Zdenka

Zdenka je text-to speech-program koji uz pomoć integrirane engleske govorne mašine izgovara i prevodi pojedine engleske riječi iz rječnika, ili pak čita cijele engleske tekstove. Text-to-speech-tehnologija u programu omogućuje  i snimanje engleskih tekstova (konvertiranje u zvučne datoteke), kao i tekstova na drugim jezicima.
U osnovi programa je slobodni internetski englesko-hrvatski rječnik
Gorana Igalyja.

 

Kada u glavnom programskom prozoru utipkate nešto u tekstualno polje, program traži automatski prijevod. Smjer (englesko-hrvatski ili obratno) određujete klikom na gumbe (šaltere) ispod tabele. Kada u tabeli rječnika markirate neku riječ i kliknete na simbol usta, onda program markirani tekst čita.
 

Download ovdje!

 

 

U prevodilačkom prozoru možete engleski  tekst riječ po riječ prevoditi na hrvatski ili obratno. Ovdje radite tako da kliknete riječ koju želite prevesti. U našem primjeru klikate u tekstu na riječ “possible”. U prevodilačkom prozorčiću se pojavljuju mogući prijevodi.

Prevoditi možete i izravno u drugim aplikacijam, kopiranjem riječi u međuspremnik (clipboard), kao u našem slijedećem primjeru:

Kad u programskom meniju kliknete na Čitaj kompjuterski glas počinje sa čitanjem teksta u prozoru.
Vi možete tekst u ovaj prozor utipkati ili ga ubaciti iz clipboarda.
Kad kliknete na Snimanje možete tekst u prozoru pohraniti kao zvučnu datoteku, koju poslije možete reproducirati s media-playerom ili pak ispeći na CD-ROM, ako to želite i reproducirati svakim audio-playerom.

Tehnologija koja je u program ugrađena omogućuje i čitanje tekstova na drugim
jezicima. Ako biste htjeli ovu mogućnost aktivirati, morate kopirati neku od tzv. speech engines iz interneta,podesiti program tako da čita tekstove sa ovom mašinom i gotovo! Dakako prevodilačka komponenta tada neće funkcionirati.

Postoji i za sam engleski jezik bolja (i besplatna) speech engine od Microsofta, sa više muških i ženskih glasova, ona je međutim velika 5,2 MB. Ukoliko imate brzu internetsku vezu, možete ovdje napraviti download.

Program možete besplatno ovdje preuzeti(download-paket je optimiran za Win XP i 2000 i velik 5,4 MB). Za starije sisteme (Windows 98, 95) možete napraviti dodatni download ovdje (3,6 MB).