"Jesen na stanu" - Kata Vuković
 
        Babina Greda
                                               

AKTUALNO

Članovi udruge na primanju
kod predsjednika RH
Stjepana Mesića  

              

Veća slika...


ODRŽANI 7. STANARSKI SUSRETI
30. kolovoza 2009.g.

Pročitajte više


 I vi možete dati svoj doprinos radu našeg društva, budite i vi jedan od onih koji pridonose očuvanju naše Šokačke baštine. Postanite naš član.

  

DOBRO DOŠLI NA NAŠE STRANICE

 

Pozdravna riječ

Poštovani čitatelju,

srdačno Vas pozdravljamo na stranicama naše udruge. Drago nam je da ste našli vremena i volje u moru možda još zanimljivijih stranica pogledati našu, koja jedino nudi šokačko blago u riječi i slici. Vodeći se istinom da je narod bez prošlosti narod bez budućnosti, želja nam je promicati i čuvati, ali i očuvati upravo tu veliku, dičnu i slavnu šokačku baštinu, po kojoj smo prepoznatljivi, kako bi i generacije poslije nas znale što su, tko su i odakle su.

                                            Želimo Vam puno zadovoljstva i puno vremena!

 

 

Naša baština

Riječ baština znači: imanje koje je nasljeđeno, baštinjeno; očevina, djedovina. Ili pak: ukupnost iz prošlosti sačuvanih i njegovanih kulturnih dobara. Mi bi Šokci to ukratko rekli jednim stihom iz Bećarca: 'Dida stek'o, a dada sačuv'o! Naša Udruga se posvetila veoma važnoj zadaći: čuvanju šokačke baštine. A ako je baština ukupnost kulturnih dobara onda samo onaj tko pozna Šokadiju može naslutiti o kakvoj se velikoj baštini radi: jezik naš, pučko pjesništvo, narodne pjesme i kola, narodna nošnja i ručni radovi po kojima smo nadaleko poznati, različite rukotvorine, veoma bogati i sadržajni običaji.... i t.d. Nismo nabrojali sve. A nije li i ovo već puno! A zbog čega smo se prihvatili ove zadaće? Držali smo se one istinite: Narod bez prošlosti  je narod bez budućnosti!ť Mi tu našu doista bogatu Šokačku baštinu, nastalu dugom dičnom poviješću, želimo sačuvati a njeno bogatstvo promicati i približiti ga mladim naraštajima, kako bi oni imali budućnost!

 
Pročitajte više