovom slučaju je to proradilo ali je nakon prebacivanja u mapu Windows i pokušaja pokretanja sa naredbom WIN pojavila se  poruka da je registry uništen i da treba pokrenuti Scandisk. Pokretanje Scandiska je potvrdilo da su fileovi na disku skroz ispremještani i uništeni tako da u obzir dolazi samo formatiranje diska. Još ostaje problem baterije što je i najvjerojatniji uzrok kvara jer je najvjerojatnije došlo do toga da su neki fileovi na disku imali jednake atribute ( npr. vrijeme, datum ...) zato što je svaki put kod podizanja vrijeme bilo resetirano zbog prazne baterije. No nakon zamjene baterije opet je ostala CMOS greška što znači da je vjerojatno došlo do greške na matičnoj ploči. Problem je što je na toj ploči integrirana i zvučna i grafička kartica, a da ne bi korisnika olakšali za par tisućica, jer bi morao praktično kupiti novi stroj, pribjeći ćemo malom jednostavnom triku (podataka ionako nema jer mu služi samo za igrice, pa neka gura dok ne krepa totalno): U Autoexec.bat treba dodati dvije nove komande:

date

time

pa će prilikom podizanja trebati upisati točan datum i vrijeme. Znači, instaliraju se Windowsi i editira Autoexec.bat !

 
13. Printer EPSON LQ-1170 ESC/P2 nakon prespajanja sa COMPAQ-a 66MHZ, na P3 800Mhz printa "hijeroglife".

gore

Printer je dobro instaliran, provjeren je i data kabel, a kod printanja izlaze znakovi bez logike. Treba provjeriti što je sa LPT portom. U Control panelu, System, je port instaliran kao ECP što odmah signalizira na to da je komunikacija između računala i printera prebrza i da treba LPT port staviti u klasične postavke u mod SPP. Međutim ovo se ne da uraditi iz Windowsa klasičnim reinstaliranjem drivera nego se mora ući u BIOS i tamo promijeniti postavke porta. Nakon restartanja će Windowsi automatski instalirati port u klasičnom modu (SPP). 

 

14. AMD-450 MHz zablokira prilikom podizanja sistema sa porukom "While initializing device VKD"

gore

"Windows protection error. Press any key to restart." Nakon restarta se opet javlja ista poruka. Pregledom dokumentacije na Microsoftovim stranicama vidi se da VKD znači Virtual Keyboard Device i da se ta greška javlja prilikom inicijalizacije tipkovnice. S obzirom da je tipkovnica sigurno ispravna (provjereno sa drugom), dalje nas put vodi prema ploči ili grešci u fileovima na disku, jer može biti da se ne mogu učitati (a indikativan je zvuk koji se čuje sa diska prije pojavljivanja poruke o grešci-kao da nešto zapinje). Računalo treba podiči sa BOOT disketom i pokrenuti SCANDISK i to Surface Test. Tu se je pokazalo da disk ima BAD sektor, tj sektor sa greškom, a file za podršku tipkovnice je bio baš na tom mjestu. Rješenje je ili reinstalacija Windowsa ili bolje format cijelog diska pa čista instalacija. Da je SCANDISK kojim slučajem zablokirao na BAD sectoru onda bi pomogla jedino zamjena diska, a ovako će trajati još neko vrijeme.

 
 15. Celeron 633 kod uključivanja ima crni ekran, svijetle diode na disketnoj jedinici i disku te zelena dioda na monitoru i tako stoji.

gore

Ovakvi simptomi upućuju na problem ili u procesoru ili na matičnoj ploči. Ako imate sreće, onda vam se dogodilo da negdje nije dobar kontakt, pa treba povaditi sve kabele, kartice, procesor, memorije i poslije vratiti natrag. Naravno da nemate sreće, te slijedi dalji postupak. Treba izvaditi procesor i staviti ga u drugo računalo. To sam naravno i napravio i to računalo se normalno podiglo. Znači ploča... Na vlastitu odgovornost može se probati prebaciti dobar procesor u ovo računalo, tako da budete sigurni da je ploča. Još sam probao promijeniti napajanje, te uključiti računalo sa otpojenim diskom i disketnom jedinicom.

I na kraju, koji je uzrok ovoj grešci? Dan prije nego je došlo do havarije bilo je nevrijeme sa grmljavinom. Računalo je bilo uključeno u struju (ugašeno), modema nema. Pa si ti sad misli...U slučaju ovakvih grešaka sa grmljavinom dobro je da provjerite sve komponente.

 
16. Celeron 500 kod pokretanja stane kod detekcije diska (znači par sekundi nakon uključivanja)

gore

Prvo što treba napraviti je ući u BIOS (tako da prilikom uključivanja pritišćete tipku "Del" ili "Delete"). Nakon toga, ovisno o vrsti BIOS-a, AWARD ili AMI, pronađete opciju "IDE HDD AUTO DETECTION" ili sličnu. To treba pokrenuti kako bi računalo pokušalo pronaći disk. U konkretnom slučaju nije pronašao disk. Dalje treba otvoriti računalo, provjeriti kabele do diska, eventualno staviti novi kabel, te ponoviti postupak sa BIOS-om. Ni nakon ovoga ne dolazi do detektiranja postojanja diska, što konkretno znači da vam treba novi disk. Da bi bili sto posto sigurni, stavite taj disk na drugo ispravno računalo te ponovite postupak sa BIOS-om. Ni tu ga ne detektira tako da je rješenje jasno. Trk na bankomat, uzeti određeni broj kuna, kupiti disk i onda posjetiti moju stranicu sa software uputama kako bi bezbolno pripremili disk za instalaciju vašeg omiljenog operativnog sistema ;-)))

 
17. Monitor TWA17" na Celeronu 1700 MHz i GeForce4 MX440 64MB, se ugasi prilikom pokretanja igre DeltaForce2 i DeltaForce3

gore

Na popravak sam dobio računalo sa ovakvim simptomima, uz još par grešaka te sam odlučio da mi je najjednostavnije, zbog svega, napraviti format diska i ponovna instalacije. Nakon instaliranja na monitoru Samsung 755DFX sve je radilo kako treba, uključujući i igre DeltaForce. No kad sam računalo donio do korisnika te ga spojio na njegov monitor, opet se ugasio pri pokretanju igrica te je zaključak da monitor nije baš pojam kvalitete. Eventualno bi trebalo probati sa drugom grafičkom karticom na tome monitoru da se eliminira i ta mogućnost.

Povratak na naslovnicu

Povratak na vrh