MOBBING, ZLOSTAVLJANJE NA RADNOM MJESTU, ZAŠTITA DOSTOJANSTVA

Članak novinarke "Jutarnjeg lista" Ivane Brkić Kalogjera (18. travnja 2002.) o izletu učenika Prve ekonomske škole u Zagrebu u kojem komentira izjavu ravnatelja Prve ekonomske škole u Zagrebu o odlasku učenika na kobni izlet u Gardaland (objavljenu u "Većernjem listu" 17. travnja 2002.)

KOBNA
EKSKURZIJA (2)

Roditelji djevojčice silovane na školskom izletu zahtijevaju istragu o odgovornosti škole

Pišu: Ivana Kalogjera Brkić
i Hrvoje Appelt


Roditelji 16-godišnje zagrebačke srednjoškolke koja je na trodnevnom školskom izletu u Gardaland doživjela tešku osobnu tragediju tražit će, kako doznajemo, da sud utvrdi koliko su za to odgovorni škola, ravnatelj i profesori, a pokrenut će i postupak za naknadu štete. Istodobno Ministarstvo prosvjete pokušava sa sebe skinuti svu odgovornost te zaštititi školu i ravnatelja.
Ministar Vladimir Strugar, kako nam je rekla njegova glasnogovornica Danijela Grizelj, nakon ove tragedije ravnateljima škola neće ni zabraniti, ni sugerirati organizaciju školskih izleta u inozemstvo, iako to traži večina ravnatelja i prosvjetna inspekcija.
- Ministarstvo prosvjete neće ništa zabraniti, nego će se postupati u skladu s Pravilnikom o školskim ekskurzijama, koji ravnateljima škola i školskim odborima ostavlja mogućnost da o tome sami odluče - rekla je glasnogovornica Danijela Grizelj.
U Ministarstvu prosvjete prešućuju, međutim, da odlazak na ekskurziju nije uređen Pravilnikom, nego pravilima koja nemaju zakonsku težinu, pa ih se ravnatelji nisu dužni pridržavati.

"Ilegalni izlet"
I u konkretnom slučaju utvrđeno je da su škola, ravnatelj i nastavnici prekršili niz odredbi Pravila za provođenje školskih izleta i ekskurzija: izlet nisu prijavili Gradskom uredu za obrazovanje i Ministarstvu prosvjete, škola voditelju i pratiocu nije izdala putni nalog itd. Iz svega Ministarstvo izvodi zaključak da su učenici išli "kao građani preko putničke agencije" te tvrdi da je riječ o privatnom putovanju jer izlet, osim njima, nije bio prijavljen ni ravnatelju. To bi ih valjda, sve zajedno trebalo amnestirati od odgovornosti.
Međutim, u utorak, tijekom našeg boravka u školi, sam ravnatelj rekao je kako je znao za izlet i pokazao nam potpisane suglasnosti roditelja.
- Tvrdnjom da su djeca u Gardaland putovala "kao skupina građana" iznenađeni su i sami profesori te škole, koji su nam rekli da su učenici u petak, na dan puta, izostali s posljednja tri sata.

Ministarstvo prosvjete priprema nova Pravila za provedbu školskih ekskurzija, a njima se, začudno, predviđa da se za eventualne probleme na ekskurzijama skine sva odgovornost sa škole i ravnatelja jer će ugovore s turističkim agencijama, umjesto škole, ubuduće

sklapati sami roditelji! Vlado Novak iz Zavoda za unapređenje školstva, koji piše nova pravila, rekao nam je da se u nedavnoj anketi čak 75 posto ravnatelja srednjih škola izjasnilo da ne žele više imati nikakve veze s organizacijom školskih izleta u inozemstvo.

Ravnatelji za zabranu
To podržava i glavni prosvjetni inspektor Krešimir Topić koji nam je rekao kako smatra da bi Ministarstvo trebalo zabraniti sve izlete, osim ekskurzija i maturalnih putovanja.
Krešimir Topić je prosvjetni inspektor koji osobno provodi istragu o tome je li u organizaciji izleta bilo propusta.
- Ponukani tragedijom šesnaestogodišnje učenice u talijanskom gradu Jesolu, ravnatelji nekih škola odmah su učenicima zabranili izlete u inozemstvo.
- Među njima je i Ljilja Vokić, ravnateljica VII. gimnazije i bivša ministrica prosvjete koja nam je rekla da je na oglasnu ploču izvijesila obavijest da učenici u organizaciji škole ne mogu ići preko granice dok nisu punoljetni.
- Ako roditelji žele da njihova djeca putuju u inozemstvo, neka ih sami vode - izjavila je Ljilja Vokić.
Stjepan Videk, ravnatelj I. gimnazije, čiji će učenici sljedeći vikend putovati u Gardaland, Budimpeštu i Beć, protivi se zabrani jer smatra da time ništa neće biti

riješeno. Učenike prije puta upoznajemo s pravilima ponašanja. Nitko se ne smije izdvajati iz grupe, a oni koji se toga ne pridržavaju znaju da će se vratiti kući o svom trošku - naglasio je Videk koji svaki izlet uredno prijavljuje nadležnima, a nastavnicima otvara putne naloge, bez obzira na to što im škola ne isplaćuje dnevnice.

Škola dužna zaštititi djecu
Otežavajuća bi okolnost za nastavnike koji su zagrebačke srednjoškolce vodili na kobnu ekskurziju, kako doznajemo, mogla biti činjenica da je grupa bila razdijeljena: dok su jedni bili u diskoklubu, drugi su ostali u hotelu.
Jedna je profesorica čak posvjedočila da je vidjela djevojčicu kada se odvojila iz grupe, izašla iz diskokluba i pritom mahnula.
Inače, prema pravilima što ih je utvrdilo Ministarstvo prosvjete, škole u planiranju i provedbi izleta posebice moraju predvidjeti "sigurnosne mjere tijekom puta, zaštitne mjere od neprimjerenog ponašanja sudionika" kao i "zaštitne mjere od odlaska učenika na neprikladna mjesta".


MUP: Provest ćemo istragu o
odgovornosti škole za cijeli slučajZinka Bardić, glasnogovornica MUP-a, rekla je da će policija, nakon što prosvjetna inspekcija obavi svoj dio posla, preuzeti istragu, utvrditi eventualnu odgovornost škole i profesora te podići kaznene prijave.
- Takva su putovanja potpuno neregulirana i

neozakonjena, a dnevnice profesorima isplaćuju vlasnici turističkih agencija, pa svi od toga imaju koristi - rekla je Zinka Bardić i upozorila da se prema našem Obiteljskom zakonu osobe mlađe od 16 godina poslije 23 sata ne smiju bez pratnje zadržavati vani, no u stranim državama vrijede njihovi zakoni. Tako talijanski zakon, kako doznajemo, ograničava kretanje osoba mlađih od 18 godina u noćnim satima. Jasenka Breitenfeld, ravnateljica Prve opće privatne gimnazije, kaže kako stoga ne začuđuje da su nam Talijani održali bukvicu jer su bili iznenađeni izlaskom maloljetnih zagrebačkih učenika u diskoklub koji je za jednu učenicu završio kobno.