pročitajte slobodnu

 

 

SADRŽAJ

home page
generacije učenika
foto album
e-mail tijaričana
telefonski imenik
top 11


 

 

Free Photo Albums from Bravenet.com 
    

 

V R I J E M E  N A  T I J A R I C I

budite uvijek u toku-najnovije vijesti iz Tijarice

  03. srpnja 2010.god.  

ANITA PAVIĆ I LOVRE SUČIĆ NA GLUMAČKOJ RADIONICI U DUBROVNIKU
 

 Piše: Ana Bravić, Ravnateljica Osnovne škole Stjepana Radića, Tijarica

   Na poziv Kazališnog studija Dubrovnik, učenici  osmog razreda tijaričke Osnovne škole Stjepana Radića; Anita Pavić i Lovre Sučić otputovali su 3. srpnja  2010. godine na petnaestodnevni boravak u Dubrovnik. Tamo će sudjelovati u Ljetnoj kazališnoj radionici zajedno sa   40 izabranih učenika iz cijele Hrvatske!  Ova se  djeca, prema mišljenju glumaca Kazališnog studija Dubrovnik smatraju IZNIMNO NADARENIMA za glumu, a  njihov talent otkriven je tijekom dvije godine gostovanja  dubrovačkih glumaca u  Tijarici i ostalim hrvatskim školama.

Ove godine glumačka radionica tematizira život i djelo Williama Shakespearea. Djeca će raditi na prizorima iz Shakespearovskih drama, proučavati jezik i kazalište elizabetinsko-jakobinskog razdoblja. Ovaj projekt će se primjereno predstavljati  u javnosti kroz medije i predstavu.

Zahvaljujemo glumcima Kazališnog studija Dubrovnik koji su svojom ljubavlju prema glumi, a nadasve ljubavlju prema djeci organizirali ovu radionicu i učinili gotovo nemoguće da ovaj projekt i realiziraju u potpunosti! Hvala i svim dobrim ljudima koji su osigurali sredstva kako bi naša djeca imala besplatan smještaj u Dubrovniku!

  13. travnja 2010. god. 

KUD TIJARA U IVANKOVU

Piše: Ana Bravić, potpredsjednica udruge „Pokrenimo Tijaricu“
 

       Kulturno umjetničko društvo Tijara iz Tijarice koje djeluje pod okriljem udruge „Pokrenimo Tijaricu“ vratilo se s trodnevnog  gostovanja u Slavoniji.  Društvo je  na poziv KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Ivankova sudjelovalo na 12. tradicionalnoj manifestaciji  „Sve se čaje okupiše“ koja je ove godine održana  10. i 11. travnja.  Čaja je zapovjednik svatova, kod nas  stari svat, što je u Slavoniji izuzetna čast, a sama manifestacija predstavlja stare svatovske običaje i tradicionalno okuplja velik broj društava iz cijele Hrvatske. Među uzvanicima je ove godine bio i KUD Tijara koji već četiri godine njeguje prijateljske susrete folkloraša iz Ivankova i Tijarice.
Manifestacija je započela  11. travnja na  Mali Uskrs kada su kroz Ivankovo  prošli  Ivankovački konjanici u tradicionalnim odorama  uz pratnju bubnjeva.
U poslijepodnevnim je satima centrom mjesta u svečanom mimohodu prošlo više od tristo folkloraša i grupa pjevača iz cijele Hrvatske koji su u večernjim satima nastupili na završnoj priredbi u ivankovačkoj sportskoj dvorani.  
 KUD Tijara je oduševio prisutne izvedbom starih Cetinskih svatova i Cetinskim kolom te plesnom izvedbom završnog kola iz opere „Ero s  onoga svijeta“. Manifestaciju je pratila i Hrvatska televizija koja o navedenoj manifestaciji snima dokumentarni film.  Ovo je bio drugi posjet KUD-a Tijara Ivankovu koji je oduševio veliki broj posjetitelja priredbe. Tijarčani su, kao i uvijek do sada posejtili Vukovar i mjesta stradavanja Vukovaraca; Ovčaru, Spomen dom Ovčara, Memorijalno groblje hrvatskih branitelja, Bijeli križ na Dunavu te Trpinjsku cestu na kojoj je poginuo legendarni zapovjednik obrane Vukovara Blago Zadro. Na svim ovim mjestima zapalili su svijeće i poklonili se nevinim žrtvama Domovnskog rata.Ovo je bilo drugo gostovanje KUD-a Tijara Ivankovu te još jedno u nizu uspješnih gostovanja ovog društva.


 
još foto.....
        

 

  07. siječnja 2009.god. 

Vito Perić (Slobodna Dalmacija od 07.01.2009)

pet godina poslije

“Pokrenimo Tijaricu”: priprema se monografija

  Povodom pete godišnjice osnutka, udruga “Pokrenimo Tijaricu” održala je svečanu sjednicu Skupštine, kojoj je nazočilo 200-tinjak članova i prijatelja.

Predsjednik Udruge Ivan Bota
predstavio je prisutnima rad Udruge u proteklih pet godina. Naveo je niz aktivnosti, među kojima je posebno izdvojio brojne ekoakcije, uređenje školskog dvorišta, školske zgrade i centra Tijarice, osnivanje KUD-a “Tijara” koji je u samo dvije i pol godine postojanja održao niz nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu, pomaganje najugroženijim obiteljima, poticanje pronatalitetne politike darivanjem novorođenčadi i osnovnoškolaca, osnivanje i rad dramske sekcije sa brojnim gostovanjima u Hrvatskoj i inozemstvu, akcije darivanja krvi u kojima je dosad prikupljeno 220 doza dragocjene tekućine, održavanje nadaleko poznate i posjećene manifestacije “Dani komina, pure i bronzina”.

Predsjednik Udruge iznio je planove za budućnost, a to su izdavanje monografije o Tijarici, izgradnja i uređenje trga u centru mjesta te nastavak svih dosadašnjih aktivnosti. Poslije skupštine Tijaričani i njihovi gosti nastavili su druženje uz domaće specijalitete te, naravno, uz pjesmu i ples.


 
                
POVIJEST UDRUGE KROZ PET GODINA POSTOJANJA (klik...)

 

  17. prosinca 2009.god. 

  TREĆI BOWLING TURNIR TIJARIČANA

 

Članovi Zavičajnog kluba „Tijarica e.V. Berlin Brandenburg“ nisu propustili ni ove godine organizirati Božićni turnir u bowlingu. Treći je to po redu u pet godina postojanja udruge Berlinskih Tijaričana. Petu obljetnicu nedavno su proslavili. No, prigoda za druženje, nikad dosta. Posla puno a vremena malo. Zato je i Božićni turnir u bowlingu dragocjena prigoda za zajednički susret i druženje. Iskoristilo ju je pedesetak ljubitelja bowlinga. Dobar dio je tek promatrao natjecanje. A u borbi za jedan od pehara bilo je 17 muškaraca i 7 žena.

                

Pobjednički pehar ove je godine pripao Mirku Sučiću, drugo mjesto je osvojio Bože Vrančić a treće Hrvoje Škaro. U ženskoj konkurenciji je prvo mjesto i uz veliku prednost, osvojila Irena Omrčen, druga je Brigita Juričević a treća Iva Pervan. Pored pehara, dodjeljen je i poklon bon za kupnju bowling kugle, za najbolju seriju. Ovaj poklon bon osvojili su Irena Omrčen i Mirko Sučić.

Kako se većina Tijaričana bavi ugostiteljstvom, turnir je započeo tek u njihovo slobodno vrijeme, odnosno kasnim večernjim satima. Ugodno druženje uz pršut i ukusne slastice, u iščekivanju ovogodišnjih pobjednika, potrajalo je do duboko u noć.

 

  29. studeni 2009.god. 

PET GODINA ZAVIČAJNOG KLUBA "TIJARICA"


     
      Članovi zavičajnog kluba Tijarica Berlin Brandenburg e.V su organiziranjem prve Tijaričke fešte, obilježili petu godinu od osnutka i početka djelovanja kluba. Stigli su sa škrtog i kamenitog tla prije 40 godina. Ne svi odjednom i zajedno. Ali oni koji su stigli među prvima, „povukli“ su za sobom i obitelji, brojne rođake, prijatelje. I zabavili se ozbiljnim i zahtjevnim poslom. Najčešće se bave ugostiteljstvom. Na desetine je restorana u Berlinu, u vlasništvu Tijaričana.
Osnivajući prije pet godina zajedničku udrugu, poželješe kroz nju iskazati ljubav prema rodnom kraju. I pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Netom organizirana zabava i proslava pete obljetnice, plod je potrebe iskazati zahvalnost svima koji su u tim zadacima i ciljevima udruge svesrdno pomagali. Okupili su se Tijaričani i njihove obitelji. Pa i oni koji nisu iz Tijarice nego okolnih mjesta a svesrdno su priključeni u svakoj aktivnosti. Riječ-dvije o tome je na početku zabave progovorio predsjednik Kluba, Ivan Sučić, spominjući se i vremena osnutka od prije pet godina kada je za prvog predsjednika Kluba bio izabran Zvonko Žaper. Sučić se ujedno zahvalio i dugogodišnjem, vrlo aktivnom rizničaru, Stipi Pervanu radi čijeg prilježnog rada je posljednjih godina prikupljeno i potrebnima poslano oko 70 tisuća eura.

Želja da vam svima zajedno kažem hvala je i razlog ovog našeg okupljanja. Hvala za vaše darove, novac koji ste priložili. Osobno znam kako ste ga teško zaradili. Zato, hvale nikad dosta, rekao je predsjednik Sučić te ovom prigodom u znak zahvalnosti za njegov vrijedan rad, rizničaru Kluba, Stipi Pervanu uručio na dar sliku Tijarice.

Onaj kome mi pomognemo, možda će pomoći nekome drugome, rekao je u kratkom govoru Stipe Pervan, iznenađen darom namjenjenom njemu.- Ja sam 35 godina ovdje u Berlinu. Kako je lijepo sresti u svijetu svog čovjeka koji je pozitivan. Među prvima su od nas ovdje došli Slavka Čović i Mate Pogačić. Da nije bilo njih ovdje, ne bi bilo ni nas. A danas, primjerice, Mate Pogačić ima četvero djece sa diplomama. To je naša budućnost u koju trebamo ulagati, naša djeca. Svima zahvaljujem koji pomažu i daju svoje priloge kada dođem kod njih, kako Tijaričanima tako i našim susjedima iz Kamenskog, Voštana. Ima i ljudi koji ne daju ništa. A oni koji daju i pomažu, njima će se to stostruko dobrim vratiti. Mislim da u svijetu svugdje treba primati kontakt one zemlje i naroda kod kojega si došao. Ali ne treba ni zaboraviti svoje. Što sam stariji, to te više volim, moja Tijarico, rekao je rizničar Pervan, zahvaljujući na pohvalama i daru.

Nazočnima na večeri se kratko obratio i gost iz Domovine, župnik iz Tijarice, don Mate Lekić koji se za ovu važnu prigodu zaputio na dugo putovanje.

- Puno ste dobrog učinili. A ja vama evo donosim izraze ljubavi. Ovo druženje oplemenjuje i obogaćuje, to je nešto veliko. Vas ovdje ne veže samo Tijarica nego i nešto dublje. Želio bi da to dublje i ostane. Po tome ćete osjećati i za Tijaricu i za Hrvatsku. Nemojte se utopiti u masi, budite to što jeste, neka i djeca znaju ko su i što su. Želim da vaš klub živi, da se susrećete što češće, da i mladi upoznaju naše mlade u domovini, to daje čvršću povezanost, rekao je don Mate Lekić i dodao:- Prvi puta sam u Njemačkoj. Bio sam prije na kraće u Austriji, Italiji ali u Njemačkoj i ovako daleko, ne. U Tijarici sam 10 godina i nisam nikad noć prespavao van svoga kreveta. Ali kažem sam sebi, oni mogu pomisliti da imam nešto protiv njih, idem da im pokažem da ih volim. Daljina nas dijeli ali ne osjećaji. Vas ne dijeli ni daljina ni osjećaji, rekao je Tijarički župnik svojim Tijaričanima u Berlinu. Prva Tijarička fešta posvećena petogodišnjem, vrlo uspješnom dobrotvornom djelovanju ove udruge, potrajala je do kasnih sati. Njoj su nazočili i predstavnici drugih hrvatskih udruga, svećenik fra Rade Tolić kao i Ivan Ugrin, glavni urednik europskog izdanja Slobodne Dalmacije koji je u Berlinu tih dana promovirao svoju knjigu „Nikad nazad“. Glazbeni ugođaj zabavi Tijaričana dao je Toni Bliznac iz Kostanja. A za brojne gastronomske specijalitete i bogatu trpezu pobrinuli su se Tijaričani sami. Svojim se petogodišnjim, dobrotvornim djelom i četrdesetogodišnjim ugostiteljskim i životnim tragovima u Berlinu, i te kako mogu ponositi.
 

 

  07. kolovoza 2009.god. 

Izvješće sa VI  Dani komina, pure i bronzina

Piše: Ana Bravić

   
  Tijarica je ovog vikenda bila mjesto  susreta tradicijske kulture i gastronomije Dalmatinske zagore i Hercegovine. Na šestoj po redu kulturno-gastronomskoj manifestaciji "Dani komina, pure i bronzina" u petak, 31. srpnja te u subotu 1. kolovoza, okupilo se više od 4 tisuće Tijarčana i njihovih gostiju iz cijeloga svijeta koji su uživali gledajući pripremu, ali i kuhajući stara, gotovo zaboravljena jela koja bude maštu, oslobađaju čula i podsjećaju na zaboravljeno djetinjstvo kad se zdravo jelo, a jo zdravije živjelo u Tijarici na svježem tijaričkom zraku.
  Uz juhu od pivca kuhala se i kušala pura s mlijekom, kiselinom, talogom; dimili se lonci s raštikom i suhim mesom, a uštipci i kruh ispod peke zamamno su mirisali s tijaričkog komina.
Prvoga dana manifestacije u svečanom mimohodu kroz sredite mjesta zvano Tarabnik, prodefilirala je gradska glazba i triljske mažoretkinje te KUDovi "Tijara" iz Tijarice i "Ivan Goran Kovačić" iz Ivankova.
Manifestaciju je otvorila dogradonačelnica grada Trilja, gospođa  Ankica Lukić, a vatru na kominu zapalio je dogradonačelnik gospodin Jozo Hržić čime je ona i službeno otovrena.
U svečanom mimohodu organizatorima - članovima Izvrnog odbora udruge "Pokrenimo Tijaricu" pridružio se i gospodin Zdravko Omrčen, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, porijeklom Tijarčanin, koji je uz ostale uzvanike izrazio potporu udruzi i njenom vodstvu te najavio  daljnju pomoć u organizaciji manifestacije.
U prostorijama Osnovne kole Stjepan Radić ovom su prigodom otvorene dvije izložbe: etno izložba "Momak s Dinare" Marinka Poljaka te izložba slika "Običaji naših starih" akademske kiparice i slikarice Julijane Voloder također porijeklom Tijarčanke koja je svojim slikama provela posjetitelje  kroz život i običaje starih Tijarčana.
Istoga je dana održano finale u balotama kojem je prethodio veoma posjećen trotjedni turnir. U konkurenciji od 44 ekipe iz cijele Dalmacije, prvo mjesto i vrijednu nagradu od šest tisuća kuna po drugi put od kada je manifestacije, osvojila je ekipa Studentskog centra iz Splita kojoj je voditelj Tijarčanin Mijo Vuko. Drugo mjesto i utješna nagrada od tri tisuće kuna pripalo je tijaričkoj ekipi Branka Pervana.
Drugoga dana manifestacije Tijaricom su, uz domaćina KUD "Tijara" prodefilirali naši dragi gosti iz Ivankova koji su već treći put u Tijarici. Njima su se pridružile Sinjske mažoretkinje te društva iz Hercegovine: HKUD "Svi sveti" Jare, HKUD "Sveti Ivan Krstitelj" Ružići, KUD "Dinara" Livno, KUD "Kralj Tomislav" Tomislavgrad te KUD-ovi iz Cetinske krajine: "Kamešnica" iz Otoka,  "Peruća" iz Hrvaca te Udruga za očuvanje baštine Cetinskog kraja. Velika povorka ljubitelja folklora slila se uz pjesmu i ples na školsko igralište na oduševljenje mnogobrojnih posjetitelja. Folklorni program trajao je tri sata, a posjetitelji su uživali u oku i uhu ugodnoj raznolikosti hrvatskih nošnji, tradicionalnim napjevima kao i svim poznatim hrvatskim kolima. Plesalo se "Linđo", "Trusa", "Slavonski drme", "Ples s metlom", "Bunjevačko kolo", "Splitske plesove", "Cetinsko kolo" te završno kolo iz opere "Ero s onoga svijeta" koje su izveli domaćini KUD "Tijara" iz Tijarice na oduševljenje svih pris utnih.
Dva dana se u Tijarici guslilo i diplilo, gangalo i reralo, pjevalo i plesalo uz uštipke, kruh ispod peke, raštiku, janjetinu s ražnja i druga, gotovo zaboravljena stara jela i ostale specijalitete našega kraja.
Manifestacija je završila velikim koncertom Jelene Rozga, a slavlje Tijaričana i njihovih gostiju nastavilo se na Tarabniku do ranih jutarnjih sati.

  19. srpnja 2009.god. 

VI  Dani komina, pure i bronzina

Piše: Ivan Bota

31. srpnja i 01. kolovoza 2009. godine održava se VI  kulturno gastronomska manifestacija u Tijarici pod nazivom „Dani komin, pure i bronzina.  Ovo je jedinstvena smotra folklora i gastronomije na području Dalmacije a vjerujemo i šire.
Za održavanje ovogodišnje dvodnevne manifestacije sve je spremno a manifestaciju će 31. srpnja otvoriti Triljski gradonačelnik Ivan Šipić  tradicionalnim paljenjem vatre na kominu. Manifestaciju će svojim nastupom otvoriti domaćin KUD Tijara  a uz njih će nastupiti i gradska glazba Trilj, triljske mažoretkinje, tamburaški sastav Baće te KUD „Ivan Goran Kovačić“ iz Ivankova. Drugi dan manifestacije nastupit će niz folklornih društava iz dalmatinske zagore, primorja, Slavonije te Bosne i Hercegovine koji će se predstaviti  rerom, gangom, ojkavicom, treskavicom, bećaracem, guslama, diplama a plesat će se Sinjsko kolo, Alkarsko, Ero s onoga svijeta, Splitski plesovi, Linđo, Trusa, Pijano kolo, Splet kola, Drmeš itd.
Oba dana posjetitelji će moći razgledati izložbu akademske kiparice Julijane Voloder te etno izložbu Marinka Poljaka pod nazivom „Momak s Dinare“.
Također za vrijeme održavanja same manifestacije izravno pred očim posjetitelja na kominu na otvorenom pripremat će se sva stara jela našeg kraja koja svi posjetitelji mogu i kušati. Tako će se za posjetitelje pripremati pura sa raznim prilozima, kruh ispod peke, raštika, grah, juha od pivca, uštipci, soparnik, mest će se mlijeko, kušati domaći pršut, sir, ...
Manifestacija završava velikim koncertom Jelene Rozge koja će posjetitelje zabavljati do ranih jutarnjih sati.

images  
 

Udruga "Pokrenimo Tijaricu"

T i j a r i c a

21245 Tijarica

MB 1885073

Ž-R 2360000-1101812389

 

  18. rujna 2008.god. 

POKRENIMO TIJARICU-ZG VELESAJAM

Piše: Ivan Bota

   Od 16.-21. rujna 2008. godine u sklopu Zagrebačkog velesajma održava se 6. Eko-etno sajam, državni sajam tradicije, proizvoda i usluga ruralnih područja. Cetinsku krajinu na spomenutom sajmu ali i cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju predstavljat će udruga „Pokrenimo Tijaricu“ kroz folklornu sekciju udruge(KUD „Tijara“)  te kroz gastronomsku ponudu našeg kraja i Sinjske mažoretkinje.

Predstavljanje našeg kraja  i županije održat će se u petak, 19. rujna. 2008. godine u 1. paviljonu na Zagrebačkom velesajmu s početkom u 14 sati. U kulturno umjetničkom dijelu programa KUD „Tijara“ predstavit će se starim napjevima i plesovima našeg kraja a u gastronomskom dijelu programa Tijaričani će  na kominu koji je trenutno postavljen na zagrebačkom velesajmu pripremati stara jela našeg kraja: puru, uštipke, raštiku, kruv ispod peke, soparnik i sl. a mažoretkinje će se predstaviti svojim koreografijama. Osim Tijaričana  i mažoretkinja naš kraj će predstavljati i nekoliko proizvođača hrane i pića proizvedenih po eko standardima.

Ovo je inače drugi nastup udruge „Pokrenimo Tijaricu“ koja je također predstavljala našu županiju na Eko-etno sajmu 2006. godine kada je naša županija osvojila srebrnu medalju  Eko-etno Hrvatska. Ove godine želimo im još bolji uspjeh.

 GLAS DALMACIJE18/9/2008 u 14:27

  29. srpnja 2008.god.  

 

DRUGI O DANIMA.KOMINA, PURE I BRONZINA

 

  SPECIJALITETI Dani komina pure i bronzina u Tijarici

Autor JERKO BLAJIĆ

 

Nije samo more za ljetne radosti. U zaleđu, gdje se čuje ditiramb cvrčaka, organiziraju se ljetne veselice. Tijarička je nazvana Dani komina, pure i bronzina.

Narodni običaji
Da se barem na dan-dva rado vraćaju tomu, nekad mukotrpnom načinu života, pokazao je taj festival pučkih specijaliteta začinjenih umjetnošću, narodnim običajima i igrom.
Došlo je na Tarabnik, središte Tijarice, gdje  ima gostionica u kojima se nudila  janjetina, prušt, sir, maslo, kiselina, uštipci... više od tri tisuće gostiju, sa svih strana.
Tijarica je nekada, do 1961. godine, bila najveće selo u cetinskom kraju, s više od 3500 stanovnika, a samo ih je  650 sada.  
Mladi,  među kojim je  student Ivan Bota, predsjednik Udruge festivala, žele  oživiti taj kraj, a mamac su  pura, raštika, kruh ispod peke, janjetina, kozletina, junetina s ražnja...
Nakon gozbe nastavlja se  uz čašicu  s veseljem i pjesmom. Nastupilo je osam  kulturnih udruga iz cetinskog kraja, iz Kreševa Katuna, Vinjana Donjih, Tomislavgrada i Širokog Brijega.
- Kada se sagradi brza ceste od Biska do granice s BiH, pa ova  u smjeru Aržana i Imotskog, vratit ćemo se na ove zdrave proplanke. Već danas imamo nekoliko stočara, a doći će i drugi. Postat ćemo veliko ekološko selo, s tradicijskim i zdravim jelima, što je u planu grada Trilja - rekao  je  Ivan Bota.
Sedam slavlja
Dodao je da je prije u Tijarici na godinu  bilo sedam  narodnih slavlja, na koja su dolazili gosti iz daleka.
 I ponovno će biti tako, poručuju domaćini  jer ljudi se ondje uživaju u zdravoj hrani i čistome zraku.

 

Večernji, 30.07.2006 15:45

  30. lipnja 2008.god. 

 

 27.06.-29.06.2008. KUD "Tijara" gostovao u Ivankovu povodom Dana općine Ivankovo. KUD "I.G. Kovačić" iz Ivankova kao i ostali mještani ovog sela oduševili su "Tijaru" gostoljubljivošću i velikim slavonskim srcem . Ovim gostovanjem nastavlja se  prijateljstvo ova dva KUD-a. Dragi naši Slavonci hvala i vidimo se na Danima Komina, Pure i Bronzina!(25. i 26.07.2008. u Tijarici)

http://www.opcina-ivankovo.com/

 

  25. svibnja 2008.god.  

KRIZMA NA TIJARICI

   

  Generalni vikar splitsko-makarske nadbiskupije dr. don Ivan Ćubelić krizmao je 15 krizmanika.

  9.svibnja 2008.god.  

KUD "Tijara" na "KARNEVAL DER KULTUREN"

   09.05-13.05.2008 KUD "Tijara" na gostovanju u Berlinu. Smještaj je osiguran kod naših Tijarčana koji tamo žive i rade. 10.05.2008. u subotu nastupaju u Hrvatskoj katoličkoj misiji, a 11.05. u nedjelju su u mimohodu među MILIJUN sudionika iz cijeloga svijeta na poznatom KARNEVALU KULTURA- "KARNEVAL DER KULTUREN". Na karnevalu nastupaju zajedno sa splitskim mažoretkinjama. 

sa stranica karnevala: http://www.karneval-berlin.de/de/kroatischegemeinde.134.html :

KROATISCHE GEMEINDE UND SPLITSKE MAZORETKINJE

Die Tanzgruppe ‘Splitske Mazoretkinje’ präsentiert ihre
Heimatstadt Split und die Folklore aus Kroatien. Unser Verein besteht aus Gruppen verschiedener Altersstufen, in denen bis zu 150 Tänzerinnen trainieren. Die Gruppen präsentieren sich in kroatischer Tracht, die wir in aufwändiger Handarbeit aus kostbaren Stoffen nach traditionellen Modellen anfertigen. Mit Musik und Tanz grüßen wir unsere deutschen Gastgeber und Besucher aus aller Welt.

Diese Gruppe wird unterstützt von:

www.ti-le-bau.de
www.split.hr
www.sal-pflegeheime.de
www.cujic.de
www.berlinskimagazin.com

 

  9. prosinca 2007.god.  

 

   Udruga „Pokrenimo Tijaricu“ u suradnji s Crvenim križem iz Sinja organizira šestu akciju dobrovoljnog darivanja krvi u Tijarici, 28. prosinca 2007. Akcija će trajati od 9 do 13 sati u prostorijama škole. Pozivamo sve ljude dobre volje da se odazovu ovoj humanoj akciji.

Istoga će dana biti organizirano i zajedničko druženje članova udruge i njihovih gostiju, a na druženje se pozivaju i ostali Tijarčani!.

    Zavičajni klub Tijarčana iz Berlina sakupio je materijalna sredstva za najpotrebnije obitelji u Tijarici kojima će tijekom Božićnih blagdana biti uručeni prigodni poklon paketi. U istu će svrhu navedene obitelji darivati i udruga „Pokrenimo Tijaricu“.

 

  6. prosinca 2007.god.  

SVETI NIKOLA

  Povodom 6. prosinca, blagdana Svetog Nikole, u našoj je školi organizirana prigodna svečanost. Učenicima prvog razreda te predškolcima uručeni su pokloni koje je doniralo Poglavarstvo grada Trilja. 

 

  18. studenoga 2007.god.  

   
SVIJEĆA ZA VUKOVAR

 

      Kao i svake godine do sada tako su i ove godine povodom Dana sjećanja na Vukovar, naši učenici 16. studenoga zapalili svijeću za sve žrtve Vukovara. O povijesti grada koji je iznjedrio mnoge znane i neznane heroje i o teškim ratnim danima govorio je učitelj povijesti Nikša Radan, a o zahvalnosti na daru slobode govorio je vjeroučitelj Miljenko Jozić. Djeca su recitirala prigodne stihove, a na kraju smo svi zajedno zapjevali BIJELI KRIŽ s mišlju i vjerom da možemo opraštati, ali nikada zaboraviti naše heroje koji su nam darovali Domovinu u kojoj mi danas slobodno živimo!

 

  7. studenoga 2007.god.  


   OBNOVLJENA TIJARIČKA O.Š. "STJEPAN RADIĆ"

 

    Tijekom ljeta  počeli su, a u listopadu 2007. godine završeni radovi na našoj školskoj zgradi u koju je Županija splitsko-dalmatinska uložila 2 milijuna kuna.

Potpuno je obnovljena i obojana fasada, izmijenjen krov, sanitarni čvorovi, ulaz u školu te nogostup. Također su radom naših djelatnika i učenika obojana sva unutarnja vrata, ograda na stepeništu, te uređeni i osmišljeni prigodni, oku ugodni panoi tako da je i unutrašnjost zgrade dobila novi, ljepši i topliji izgled.

Posebnu zahvalnost dugujemo Hrvatskoj vladi koja je donijela program ravnomjernog razvoja svih hrvatskih krajeva u koja će se i ubuduće ulagati, primjer čega je i naša škola u koju nije bilo većih ulaganja gotovo četiri desetljeća.

U znak zahvalnosti Vladi RH, Županiji Splitsko-dalmatinskoj i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, naši su učenici zajedno sa svojim učiteljima,

7. studenoga 2007. godine priredili svečanu priredbu.

Izuzetnu čast i zadovoljstvo imala je ravnateljica pozdravivši i ugostivši najviše dužnosnike grada Trilja i Županije Splitsko-dalmatinske: g. Zdravka Omrčena sa suradnicima, dožupana SDŽ g. Luku Brčića, pročelnika ureda za društvene djelatnosti grada Trilja, izvođače radova kao i kolege ravnatelje škola s područja bivše općine Sinj. Priredbom koja je započela tijaričkom rerom naših učenika i izvođenjem Cetinskog kola, a nastavila se pjesmama, igrokazima i recitacijama, bili su oduševljeni svi prisutni gosti koji su nakon programa čestitali ravnateljici i učiteljima izrazivši svoju ushićenost i pohvalivši rad i zalaganje ovako malog broja učenika koji su svojim programom pokazali da su primjer mnogim, većim školama.

Naša je škola, zajedno s lijepo uređenim okolišem postala primjerom jedne od najljepših škola u Hrvatskoj.

  1.i 2. studenog 2007.god.  

SVI SVETI I DAN MRTVIH

 Uprkos jakoj buri veliki broj Tijarčana posjetio je grobove najmilijih. Položili su cvijeće i zapalili svijeće na grobovima te se u tišini i molitvi sjetili svojih pokojnika. U spomen na naše mrtve cijelu noć se i "brecalo" (običaj naših starih koji i dalje živi na Tijarici). 

 Svim mrtvima pokoj vječnij daruj  gospodine i svjetlost vječna svjetlila njima, počivali u miru Amen

 listopad 2007.god.  

DANI KRUHA

 

   Zajedničkim druženjem djece, učitelja i roditelja u listopadu su obilježeni Dani zahvalnosti za plodove zemlje. Djeca su u školi mijesila i pekla kruh i slastice, a priredbi i blagoslovu kruha pridružili su se i roditelji. Blagoslov je obavio naš župnik don Mate Lekić.

 

  21.rujna 2007.god.  

"DALMATINSKA ZAGORA-NEPOZNATA ZEMLJA"

     Na inicijativu ministra kulture g. Bože Biškupića u Zagrebu je otvorena izložba "Dalmatinska Zagora-nepoznata zemlja" koja je izazvala veliko zanimanje javnosti. Izložba je zaintrigirala i učitelje naše škole koji su je i posjetili 21. rujna 2007. godine. Na četiri kata Klovićevih dvora postavljeno je na tisuće izložaka iz našeg kraja, od kojih je velik broj iz Cetinske krajine.  Vratili smo se u Tijaricu puni dojmova i hvale ministru Biškupiću i svima koji su pripremali ovu izložbu koja je pokazala da Dalmatinska Zagora nije nepoznata zemlja, nego je samo svima nama nepoznato koje se blago krije u njoj. Gledajući izloške, mnogo puta smo se zapitali: Znamo li se ponositi  bogatom i slavnom prošlošću kakvu ima upravo naš prelijepi kraj koji je kolijevka hrvatske državnosti?!

 

  17. srpnja 2007.god.  

DANI KOMINA, PURE I BRONZINA 2007.

  Tijarica, petak 27.srpnja u 20:00 sati
subota 28.srpnja u 18:00 sati 

mažoretkinje(triljske i splitske), KUD "Tijara" cetinsko kolo, KUD-ovi iz Hrvatske i BiH("Ero", "Drmeš"...), KUD "I.G.Kovačić", JOLE, Ivankovo-Slavonija, arheološko-etnološki prikaz cetinskog kraja Marinka Poljaka, foto izložba Dražena Bote, spremanje i degustacija domaćih jela.
 Dođite i uživajte u Tijarici!!!

kontakt osoba, Ivan Bota 098 18 25 830

 

  12. srpnja 2007.god.  

DANI KOMINA, PURE I BRONZINA 2007.

 Tijarica već diše svečarskom atmosverom. Pripreme za feštu su u punom jeku. Za sada se zna da će fešta biti 27. i 28. srpnja, turniri u kartama i balotama su već počeli, najavljeni su dolasci raznih KUD-ova među kojima ove godine i KUD-a iz Ivankova(ujedno pozivamo sve koji mogu pružiti smještaj članovima ovog društva da se jave organizatorima), naši momci i cure iz KUD "Tijara" marljivo uvježbavaju TIJARIČKO ŠUPLJE KOLO koje će po prvi put biti izvedeno na fešti, Jole ce održati završni koncert  ...Točan progam i sve novosti naknadno ćemo objaviti.

Pozivamo sve Tijaričane i ljude dobre volje koji žele izmeđuostalog osjetiti dašak starih vremena da nam se pridruže na danima komina, pure i bronzina.

dobro nam došli!!!

 

  27. svibnja 2007.god.  

TIJARČANI U BERLINU

 Na blagdan Duhova zavičajni klub Tijarčana- Berlin je u crkvi sv. Sebastjana u Berlinu okupio Tijarčane na misnom slavlju koje je predvodio don Ivan Sučić, isto Tijarčanin inače trenutno župnik crkve sv Križa u Splitu. Don Ivan je sa rodbinom i svojm Tijaričanima proveo par dana u Berlinu.   

  11. svibnja 2007.god.  

USUSRET BLAGDANU DUHOVA

   Nedavno ste na ovoj stranici mogli pričitati vijest o dolasku Hrvatskog crkvenog zbora iz Berlina, no na žalost zbog spriječenosti pojedinih članova, zbor ipak neće gostovati za Duhove, blagdan zaštitnika naše župe. Njihovo gostovanje očekujemo na kulturno-gastronomskoj manifestaciji "Dani komina, pure i bronzina" u srpnju ove godine.
  Udruga "Pokrenimo Tijaricu" dovodi u goste KUD "BRNAZE" koji do sada nije gostovao u Tijarici, klapu "Prijatelji" iz Brnaza te klapu "Trilj" iz Trilja. Oni će svi zajedno uveličati naše misno slavlje, a nakon mise će izvesti bogat program ispred crkve. Članovi KUD-a Brnaze otplesat će mnoštvo hrvatskih plesova među kojima i poznato kolo "ERO" koje do sada nismo mogli vidjeti u Tijarici. Udruga poziva sve Tijarčane da poslije mise ostanu na derneku koji će sve nas zajedno podsjetiti na slavne duhovske derneke iz prošlih desetljeća!

KUD "TIJARA"

    KUD "TIJARA" ide naprijed punom parom! Vježba se višesatno svake subote, a nakon što u ovoj školskoj godini završi nastava, probe će se udvostruči kako bi naša mladež mogla prvi put nastupiti na ovogodišnjim Danima komina, pure i bronzina, izvodeći, odavno slavno, TIJARIČKO ŠUPLJE KOLO! Do sada se u KUD učlanilo više od trideset cura i momaka, a uz gospodina Branka Šegovića dobili su još jednog voditelja. Riječ je o gospodinu Juri Vojkoviću, mladiću  iz Gale koji je prošao sve etno-seminare prof.Šegovića i drugih etnologa, a iza sebe ima veliko folklorno iskustvo! Višegodišnji je član KUD-a "KRENICA" iz Gale koji je prošle godine nastupio na našoj fešti. 

POČETAK RADOVA NA O.Š. STJEPAN RADIĆ

  Na zgradi naše škole započeli su radovi na sanaciji fasade, a nakon završetka nastave, mijenjat će se u potpunosti krov i sanitarni čvorovi! 
  Pripreme za proslavu 105. obljetnice škole su u tijeku, a naši bivši učenici i svi koji to žele, mogu na Dan škole, 30. svibnja, a i kasnije, pogledati stare školske fotografije i prepoznati se na njima. Bit će nam drago ugostiti ih, jer na fotografijama ima učenika koje ne prepoznajemo,  a htjeli  bismo zabilježiti njihova imena. 
   Inače stare filmove bivših foto sekcija s kojih smo izradili fotografije, od uništenja je, igrom slučaja, spasila ravnateljica. Mislimo da je malo škola koje imaju ovakvu foto dokumentaciju od prije više desetljeća. Imamo saznanja da je takvih filmova bilo puno više, ali su davno uništeni, što je prava šteta! Ta one bi svjedočile ne samo o našoj školskoj prošlosti, nego i o prošlosti našeg mjesta.

 Ana Bravić 

  28. travnja 2007.god.  

UREĐENJE OKOLIŠA OKO MRTVAČNICE

    Akciju je pokrenio tijarički župnik don Mate Lekić, a veliki broj Tijaričana se odazvao i zajedničkim radom 28.04. i 1.05. doprinio da okoliš mrtvačnice poprimi izgled  koji zaslužuje. Glavnina radova je uspješno privedena kraju, a manji detalji čekaju još koju sličnu akciju . Npr. dobro bi došlo da se stavi koja klupa, posadi cvijeće, uredi i prostor ispod groblja....

 

 

  21. travnja 2007.god.  

  DOGAĐAJI I RADOVI KOJI SLIJEDE

    Ove godine naša škola slavi 105. obljetnicu svog osnutka što će se proslaviti svečanom priredbom povodom blagdana Duhova i Dana škole u vremenu od 26. do 30. svibnja 2007. godine. Također će se organizirati športska natjecanja učenika i učitelja, te izložba starih školskih fotografija, a izići će i novi broj školskog lista "Ogrlica".
    Svi zajedno sudjelovat ćemo u misnom slavlju koje će uveličati hrvatski crkveni zbor iz Berlina koji će posjetiti naše mjesto u organizaciji udruge "Pokrenimo Tijaricu" te Zavičajnog kluba Tijaričana iz Berlina. Predviđa se i organizacija folklornih nastupa te pravo narodno veselje koje će sve nas podsjetiti na poznate Duhovske derneke u Tijarici.
   Prigoda je ovo i da se podsjetimo osnivača prve tijaričke škole don Ivana Vozile koji je umro mlad od posljedica smrzavanja vršivši revno svoju pastoralnu službu. Imao je tek 33 godine,  ali njegov život je bio vrijedan divljenja i poštovanja. Zbog svega učinjenog za naše mjesto, a njemu u spomen u župnoj je crkvi postavljena spomen ploča.
    Krajem školske godine na našoj školskoj zgradi mijenja se krov, obnavlja fasada i podovi te sanitarni čvor. Naime, županija Splitsko-dalmatinska odobrila je našoj školi radove vrijedne milijun i dvjesto tisuća kuna, te 24 tisuće kuna za opremanje škole. Isti iznos doniralo je i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Svima zahvaljujemo, a velik doprinos za osiguravanje ovako velikih sredstava našoj školi svakako je rad i zalaganje vodstva škole i udruge "Pokrenimo Tijaricu".
   Nakon navedenih radova naša će škola i njen okoliš biti primjerom mnogim školama u Republici Hrvatskoj kako svojim izgledom tako i radom njenih učenika i djelatnika. Bit će prava šteta ako Tijarica i njena škola ostanu bez djece! Odgovornost za Tijaricu i njenu budućnost, dragi Tijarčani leži na svima nama! Ne dopustimo da nas nestane!

 Ana Bravić 

  16. travnja 2007.god.  

TIJARICA na YOUTUBE

  Na www.youtube.com od sada i Tijarica zauzima svoje mjesto jednim video zapisom(neka ovo bude samo početak). Radi se o trominutažnoj reportaži od 15. srpnja 2006.god. koja priča o posjetu akcije "Kravata oko Hrvatske" Tijarici. Reportažu snimila ekipa HTV-a za emisiju "Dobro jutro Hrvatska". Wrda je istu stavio na YOUTUBE. Direktni link:

http://www.youtube.com/watch?v=JqEHnOC0O7g 

  4. travnja 2007.god.  

SJEĆANJE NA JOSIPA JOVIĆA

     U srijedu, 4. 04. 2007. godine, a u sklopu obilježavanja 16. obljetnice pogibije prve žrtve Domovinskog rata, Josipa Jovića, naši su učenici zajedno sa svojim učiteljima i ravnateljicom posjetili njegov grob, zapalili svijeće i položili cvijeće te se pomolili za Josipa s nadom i vjerom da njegova žrtva nije uzaludna i da nam se rat nikada više neće dogoditi o čemu svakako treba poučavati mlade generacije.

 

  1. ožujka 2007.god.  

SKUPŠTINA ZAVIČAJNOG KLUBA TIJARČANA(BERLIN)

     U Berlinu se 4. ožujka 2007. godine održava godišnja skupština Zavičajnog kluba Tijaričana na kojoj će, na poziv spomenutog kluba prisustvovati i predsjednik Mjesnog odbora, te udruge "Pokrenimo Tijaricu", gospodin Ivan Bota. Udruga pozdravlja inicijativu Zavičajnog kluba, zahvaljuje na pozivu i nada se dobroj suradnji između Tijaričana u zemlji i iseljeništvu, a sve za dobrobit dragog nam tijaričkog kraja!      

  veljača-ožujak 2007.god.  

   VIJESTI IZ ŠKOLE I MJESTA

     U mjesecu veljači, a u sklopu terenske nastave, naši su učenici posjetili franjevački samostan na Visovcu, te slapove Krke. Obišli smo otok, Muzej franjevačkog samostana u kojem se između ostalog čuva i sablja Vuka Mandušića koji je bio rodom iz mjesta blizu Visovca, a predavanje o povijesti samostana održali su franjevci kojima smo izuzetno zahvalni na organizaciji našeg posjeta. Učenici su mogli vidjeti i Skradin te ušće rijeke Krke.

    Krajem ožujka, naša škola je organizirala četverodnevnu ekskurziju za učenike viših razreda u sklopu koje su dva dana boravili u Zagrebu, a dva dana u Slavoniji.
   U Zagrebu smo posjetili grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana kod kojega smo zapalili svijeće i položili cvijeće kao i kod spomenika hrvatskim braniteljima. Prošetavši Mirogojem učenici su se prisjetili mnogih hrvatskih velikana koji počivaju na ovom groblju. Drugog dana posjetili su ZOO vrt, te znamenitosti Gornjeg i Donjeg grada. Učenici su posebno bili oduševljeni posjetom Tehničkom muzeju u kojem se među mnogobrojinim izumima može ući u pravi rudnik i osjetiti kako je zapravo pod zemljom. Našla se tu i fotografija prvog sinjskog automobila iz 1904. godine. Posebne utiske na sve nas ostavio je grad - heroj Vukovar u kojem smo posjetili Križ hrvatskih branitelja, spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, te Marku Maruliću, zapalili svijeću na Trpinjskoj cesti kod spomenika Blagi Zadri, posjetili djelomično obnovljenu crkvu svetog Filipa i Jakova, te Ovčaru.
   Posebno nas se dojmio nedavno otvoren spomen dom Ovčara koji je otvoren u jednom hangaru gdje su žrtve Ovčare imale zadnje prebivalište. Odatle su, naime odvedeni, ubijeni i zatrpani na obližnjem polju; njih 261 ranjenik i civil iz Vukovarske bolnice. U polutamnoj prostoriji  na zidovima se pale i gase slike žrtava, a na njih podsjeća i strop na kojem svijetli 261 svijeća obasjavajući pod od čahura metaka svojim imenima. Oko same prostorije u podu pod staklom su i neki osobni predmeti žrtava pronađeni u masovnoj grobnici na Ovčari. Poznato je da mnogi Tijarčani žive u Slavoniji i da su mnogi branili i ginuli za Hrvatsku, a među slikama žrtava Ovčare pronašli smo i sliku našeg Tijarčanina Ljube Zlatana Volodera. Nismo mogli, a da ne pustimo suzu i pomolimo se za sve nevine žrtve ovog suludog rata.
Saslušavši izlaganja naših vodiča, nismo mogli, a da se ne zapitamo: Bože, zašto?! Što su skrivili ranjenici, djeca i starci?!
   Primjera radi; na groblju hrvatskih branitelja posebno se ističu dva križa koji podsjećaju na najmlađu i najstariju žrtvu masovne grobnice na istom mjestu. Najmlađa je bila beba od 10 mjeseci, a najstarija baka od 82 godine?!

Pitajući se zašto tolika mržnja,  istovremeno se nadamo da će Bog blagoslovit sve patnje Vukovaraca i cijelog našeg hrvatskog naroda. Baš kao što autorica ovih redaka napisa u knjizi utisaka: BOŽE, POMOZI NAM DA U LUDOSTI KRIŽA PREPOZNAMO TVOJU MUDROST!
   Nakon Vukovara posjetili smo Osijek i njegove znamenitosti kao i prelijepu đakovačku katedralu. Naš učitelj zemljopisa Stjepan Pereža zadivio je čak pet Slavonki te  poveo ples i pjesmu Dalmatinaca i Slavonaca usred Đakova.
   Na povratku kući posjetili smo dvorac Pejačević u Našicama, a u njemu Zavičajni muzej i izložbu slikara naive Drage Takača. Prošetali smo Požegom i Siskom, a vratili se kućama oduševljeni radom vrijednih Slavonaca i urednošću svakog kutka naše Slavonije!

Ravnateljica OŠ Stjepana Radića, Tijarica, Ana Bravić 

 

 ARHIVA  VIJESTI 2006,2005, 2004, 2003...
1  3 4