USPJEŠNA OPERACIJA ČETIRI VRATNA DISKUSA

 

 

Brzi tempo života,malo kretanja, nepravilno sjedenje i držanje pospješuju nastanak problema vezanih uz kralježnicu s kojima se danas susreće sve veći broj ljudi.

 

Nakon što je prije mjesec dana u odjelu za neokirurgiju pri Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica izveden po prvi put prednji pristup u operaciji vratnog intervertebrahiog diska, ovaj tjedan tim liječnika izveo je najzahtjevnuju operaciju tag tipa. Naime, američka neurokirurginja dr. Beverly Walters, koja je ujedno bila prisutna i prije mjesec dana na prvoj operaciji vratnog diska prednjim pristupom i neurokirurg Klinične bolnice Sestara milosrdnica dr. Miroslav Vukić, te anesteziolozi dr. Rode i dr. Periša izveli zu zahtjevnu četverosatnu operaciju hernije četiri diskusa vratne kralježnice. Vratna kralježnica sastoji se od sedam kralježaka i šest diskusa; a kod operiranog pacijenta zbog degenerativnih promjena koje su nastale tijekom života, deformiralo se njih četiri (C3-C7). Do deformacija diskuisa, također može doći i zbog mikrotrauma vratne kralježnice, te trauma nastalih pri težim tjelesnim povredama.

Premda se diskusi nalaze sprijeda u odnosu na leđnu moždinu, upravo se zhog toga operaciji vratnog diskusa pristupa s prednje strane.Prednji pristup operacije vratne kralježnice idealan je iz nekoliko razloga.Kod stražnjeg pristupa postoji i mogucnost da se pri operacji povrijedi neki od brojnih organaka živaca,kojih u vratnoj kralježnici ima više ili pak sama leđna moždina,a samim tim pacijent bi mogao ostati čak nepokretan. Da bi se došlo do bolesnog diskusa kod stražnjeg pristupa operaciji, porebnoje maknuti u stranu leđnu moždinu, a to je vrlo riskantno-napomenuo je neurokirurg Miroslav Vukić. Kako je dodao,kod prednjeg pristupa ako se izvodi pravilno, nema nikakvih opasnosti od povreda neuralnih struktura.

NEIZDRZIVI BOLOVI Pacijentu koji je ovaj tjedan operiran deformiralo se četiri vratna diskusa, tako da su izašli iz normalnih okvira spinalnog kanala i pritiskali lednu moždinu i živce, a pacijent je trpio neizdrživu bol.Tijekom operacije sva četiri diskusa su izvađena, a umjesto njih stavljeni su koštani implatanti, koji bi za otprilike tri mjeseca trebali prerasti prostor gdje su se nalazili diskusi. Implatanti srašćuju s kralješcima i na taj način popunjavaju prazan prostor koji je nastao tijekom otklanjanja bolesnih diskusa. Osim koštanih implatanata, pacijentu je ugraden i posebni prednji fiksator (pločica) koji je vijcima učvršćen u trupove kralješaka, a zbog četiri oštećena diskusa, njegova veličinaje osam centimetara.

Operacija u kojoj je sudjelovalo petero lije čnika trajala je četiri sata, u prosjeku sat vremena po jednom vratnom kralješku. Prednji pristup operacije vratnih kralježaka je kompliciraniji od stražnjeg pristupa,me đutim sigurniji je za pacijenta i liječnike.

Rengentska snimka deformirana četiri vratna diskusa operiranog pacijenta.

Fiksatori (pločice) se ugrađuju kako ne bi uslijed vađenja diska došlo do kolapsa kraželjaka, odnosno da kralješci ne bi pali zbog nedostatka diskusa ijoš nepreraslog koštanog implatanta. Također ugraduju se da ne bi došlo do izmjene fiziološke zakrivljenosti vratne kralježnice, a kada se ne bi ugrađivali moglo bi doći do poremećaja iste te zakrivljenosti, koji bi izazvali pritisak na neuralne strtkture -istaknuo je dr. M. Vukić. Kako nastavlja, u Hrvatskoj ima nekoliko vrsta pločica, a pri operaciji je po prvi puta u Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica korišten onaj firme Codman Johnson & Johnson koji je izraden od titana. Pločica koja je napra-. vljea od titana za operacijuje preporučila profesorica Beverly Walters, koja ih i sama koristi kod zahvata. Pločica napravljena od titana vrlo je biokompatibilana, jer se uz nju mnogu raditi raiološke pretrage, magnetska rezonanca, a prolaskom operiranog pacijenta kroz detektore u zračnim lukama, neće imati problema.

MALENI OŽILJAK - Tijekom operacije koristi se mikrokirurška tehnika, mikrodrilovi i mikroskopi, a nakon operacije koža se šiva intrakutano tako da se šavo vi ne ne moraju vaditi, već se sami razgrade nakon 120 do 150 dana. Također ožiljak je vrlo malen, a najvažnije od sve ga što pacijen samo dva dana nakon operacije može ići kući rekao je M.Vukić.

Do sadaje u Odjelu za neurokirurgiju operirano 11 bolesnika prednjim pristupom, a rezultati su 100 posto zadovoljavajući. Građani koji pate od bolava u kralježnici, ističe Vukić, ne moraju nužno završiti pod nožem. Postoje naime, razni oblici fizikalne terapije kojima se pokušava ublažiti tegobe pacijentima, a tek kada više nema alternative, pacijenta se podvrgava operaciji.

Sve više gradana ne samo Hrvatske već i cijelog svijeta ima problema sa kralježnicom. Brzi tempo života, malo kretanja, puno nepravilnog sjedenja i držanja, samo pospješuju nastanak problema vezanih uz kralježnicu. Također, životni vijek čovjekaje produžen, pa stoga i ne čudi porast postotka ljudi koji se suočavaju s poteškoćama vezanih uz degenerativne promjene vratne kralježnice. Bolest se uglavnom manifestira bolovima u vratu, ramenima, rukama i stražnjem dijelu glave, a mogući su čak i ozbiljniji poremećaji poput otežanog hoda ili potpune nepokretnosti. Andreja Sarač

Za potrebe web-a pripremio FILIP RUŽIĆ - orginalni izvor Jutarnji list 24,12 2000

NAZAD