ŠKUGL «Sinj-1996» kao što mu i samo ime govori osnovan je 1996. godine, na inicijativu Ante Filipovica i nekoliko uzgajivaca golubova listonoša iz Grada Sinja. Klub se nastavio na dugogodišnju tradiciju uzgoja golubova listonoša u ovom kraju, koja seže u daleku 1950. godinu, kada se pocelo sa uzgojem golubova zaostalih iz postrojba njemacke vojske, o cemu i danas postoje dokazi u vidu njemakih prstenova za golubove na lokalnim tavanima starijih kuca,te kasnije na bivši klub uzgajivaca golubova listonoša »Cetina» osnovan pocetkom 80-ih koji je prije Domovinskog rata okupljao veliki broj uzgajivaca, medutim bez veceg uspjeha u organiziranom natjecanju.
Pocetkom Domovinskog rata i dragovoljnim odlaskom velikog dijela clanova kluba u postrojbe ZNG-a i i MUP-a RH, zamire djelatnost kluba i tek završetkom agresije na Hrvatsku dolazi do organiziranog okupljanja i ponovnog aktiviranja ali ovog puta pod novim imenom i u Hrvatskom Savezu Uzgajivaca Golubova Listonoša, u koji je «Sinj-1996» primljen na godišnjoj skupštini saveza u Osijeku 1997. godine.
Do prvog službenog natjecanja cekalo se do 1998. godine, kada klub prvi put stupa u jedno službeno natjecanje, ograniziravši let iz UDBINE na kojem je sudjelovalo 8 golubara i 116 golubova kluba «Sinj-1996», i od tada neprekidno sudjeluje u prvenstvu Hrvatske kako sa starim, tako i sa mladim golubovima neumorno radeci paralelno na širenju i popularizaciji ovog športa ne samo na podrucju Sinja nego i cijele Dalmacije, potencirajuci tako i osnivanje još dva kluba na našim prostorima i to klubova Trilj te Kaštela .
Klub se bez veceg uspjeha natjecao sve do prvenstva mladih 2000. godine kada postiže svoj prvi veliki uspjeh u kratkoj povijesti kluba osvojivši 1.,5.,6. i 7. mjesto u pojedinacnoj te 2.,7., i 8. mjesto u timskoj konkurenciji u Hrvatskom Savezu.
Tijekom 2001. godine klub je nabavio specijalni transporter za prijevoz golubova ukupnog kapaciteta cca 2700 golubova, te na taj nacin i u organizacijskom segmentu podigavši kvalitetu takmicenja osigurao uvjete takmicenja svojim clanovima kakve imaju samo jaki i dobro organizirani klubovi, stavši uz bok najjacim i daleko starijim golubarskim centrima u republici Hrvatskoj. Klub takoder svake godine na klupskom nivou nagraduje najbolje golubove i golubare , te na pocetku natjecanja sa mladim golubovima koje pocinje paralelno sa održavanjem Alkarskih svecanosti u Sinju. Organizira utrku imenom Alkarski Kup koja je dobro popracena i u lokalnim elektronskim medijima , gdje takoder nagraduje prvoplasitrane golubove.
Neosporno je da su ovim rezultatima pridonijeli i uspješni kontakti koje su clanovi kluba ostvarili tijekom godina sa sa najboljim hrvatskim uzgajivacima iz golubarskih središta kao što su Zagreb, Karlovac, Zagorje, Osijek i drugi, te mnogim poznatim europskim golubarskim centrima, gdje smo uz strucne savjete imali srece doci i do velikog broja kvalitetnih rasplodnih golubova, što je u ovom športu od presudne važnosti.
Pored svega navedenoga, kao svoju veliku snagu i prednost isticem starosni prosjek clanova kluba od samo 30-ak godina .
U klubu je u veljaci 2005. godine održana i izborna skupština, te novo rukovodstvo kluba u svoj mandat ulazi sa još vecim ambicijama , a zadaci koje je pred sebe postavilo u prvom redu su još bolji rezultati u Hrvatskom Prvenstvu, pojavljivanje na nacionalnom i internacionalnom nivou te nametanje Sinja kao jednog od buducih golubarskih središta Hrvatske.

natrag na naslovnu stranicu