C
   online


 

VRIJEME NA TIJARICI

 

TEME

 
šta ima nova


generacije učenika


kruh ispod pekecrkva sv.Duha105. god. oš "Stjepan Radić"-TijaricaTijarica kroz povijestTijarica na ZG velesajmu

Tijarica slikom na sliku
 

SUDJELUJTE I      KOMENTIRAJTE

 
zašto volim...Tijarica forum


foto vodić


top11Tijarica na  YouTube


knjiga gostiju

 

KONTAKT

 
e-mail tijarčana


telefonski imenikGdje je  Tijarica?

 

 

zašto zašto volim...... 

omrčeni, tokići, čovići, žaperi, vrančići, vukići, sablići, pavići, škarići, botići, pogačići, sučići, jukići, voloderi, marasovići, baltići, vrgoči, plazibati, bravići, pešići, danolići, ruščići, bradarići, pervani, maroši, džekići, smoljani, lazići, velemiri, bajlo, kisići...ako tko fali nek se javi!!!

dobro došli na stranice posvećene mjestu srca moga one vam pružaju mogućnost da upoznate ovo malo mjesto smješteno u Dalmatinskoj zagori

 
SADRŽAJ šta ima nova generacije učenika foto album e-mail tijarčana telefonski imenik top11 knjiga gostiju

 

 

TIJARIČKI PODUZETNIK "IZVUKAO" NOVAC IZ EU FONDOVA

Filip Voloder (74) vlasnik tvrtke "Garo" uspio je dobiti novac iz EU fondova.
O tome izvještavaju hrvatske novine i internetski portali, a kako Tomić kaže ugledajte se na barbu iz Tijarice...
više o svemu klikni na:
slobodna dalmacija 23.10.2011.

slobodna dalmacija 25.10.2011.

 

Tijarica na  YouTube


remeta DANE PEŠA
isječak iz filma Govori Tijarica 1979Don Toma Bavčević (
župnik od 1918 do 1924 godine) i mnoštvo naroda  ispred crkve Sv. Duha u Tijarici.
Prepoznajete li koga svoga?

- Dijagram prikazuje kretanje broja stanovnika u Tijarici za razdoblje od 1857. do 2001. godine prema Državnom zavodu za statistiku.
 Najveći broj stanovnika zabilježen popisom 1931.godine kada je Tijarica brojila 1 525 živih duša.

klikni na sliku za veći prikaz

- Godine 2010. slavi se 800. obljetnica prvog spomena Trilja u pohrvaćenom obliku (1210. - 2010.). Prvi poznati pohrvaćeni oblik antičkih naziva Tilurium i Pons Tiluri je Tril, a nalazi se u ispravi ugarsko-hrvatskog kralja Andrije II. iz 1210. godine..... ( više...)

- 05.01.2010.god. peta obljetnica udruge "Pokrenimo Tijaricu" (više...)


- Tijarica ne miruje ni na sjeveru poljuda, a o planovima sve na blogu http://torcidatijarica.blog.hr/
pohvale na trudu TORCIDI TIJARICA i naprid bijeli!!!


- zavirimo zajedno u "škatulu za sne"!!! Pogledajte više od 100 crno-bijelih fotografija-"FOTOSEKCIJE" . Godinama čuvane, zaboravljene i nađene, ponovo su ugledale svjetlo dana, a ovim putem i net-svijeta. Na okupu je više generacija i sigurno ćete pronać sebe ili nekog svoga.    
            


- Župna crkva Svetoga Duha sagrađena je 1872. godine u Donjoj Tijarici, na mjestu Tarabnik. Crkva je sagrađena na mjestu starije, malene i srušene crkve, koja je sigurno sagrađena prije 1750. godine....(više...)

-TIJARICA-LOV blog kojeg svakako valja "ćirnit". Uređuje ga Mirko Kiso član lovačkog društva "Tovarnica-Tijarica".

-17.05.2008. Mreža Tijarčana na netu raste od danas i O.Š. "Stjepan Radić"-Tijarica ima svoju web stranicu.

- Tijarica i njeni ljudi u slici , 105 godina škole, dani komina, pure i bronzina 2007....

-105 GODINA TIJARIČKE ŠKOLE, pregled povijesti škole te  događaji koji se pamte i koji su dio Tijaričke prošlosti


ZANIMLJIVOSTI

METENJE MLIKA-DOBIVANJE MASLA

Mliko od ovaca i krava se skuha i ostavi da se ohladi kako bi se  uhvatio skorup, koji se  sakuplja u jednu posudu.Kad se nakupi određena količina sve se stavlja u stap zajedno s mlakom vodom i mećajom(drvena drška koja na dnu ima pričvršćen šupljikavi drveni disk) tuče  tj. meete. Nakon desetak minuta metenja smjesa iz stapa se izlije u neku posudu, u kojoj se onda na vrhu skupi  izdvojeno maslo, plivajući na preostaloj tekućini. 
Drugi stariji način da se u stap ulije kiselo mlijeko i meete, a tekućina koja ostane kad se pokupi izdvojeno maslo naziva se mlaćenica-rijeđa je od mlijeka i pije se ili jede s udrobljenim kruhom.

KONJ(1856m) je najviši vrh Kamešnice. Kamešenica inače predstavlja svojevrsni produžetak masiva Dinare od kojeg je odvojena prijevojem Vaganj (1173 m), dok se na svom drugom kraju strmoglavo spušta prema Kamenskom, odnosno Buškom blatu. Planina je smještena na samoj granici Hrvatske i BiH, a svi najviši vrhovi su s bosansko-hercegovačke strane granice. Posljedica je to dogovora o razgraničenju između turskog carstva i mletačke republike iz 1730. godine, tzv "Mocenigova linija", kad je veći, ali niži dio planine pripao Veneciji, dok je prostorom manji, ali viši dio planine pripao Turskom carstvu. Razloge tomu treba ponajviše tražiti u činjenici što su Dalmatinci više koristili Kamešnicu u stočarske svrhe, pa su im tako više odgovarale blage južne padine i brojni dolci na njima.

  U antičko doba sjemenke rogača su služile kao jedinica za mjeru kod vaganja zlata, jedna sjemenka = 1 karat (zrno rogača, grč. = keration). Naziv se rabi i danas za 0,18 gr. zlata (sjemenke rogača, bez obzira na veličinu i uvjete čuvanja, uvijek imaju jednaku masu od 0,18 grama).


TIJARIČKI GOSTIONIČARI

Tamo krajem šezdesete Tijarica je imala četiri gostionice na Tarabniku. U njima su se sastajali mještani, poštar Pero Voloder(četvrti na sl.), ravnatelj škole Petar Peša(drugi na sl.), učitelji, putnici namjernici koji su prolazeći autobusom zastajali u Tarabniku da se okrijepe... 
Bilo je to vrijeme kada je u Tijarici bujao život, ali i kada se počelo odlaziti u zapadnu Europu trbuhom za kruhom.
Gostioničari koje mnogi pamte i dan danas su: Martin Voloder (prvi na sl.), Ivan Tokić-Barbela (treci na sl.), Mirko Bravić (peti na sl.), Mirko Voloder-Badžo (nije na sl.) .


TIJARICA NA VRHU SVIJETA

  Tijekom ljeta 2007. godine Lana Pocrnja (kći pok. Marka Pocrnje, tijaričkog učitelja iz šezdesetih godina) spremala se sa svojim prijateljima na Himalaju. Buduć je po ocu naša Tijarčanka, zamolila je vodstvo udruge za jednu majicu koju će ponijeti sa sobom na vrh svijeta te i na taj način promovirati Tijaricu. Rečeno-učinjeno. Udruga je poklonila majicu, a Lana ju je ponijela sa sobom i naravno, na sebi, tako da je zajedno s njom na Himalaju dospijela i naša majica sa znakom Svetog Duha i natpisom Tijarica. Jednom se Tibetancu toliko svidjela majica da je slikavši se u njoj zatražio da mu je naša ekipa pokloni što su i učinili. Tibetanac je oduševljeno nosio majicu izgovarajući ime našeg mjesta kao TIJARIKA! Na vrh svijeta je, uz hrvatsku zastavu dospjela i majica s natpisom Tijarica! Tko se još može time pohvaliti?! 


2001.g. TIJARIČKI ZET
SLAVODOBITNIK 286. SINJSKE ALKE 

5. kolovoza 2001.godine - Alkar Ivica Perić('61) Sinjanin i tijarički zet (koji na natjecanju za Alku sudjeluje od 1987.), pobjednik je 286. alke, održane pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića. U tri je regularne trke osvojio ukupno osam punata, jednako kao i Ivica Filipović-Grčić, pa je vojvoda Ante Kotromanović njima dvojici naredio pripetavanje. Perić je trčao prvi i kopljem ponovno pogodio u sridu, kao i u dvjema regularnim trkama, a Filipović u jedan. Njegov alkarski momak bio je Ivan Vuko iz Tijarice. 
Mira Perić rođ. Čović i Ivica žive u Sinju i imaju dvoje djece.

http://www.alka.hr/index.html


FACEBOOK

facebook je jedan od novih oblika komunikacije na internetu. Potrebno se prvo registrirati i onda dobivate svoj prostor na netu gdje okupljate prijatelje, komunicirate s njima slovima, fotografijama, raznim zabavnim sadržajima...

Sve oni koji ga koriste ili će ga koristiti pozivamo da pristupe i grupi TIJARICA (samo upišite u tražilicu i ona će vas odvesti). 

facebook se "proslavio" tim što su 28.04.2008. srednjoškolci putem njega uspjeli organizirati prosvjed u 2 dana vikenda.


TRILJSKI PORTAL I TRILJSKI FORUM

  Dana 19. veljače otpočela je izrada Triljskog portala koji je zamišljen kao jedinstveni web portal koji pokriva administrativno područje grada Trilja odnosno mjesta: Bisko, Budimiri, Čačvina, Čaporice, Gardun, Grab, Jabuka, Kamensko, Košute, Krivodol, Ljut, Nova Sela, Podi, Rože, Strizirep, Strmendolac, Tijarica, Trilj, Ugljane, Vedrine, Velić, Vojnić, Voštane, Vrabač, Vrpolje. 

HITRADIO - Glasnik Sinja i Cetinskog kraja

Posjetite www.hitradio.hr i uživajte


-Tijara na ZG velesajmu, Ivan Bota za Glas Dalmacije

-fotografije sa Dana Komina, Pure i Bronzina 2008!

- Iz medija: drugi o Danima Komina, Pure i Bronzina 2008.

 

SLIKA MJESECADr. Rajko Ostojić, ministar zdravlja, u petak, 23.03.2012, je bio u posjetu Kliničkom bolničkom centru Split, gdje je održao radni sastanak, na kojemu se raspravljalo o trenutačnoj situaciji u KBC-u i o planovima za budućnost.

Među članovima koji su ga dočekali i NAŠA viša medicinska sestra Snježana Krpeta (rođ.Pogačić), glavna sestra Klinike za dječje bolesti u KBC-u Split.HUMANITARNO SRCE NAŠE MILKE

Milka Omrčen (kći Ante i Diane), studentica 5.godine sociologije na splitskom Filozofskom fakultetu, dobila je posebnu rektorovu nagradu za humanitarni rad za akademsku godinu 2010/11. (po prvi put dodjeljena za ovu kategoriju)
Jedanaest godina nakon što je s bratom i sestrom prošla isto iskustvo, Milka je među studentima pokrenula akciju "Uz nas niste sami" te za curicu (7) i dječaka (5) koji su u prometnoj nesreći ostali bez oba roditelja prikupila novčanu pomoć.
Milka je dirljivim pismom-apelom studentima Sveučilišta u Splitu potaknula akciju da od 20.listopada do 5.prosinca u kartonske kutije postavljene na većim fakultetima i menzama daju prilog za akciju "Uz nas niste sami".
Sakupljeno je 7700 kn (puna torba kovanica;). Milka je na Sv. Nikolu novac odnjela djeci.
Nakon gubitka roditelja Milka sa bratom i sestrom iz Tijarice seli kod bake (majčine majke) u Tomislavgrad gdje će i ove godine dočekati Božić sa svojim najdražima.
Blagosovljen Božić Milka tebi i tvojim dragima te i dalje budi ponos naše Tijarice!


TIJARIČKI TALENT OSVAJA LONDON

Katarina Voloder (kći Pere i Nedjeljka) rođena je u Berlinu. U Berlinu je završila osnovnu i srednju školu-gimnaziju, a trenutno studira na Fashion Illustration London College of Fashion University of the Arts London.
Zanimljivi stil izrade ilustracija (akvarel izražaj) je već zapažen u Londonskom svijetu mode tako da je 2011. na raznim natjecanjima osvojila 1. mjesta:
1st Price Winner - Illustrations for 'Boys+Girls' Kids Magazine
Illustrations to support the best selling key items for the season (for the edition April 2011)
1st Price Winner - The Body Shop Competition in collaboration with The London College of Fashion ‘Brush with Fashion’ Make-up Limited edition

ima toga još, a osvemu više pročitajte na http://www.katarinavoloder.com/

sve utiske sa The Body Shop na blogu
http://thebodyshop-workplacement.blogspot.com/
a njen intervju pogledajte na

http://www.youtube.com/watch?v=dqnJnWYYAHU

i kako Katarina kaže:
‘It’s not how good you are, it’s how good you want to be.’
 


 

    

GLUMAČKE NADE

  Na poziv Kazališnog studija Dubrovnik, učenici  osmog razreda tijaričke Osnovne škole Stjepana Radića; Anita Pavić i Lovre Sučić otputovali su 3. srpnja  2010. godine na petnaestodnevni boravak u Dubrovnik. Tamo će sudjelovati u Ljetnoj kazališnoj radionici zajedno sa   40 izabranih učenika iz cijele Hrvatske!  Ova se  djeca, prema mišljenju glumaca Kazališnog studija Dubrovnik smatraju IZNIMNO NADARENIMA za glumu, a  njihov talent otkriven je tijekom dvije godine gostovanja  dubrovačkih glumaca u  Tijarici i ostalim hrvatskim školama. (više...)


KADETSKO ZLATO U TAEKWONDO

Devetogodišnji Albin Pavić, član splitskog taekwondo kluba ST-Kwan osvojio je zlatnu medalju u kadetskoj kategoriji na tehničkom prvenstvu Hrvatske u taekwondo za 2009.g.
Tehničko prvenstvo Hrvatske za sve dobne skupine održano je u 24.10. 2009. u  Zelini, a u organizaciji Hrvatskog taekwondo saveza, Nastupio je 220 natjecatelj iz 24 kluba, pojedinačno i u parovima.

Čestitke Albinu i samo naprijed!


KK Zadar

Frano Marasović, rođen 16.08.1992. visok 215 cm, centar.
Perspektivni centar hrvatske košarke ovo ljeto je potpisao osmogodišnji ugovor sa KK Zadar.

Do sada sam igrao u Trogiru, počeo sam pred kraj osmog razreda, bilo mi je dobro tamo, trenirao sam s trenerom Kurtovićem sa seniorima, a u juniorima s trenerom Antom Bilićem. Onda je došla ponuda Zadra o kojoj sam neko vrijeme razmišljao i na kraju odlučio doći u Zadar. Očekujem da ću u Zadru napredovati. Još jednu godinu imam u juniorskom stažu i onda se nadam da ću upasti u seniorsku momčad. Sigurno je da neće biti lako, ali dat ću sve od sebe. Svoje srednjoškolsko obrazovanje nastavit ću tu u Zadru, ići ću u Turističku školu, na jesen krećem u treći razred, rekao je Marasović za
kkzadar.net
17.07.2009.


 

NEBESKIM VISINAMA PLOVI

Mirna Tokić(26), pilotkinja pri Croatia Airlinesu. Kći Petra Tokića i unuka pok. Šimuna-Bikana Tokića.

U najvećoj hrvatskoj zrakoplovnoj kompaniji Mirna je jedna od tri žene na tom odgovornome mjestu, dok u Hrvatskoj ukupno ima tek pet žena za upravljačem zrakoplova! Nakon trogodišnjeg studija uslijedio je praktični dio; već kao studentica dvije sezone je vozila avion u sklopu projekta “Nebesko oko”, kojim se iz ptičje perspektive provjeravalo stanje na cestama za ljetnih gužvi, ali i otkrivali požari. Zahvaljujući stečenom iskustvu, dobila je priliku i za najzahtjevniju kategoriju, airbus u Croatiji, gdje je kopilotkinja već drugu godinu. Za manje upućene, kopilot je također pilot, ali mlađi, dok punu “zapovjednu odgovornost” nosi kapetan. 


JUNIORSKA PRVAKINJA EUROPE

Od 22.-27. rujna 2009.g. u Puli je održano 2. WAKO – Europsko kickboxing prvenstvo u svim kickboxing disciplinama (semi-light i full contact; low kick; K1; glazbene forme i aerokickboxing) za dobne skupine kadeta i juniora.
Ukupno je sudjelovalo 1220 natjecatelja iz 30 država.
Kao hrvatska reprezenativka u kickboxu Frana Samardžić (KBK Mornar-Split) postigla je do sada svoj najveći uspjeh u karijeri osvojivši 1. mjesto i titulu europske juniorske prvakinje u light contactu do 65kg - juniori.
Organizator kupa je WAKO-federacija, a izvršni organizator Hrvatski kickboxing savez.
Natjecanje je trajalo 5 dana, a borbe su se, usporedno, održavale na 6 tatamija (borilišta) i 2 ringa.

2nd EUROPEAN CHAMPIONSH IPS for juniors and cadets Pula (Croatia)
22.09.2009 - 27.09.2009

1 Frana Samardzic Croatia
2 Andrea Busa Hungary
3 Tereza Martinkova Czech Republic
3 Karen Bailey Great Britain


"morska sirena" na "Brodarici" iz Tijarice
Julijana Voloder je među šest umjetnika koji su osmislili skulpture na "Brodarici" u Splitu. (
kompleks građevina "kod Jugoplastike")

Julijana Voloder - je autorica sirene,
 Dijana Rošin - je autorica galeba, 
Jadranko Runjić - je autor slona, 
Dražen Prlić - je autor saksofonista, 
Miroslav Radeljak - je autor gitarista,
Vanja Pagar - je autor duge,
 svi oni su renomirani akademski umjetnici te redom profesori Škole likovnih umjetnosti u Splitu 

Julijana Voloder
( kći Slavka) rođena je 1964.g. u Zadru. Diplomu akademske kiparice stekla je 1987.g. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Od 1997. radi u Školi likovnih umjetnosti u Splitu. Sudjelovala je na mnogim grupnim izložbama i kolonijama, a najprepoznatljivija je po radovima u staklu, što je rijetkost u Hrvatskoj.

 
Julijana je imala izložbu i na  6. danima komina, pure i bronzina te  je svojim slikama provela posjetitelje  kroz život i običaje starih Tijarčana.


 
FRANINA "BERBA" ZA KBK MORNAR-SPLIT


 
Dana 13.12.2008. u Pakracu je održano veliko kickboxing natjecanje, Croatia Open – Final Fight u organizaciji Hrvatskog Kickboxing Saveza i KBK Pakrac. 
Sudjelovalo je preko 500 natjecatelja iz više od 10 zemalja. Kickboksači su se  borili u četiri discipline, semi contactu, light contactu, full contactu i low kicku, a nastupili su  mlađi kadeti, stariji kadeti, juniori i seniori. Na turniru je sudjelovao i
kickboxing klub Mornar-Split.

Naša Frana Samardžić je imala zapažen uspjeh osvojivši:
-pehar za 1. mjesto lightcontact -65kg - juniori
-srebrenu medalju za 2. mjesto lightcontact -70kg- seniori
-pehar za najbolju juniorku turnira u lightcontactu, koja uključuje novčanu nagradu i mogućnost za dobivanje stipendije.
Sretno i bez ozljeda u novim borbama.


KRISTINA ČOVIĆ POBJEDNICA JESENSKOG KROSA

Dana 25.10 2008. Športska zajednica Grada Sinja organizirala je jesenski "Kros" za učenice i učenike osnovnih i srednjih škola s područja cetinske krajine. Kros je održan na "sinjskom hipodromu", a okupio je oko 600 učenika. 

Kristina pohađa srednju strukovnu školu B.J.Jelačić smjer krojačica. U konkurnciji srednjih škola trećih i četvrtih razreda naša Kristina je bila najbrža i osvojila zlatnu medalju vremenom 2:30:10 na 800m. 
Čestitke Kristini koja nas je ovom pobjedom podsjetila na stara vremena kada su na ovom krosu učenici o.š. "XDUB"-Tijarica ostvarivali zapažene rezultate i školu obogatili zbirkom pehara i zlatnih medalja koja se može razgledati u prostorijama škole. Sjetit ćemo se nastavnika Ilije Bulića koji je s puno entuzijazma pripremao i trenirao tadašnje šampione.IVAN BOTA NOVI PREDSJEDNIK STUDENSKOG ZBORA

  Na sjednici  Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu koja se održala 22.rujna 2008. godine u Zagrebu, za novog predsjednika  Studentskog zbora izabran je  Ivan Bota, student 4. godine Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.  
Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu je krovna organizacija studenata koja predstavlja sve studente Sveučilišta u Zagrebu.


I TIJARICA SUDJELUJE U "LOVU NA BOŽIJU ČESTICU"

U CERN-u na najvećem znanstvenom eksperimentu u povijesti čovječanstva(o kojem svi pričaju ovih dana neki strahujući da bi mogao uzrokovati i smak svijeta) radilo je čak 12 splitskih znanstvenika s FESB-a i Fakulteta prirodoslovno-matematičkih znanosti. Među njima je i naše gore list mr. sc. Kristina Marasović (Prirodoslovno-matematički fakultet Split)

U CERN-u (Europski centar za nuklearna istraživanja) u Ženevi pušten je u rad najsnažniji akcelerator čestica na svijetu.Taj tehnološki podzemni tunel dug 27 km golemi je znanstveni instrument tj. akcelerator čestica ikad stvorena, a zove se Veliki hadronski sudarač (Large Hadron Collider – LHC)
. Prvi snop protona u 27 km dugom tunelu, koji se jednim dijelom nalazi u Švicarskoj, a drugim u Francuskoj, pušten je u srijedu 11.09.08. LHC će se mjesecima “uhodavati”, da bi punim intenzitetom počeo raditi za tri godine. Kada se dva snopa, od kojih jedan kruži u smjeru kazaljke na satu, a drugi suprotno od toga, dovoljno ubrzaju, na dva će ih mjesta u cijevi fizičari puštati da se sudaraju. Taj pokus u velikom sudaraču hadrona (LHC-u), praćen na više mjernih mjesta, treba fizičarima otkriti tajnu postanka svijeta tj. rekonstruirat će uvjete kakvi su vladali u trenucima nastanka svemira za koji se smatra da je nastao Velikim praskom (Big Bang) prije 13,7 milijardi godina. NAJUSPJEŠNIJI TIJARIČKI GOLGETER

Ante Čović rođen je 31.08.1975. visok 1.80m. Odrastao je na Tijarici-Vrandocu i kao mali sve redom "driblao" po školskom dvorištu.
 Karijeru je započeo u splitskom Hajduku, a od 1994 igra u njemačkim klubovima i to: 
VfB Stuttgart sezona 94/95-Bundesliga
1. FC Nürnberg sezona 95/96-2.liga
Hertha BSC Berlin sezone: 
96/97-2.liga
97/98-Bundesliga
98/99-Bundesliga (osvojeno treće mjesto)
99/00-Bundesliga
VfL Bochum sezona 00/01-Bundesliga
1. FC Saarbrücken sezona 01/02-2.liga
Hertha BSC Berlin II sezone od 2003. do danas.
Igrajući za sve ove klubove za sada je zabio je 25 golova i odigrao 233 utakmice. Od toga je  6 golova zabio u 65 utakmica Bundeslige.
Vrhunac karijere je sezona 98/99 kada je igrao za berlinsku Herthu i s njom osvojio  3. mjesto u bundesligi.
Danas Ante živi u Berlinu i igra za amatersku momčad Herthe koja se takmiči u regionalnoj ligi sjever. Oženjen je i ima dvoje djece.
 


Tijarica "razbija" za kickboxing klub Mornar

   Dana 03.05.2008.godine u Splitu je održano seniorsko prvenstvo Hrvatske u light contactu na kojem su sudjelovali i naši Tijarčani Milorad Velemir i Frana Samardžić, za kickboxing klub Mornar iz Splita. Miliorad Velemir osvojio je drugo mjesto u kategoriji +94 kg, a Frana Samardžić treće mjesto u kategoriji -65 kg. Vele je inače student na PMF-u(smjer fizika) i ovim sportom se bavi više od 4 godine. Frana je učenica III Gimnazije i ljubav prema ovom sportu gaji nepunu godinu dana. Sretno i bez ozljeda u novim borbama.


RAGBI KLUB SINJ

   

 Kako nas Tijarčana posvuda ima tako  smo aktivni i u ragbiju. Naš sumještanin Davor Vrgoč  osim što je igrač i kadetski je trener RK Sinj. U programu proslave završetka sezone 2007. snage su odmjerili među sobom ragbijaši svih kategorija podijeljeni u dvije ekipe, a Davor je za pobjedničku ekipu postigao 20 pogodaka.

O povjesti kluba, pravilima igre, najnovijim događanjima... možete vidjeti na stranicama kluba
UKRATKO:
Ragbi klub Sinj osnovan je 1978. godine. Od 1990. do 1995. godine klub prestaje s aktivnostima jer većina igrača i članova uprave odlazi u postrojbe MUP-a i ZNG-a. Od 1995. godine na inicijativu športskih ragbi djelatnika iz splitske "Nade" i Hrvatskog ragbijaškog saveza, ragbijaši se ponovno okupljaju i uz pomoć grada Sinja, Hrvatske vojske i ragbi ljubitelja – starih igrača, ponovno pokreću klub, te postižu zapažene rezultate. 
Za reprezentaciju nastupaju Marinko Klarić-Kukuz, Renato Mladina, Davor Vrgoč i još niz igrača koji su igrajući za RK "SINJ" kao pripadnici Hrvatske vojske, za vrijeme služenja vojnog roka bili u Sinju. 

 

 

 

 

 

ANKETA
pitanje: KAKO ČESTO POSJEĆUJETE TIJARICU?
(glas ubaci u sandučić)
klikni i glasuj!

 

foto album | telefonski imenik | tijaričani na internetu / knjiga gostiju | šta ima nova

autorica stranica:ivana

Online Casino  

čudotvorna gospe sinjska
moli za nas 
 

 

PJESMA PO VAŠEM IZBORU

MOJ DIDA I JA

Preko polja kroz sjecanje ide
krsan covik, tvrde brade side
pamtim pogled, tu toplinu oka
i svaka rijec je bila mu duboka

Cvrst je dida bio kao stijena
hrabra srca i kamenih gena
sva je mudrost utkana u njemu
njegove su price ucile me svemu

Postenim putem ici bit ce tesko, znaj
al' samo ces tako stici gdje je vjecni sjaj

Ref.
Hej, da mi je s tobom kao prije docekati zore
pogledati dolje sa Svilaje na Petrovo polje
moj dida i ja, prijatelja dva
drugo vrijeme, ista sudbina

Gleda na me planina Svilaja
sa ocima njegovoga sjaja
crpio je snagu tamo gore
planina mu iscrtala bore

Njegove su ispucale ruke
meni bile kao mirne luke
kako da mu zahvalim na svemu
sinu ime dao sam po njemu

Postenim putem ici bit ce tesko, znaj
al' samo ces tako stici gdje je vjecni sjaj

Ref.

Hej, da mi je pogledati dolje
sa Svilaje na Petrovo polje
pa da viknem jace od oluje
da me dida jos jedanput cuje


                
marko perković T

http://www.youtube.com/watch?v=WPdkZ3HzonM

predložite pjesmu


MNK TIJARICA


 

 BLOGOVI

TIJARICA-LOV

TORCIDA-TIJARICA

3lj.blog.hr

studenti 

berlin

OŠ Stjepan Radić  
 

pročitajte slobodnu

SUSJEDI

HIT RADIO

TRILJSKI PORTAL

glazba, zanimljivosti......uredjuje tijarički zet