Vjekoslav Kaleb                                               

Gost

 

 

 

Bilješke o piscu:

Romanopisac i novelist; pisao je reportaže, prikaze, članke i filmske scenarije. Bio je urednik nekoliko književnih časopisa, tajnik Društva hrvatskih književnika i Matice hrvatske.

Najpoznatija djela su mu: zbirke pripovijedaka «Na kamenju» (1940), «Izvan stvari» (1492), «Novele» (1946), «Kronika dana» (1949), «Pripovijetke» (1951), «Smrtni zvuci» (1957) itd.

 

Tema djela: neočekivani dolazak gosta-psa

Vrsta djela: Novela

Mjesto i vrijeme radnje: Radnja se zbiva u malom selu šibenske Zagore, vjerojatno početkom 20.st

Citati:

Interijer:

«Ono tvoje sjedi u mračnoj kući pod čađavim gredama:

na kladi uz vatru Frane, za niskim stolom miješa

kašu za večeru Mara, a na kovčegu uza zid čuči,

vrebajući kao divlja mačka, kuštrava kći.»

èCitat opisuje jednu seljačku kuću.

 

«S vrata su gledala dva blaga, pametna oka, mirna i

sama kao dvije svijeće na oltaru.

To je na vratima stajao ovelik lovački pas prepeličar,

Duge sive dlake, tankih smeđih ušiju obješenih i

Priljubljenih uz obraz kao baršunaste krpe. A tih je;

Svečan bojom se slaže s mrakom, samo mu se oči

Odvajaju»

èCitat opisuje dolazak gosta.

 

Glavni događaj:

«U taj se čas pas digne. Rastreseno pogleda prisutne: ne čudi se što ih je toliko. Sasvim se vješto protegne, zijevne i otrese čisto na svoj način od glave do repa. Tada najednom dobije poslovan izraz: skoči na pod, pa se uputi u svijem putnom koraku van, ne pogledavši nikoga, niti Franu koji mu je najbliži stajao, skršenih ruku na prstima kao pred svojim dućanom.»

èCitat opisuje odlazak gosta

 

Kompozicija djela: Ovo djelo kao i svaka druga epska vrsta ima uvod, zaplet i rasplet.

Stil i jezik: Pisac je pisao čakavskim narječjem

Glavni lik: Što se očituje kroz razgovor ljudi. Pisac upotrebljava personifikacije i usporedbe radi boljeg opisa krajolika i ugođaja.

 

Dojam: Pisac vrlo slikovito opisuje svaku pojedinost interijera i izgleda ljudi. Iz teksta se vrlo lako zaključuje o kojim se staležima ljudi radi i koji su njihovi običaji. Karakter se , pak, vrlo slabo nazire kroz veliko mnoštvo vanjskih opisa.

 

Karakterizacija likova:

Gost(pas). Miran, tih, povučen

Frane: pričljiv, glasan

 

Fabula:

Jedne obične večeri dok se obitelj spremala za večeru, na ulazna vrata je zakoračio gost-pas kojeg je prva zapazila Mara.

Ne obazirajući se na njega, obitelj je sjela za stol i počela večerati, Pas je sa ulaznih vrata prišao Frani i pomno pratio njegove pokrete žlicom. Kad je Frane to primijetio, žlicom mu odreže komad otvrdnule kaše i baci na pod. Ugledavši kašu na podu, on se ne pomakne.

No kada mu je Mara stavila u drvenu zdjelicu kaše i odnesla u kut kuće, pas polagano ode do zdjele i počne jesti. Nakon toga više nije obraćao pozornost na njihovu večeru.

U to vrijeme uđe susjed Špirkan, zastane na trenutak i upita čiji je to pas. Nitko mu nije odgovorio zato što nitko nije znao.

Dok su oni razgovarali o dolasku psa, na vratima se pojavio stari zvonar Markutina. On također primijeti psa i pridruži se ukućanima. Kako su oni diskutirali o psu sve glasnije i glasnije na neki način počeli su se svađati. Nikako nisu mogli odrediti od kuda je taj pas došao i što to znači njegov dolazak.

Pas se u taj čas digne, rastegne i protrese se na običan pseći način od glave do repa i krene prema vratima kuće. Vidjelo se vani na mjesečini da je na vratima dvorišta digao nogu, kao sasvim običan pas, smočio prag i nestao u noći. 

 

Anarh