TOP 11

 

Biramo 11 osoba koje su po Vama zaslužni da uđu u tijarički "TOP 11"
kriteriji nepostoje, prijaviti možete bilo koga za koga smatrate npr.
da svojom osobnošću, jednostavnošću, vedrinom, toplinom, neobičnošću...
 mora biti u TOP 11.

Na e-mail poslati:

  • opće podatke kandidata

  • fotografiju

  • razlog zbog čega baš tu osobu kandidirate......

 

N O M I N I R A N I

Ana Lykaris rođ.Omrčen nominira:

    Ja predlažem za Top 11 ravnateljicu osnovne škole  Anu Bravić, jer je ta žena jako puno napravila za našu Tijaricu naručito što se škole i mladeži tiče. Više je napravila ona(njena inicijativa) nego mi svi posljednih desetljeća."Dani Tijarice" su nastali velikim djelom njenim trudom i sigurno puno drugih stvari za koje velika većina i ne zna. Ne smijemo zaboravit da iako nije rođena tijarčanka može biti ponosna na uspjehe koje je postigla u NAŠEM rodnom kraju. Smatram da bi joj se trebalo zahvaliti i spomeniti  je naručito svima onoma koji nisu svjesni njenog truda.
Lijep pozdrav iz Dortmunda!


Marija Plazibat nominira:

     Nominiram Dragu Plazibat iz zaseoka Plazibat. Rodjen je 24.02.1969. u Splitu, radi u tvrtci "Gavrilovic trgovina" u sektoru informatike. Nije ozenjen, brine se o majci invalidu.
Prijavljujem ga za "TOP 11" jer je cijeli zivot orijentiran prema Tijarici i istrazivanju porijekla te je kao rezultat toga izradio obiteljsko stablo prezimena Plazibat (dataljno), Vuko, Covic i Voloder. Taj projekt je iziskivao mnogo vremena, novca i truda, kontakta s raseljenim Tijaricanima diljem Hrvatske pa i svijeta; istraživanje po crkvenim knjigama i opcinskim katastrima, mletackim i austro-ugarskim mapama.
Danas, kad smo se raselili po svijetu i kada se ponekad cak ni bliski rodjaci ne poznaju mislim da je ovaj projekt hvale vrijedan, bas kao i ova Vasa stranica koja nas veze preko Weba i pomaze da smo u kontaktu s dogadjanjim u nasem kraju.
Pozdrav!

Ana Bravić,ravnateljica OŠ Stjepan Radić nominira:

Nominiram Ivana Botu, rođenog 17. 04. 1985. godine u zaseoku Klištine u Donjoj Tijarici kao treće od četvero djece Dragice i Stjepana Bote. Osnovnu školu završio je u rodnoj Tijarici s odličnim uspjehom. Već tada se isticao od svojih vršnjaka učenjem, vladanjem, organizacijskim sposobnostima, svojim zanimanjem za povijest i kulturnu baštinu Hrvatske, a posebice Tijarice koju voli iznad svega i od koje se s tugom odvaja svakim novim odlaskom na studij u Zagreb.
Srednju ekonomsku školu završio je u Sinju vrlo uspješno kako u učenju i vladanju tako i u organiziranju  raznih školskih aktivnosti. Jednoglasno izabran  u Vijeće učenika, isticao se kao glavni organizator svih zbivanja u školi, a posebno maturalne zabave. Omiljen i cijenjen u razredu i cijeloj školi kod učenika i profesora, ima poseban smisao za humor te s lakoćom rješava životne probleme za koje je mnogima potrebno veće životno iskustvo.
Trenutno studira u Zagrebu na Fakultetu političkih znanosti gdje redovito polaže sve ispite, a uz sve to najzaslužniji je za osnivanje Udruge "Pokrenimo Tijaricu" čiji je predsjednik i kroz čiji rad se istinski bori da Tijarica ne izumre ni demografski ni u bilo kojem  drugom pogledu.  Udruga  vrlo uspješno djeluje zahvaljujući u najvećoj mjeri upravo Ivanu koji ne štedi ni trenutka svog slobodnog vremena da bi pomogao rodnom kraju. Kao vrlo mlad dečko pomaže u svim obiteljskim poslovima čuvajući blago i učeći, što je mnogima danas nezamislivo, počinje  sakupljati stare predmete, oruđe i alate kojima su se koristili naši stari u svakodnevnom životu i radu što je rezultiralo velikom zbirkom starina koje su trenutno izložene u tijaričkom zavičajnom muzeju  otorenom  na blagdan Duhova – zaštitnika župe Tijarica ove godine i za koju je veliko zanimanje pokazalo Ministarstvo kulture i Konzervatorski odjel iz Splita. Također je istraživao  stare crkvene i matične knjige te izradio obiteljsko stablo svoje obitelji.
Kao predsjednik Udruge uspješno surađuje s Gradskim društvom Crvenog križa iz Sinja. U svega pola godine organizirao je dvije akcije dobrovoljnog darivanja krvi gdje je prikupljeno 40 doza što je veliki uspjeh za malo mjesto kao što je Tijarica.
Posebno se ističe brigom za mještane nižeg materijalnog statusa, za stare i nemoćne koje redovito posjećuje u  svim tijaričkim zaseocima. Za sve  uvijek nađe lijepu riječ, a oni mu zauzvrat pričaju o slavnoj tijaričkoj prošlosti, o njenim običajima, teškom životu i odlascima trbuhom za kruhom u bijeli svijet. Sve to Ivan  zapisuje i u svakoj prilici prenosi mlađima.
Želja mu je obnoviti stare tijaričke običaje. Tako je već 15. svibnja ove godine zajedno s članovima Udruge "POT" organizirao proslavu Duhova dovodeći članove Udruge za očuvanje kulturne baštine Cetinskog kraja iz Sinja da uveličaju tijarički blagdan i dočaraju nekadašnji ugođaj Duhovskog derneka. Trenutno, osim spremanja ispita radi i na pripremi kulturno gastronomske manifestacije koja će se i ove godine održati u srpnju.
Na našoj stranici može se naći "Pisma o Tijarici" koja je pisana za gusle, a  napisao ju je Ivan Bota.  Moglo bi se još mnogo toga napisati o našem Ivanu, mladiću koji se ističe među svojim vršnjacima ogromnim znanjem na svim područjima, zanimanjem i zainteresiranošću za hrvatsku i tijaričku kulturnu baštinu, njihovu prošlost, sadašnjost, ali i brigu i bojazan za njihovu budućnost.  U svakom slučaju, dragi Tijaričani, treba ga podržati u svim njegovim akcijama, zahvaliti Bogu što od mnoge pametne tijaričke djece imamo i Ivana koji se posebno ističe u svemu! Nadam se da će  mnogi  Tijaričani  shvatiti koliko su nam ovakvi ljudi potrebni te razumjeti kad kažem riječi koje sam imala prilike negdje čuti, a mislim da se uvelike odnose i na našeg Ivana: Ovo je dijete blagoslov Božji za našu Tijaricu! Podržimo ga u njegovom radu!

Pozdrav svim Tijaričanima u zemlji i svijetu!