MOBBING, ZLOSTAVLJANJE NA RADNOM MJESTU, ZAŠTITA DOSTOJANSTVA

zapisnici, rješenja, prijedlozi, odgovori MZOS-a i Prosvjetne inspekcije Vladi i Saboru RH i Sindikatu

ŠTIVO ZA MINISTRA FUCHSA

Svjedočanstvo o nevjerojatnom cinizmu Prosvjetne inspekcije i Ministarstva znanosti

Redakcija dnevno.hr-a zatrpana je pozivima zlostavljanih profesora, koji nam potvrđuju riječi prosvjetne inspektorice Nade Stanović da Ministarstvo znanosti i Prosvjetna inspekcija već godinama sustavno štite ravnatelje zlostavljače, a progone nastavnike koji o njihovu teroru progovore.
Autor: Damir Kramarić | Photo: Damir Kramarić | Dnevno.hr | Subota, 04.09.2010 20:05

Izvor: http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/svjedocanstvo-o-nevjerojatnom-cinizmu-prosvjetne-inspekcije-i-ministarstva-znanosti-10775

Nakon što smo u srijedu objavili tekst "Prosvjetni inspektori nemoćni: Janjić i umrežena kasta štite kršenje zakona" u kojem smo opisali kako je državni tajnik za srednje školstvo Želimir Janjić smijenio cijeli Školski odbor u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu, te bez obrazloženja vratio legalno smijenjenu ravnateljicu Vesnu Alebić na ravnateljsku poziciju, u redakciji dnevno.hr-a ne prestaju zvoniti telefoni.

Javljaju nam se mnogi srednjoškolski profesori i bivši profesori koji su doživjeli zlostavljanje na poslu i koji svojim svjedočenjem žele potvrditi da Ministarstvo znanosti u pravilu štiti ravnatelje koji provode teror i krše zakone, a progone one koji na taj kriminal upozoravaju.

U knjizi dokumentirao povijest višegodišnjeg zlostavljanja

Jedan od zlostavljanih prosvjetara na kojeg su nas mnogi profesori uputili je i Mladen Sabljak, bivši nastavnik Tjelesnog odgoja u zagrebačkoj Prvoj ekonomskoj školi, koji je nakon neutemeljenog otkaza kojeg mu je ravnatelj Slavko Trupeljak uručio 1. rujna 2008. godine, napisao izvanredno zanimljivu knjigu "Sumrak hrvatskog školstva, kronologija jednog mobbinga", gdje je detalj po detalj, dokument po dokument, složio šokantnu priču o višegodišnjem sustavnom zlostavljanju od strane ravnatelja škole. U knjizi su, naime, priloženi brojni dokumenti koji crno na bijelo dokazuju kakvoj je sve muci tijekom osamnaest godina rada Sabljak bio izložen, te koji svjedoče nevjerojatnom cinizmu Prosvjetna inspekcije i Ministarstva znanosti, koji cijelo to vrijeme zlostavljanom profesoru nisu ni pokušali pomoći. Baš naprotiv..

Prosvjetni inspektor otpuštenog profesora nije ni kontaktirao
- Samo dva dana nakon što sam dobio otkaz, i to zbog dva neodržana školska sata koja po zakonu i kolektivnom ugovoru nisam ni trebao održati, na moje mjesto zaposlen je Ante Kajmak, sin Marijana Kajmaka, tadašnjeg šefa prosvjetne inspekcije za cijelu Hrvatsku! Otkaz mi je, osim toga, dao ravnatelj protiv kojega je u to vrijeme vođen kazneni postupak i koji, da se poštivalo zakon, tada nije ni smio biti na čelu Prve ekonomske škole. No, budući da se zakoni kod nas ne poštuju, dobio sam redovni otkaz zbog skrivljenog ponašanja, što je nešto poput nečasnog otpusta u vojsci. Pritom me nadležni prosvjetni inspektor Lautaro Galinović nije ni kontaktirao, niti je uzeo moju izjavu u vezi slučaja zbog kojeg sam dobio otkaz, iako je to prema Zakonu o upravnom postupku morao učiniti – započeo je svoju priču Mladen Sabljak, otpušteni profesor Tjelesnog odgoja, koji je i danas na burzi, a koji je u prve sukobe sa svojim ravnateljem došao još 1990. godine, kada se usudio komentirati jednu njegovu, pred nastavničkim vijećem, izrečenu ne baš utemeljenu odluku.

- Mimo dotadašnje prakse ravnatelj je odlučio usred školovanja jedne generacije promijeniti profesore određenih predmeta, iako dotadašnji profesori nisu otišli iz škole. Kada je na sjednici nastavničkog vijeća upitao ima li netko nešto protiv te njegove odluke, skupio sam hrabrost i rekao da ta odluka nema veze sa školstvom, ni sa normalnom organizacijom u školi. To je bio prvi povod za njegovu osvetu, koja je započela tek krajem 1992. godine, do kada je, valjda, skupljao hrabrost da mi se osveti. Tada je ravnatelj škole pokrenuo disciplinski postupak protiv mene, unatoč tome što je bio unaprijed dokumentirano upozoren da učenica koja me teretila izjavom da sam je ošamario, toga dana nije niti bila u školi. Disciplinska komisija kasnije je odbacila tu optužbu – listajući svoju knjigu prisjeća se početka sukoba s vječnim ravnateljem Prve ekonomske škole, u svom domu u Đorđićevoj ulici u Zagrebu, otpušteni profesor Mladen Sabljak.

Ravnatelj se zalagao samo za jednu putničku agenciju
- Nekoliko godina kasnije ravnatelju sam stao na žulj jer sam se, zajedno s roditeljima učenika razreda kojem sam bio razrednik, usprotivio odluci da svi razredi škole na ekskurzije idu isključivo preko turističke agencije Ban-Tours. Resorno ministarstvo u to je vrijeme, naime, izdalo naputak da roditelji biraju između tri do pet ponuda raznih agencija, no tog naputka se Trupeljak iz nekog razloga nije želio pridržavati, već je svim silama gurao aranžmane Ban-Toours-a. Budući da je ravnatelj po svaku cijenu želio da Ban-Torus ostane jedina agencija koja vodi učenike naše škole na maturalna putovanja, a da su se tome u više navrata usprotivili roditelji djece iz mog razreda, te da su o tome tada pisale i dnevne novine, ravnatelj mi se i zbog toga itekako osvećivao – svjedoči Mladen Sabljak, bivši profesor Tjelesnog odgoja Prve ekonomske škole u Zagrebu. Pokazao nam je, potom, i dokumente iz kojih je vidljivo da je samo dan nakon što je novinar Mario Profaca u Vjesniku objavio izvanredno zanimljiv tekst "Nećemo sad o tome" o vrlo sumnjivom zalaganju ravnatelja škole za samo jednu turističku agenciju (čiji je vlasnik bio brat ravnateljeve kolegice), ravnatelj Trupeljak Sabljaku je napisao znakovito "Upozorenje o obvezama iz radnog odnosa", u kojem mu opet neizravno prijeti...

Učenice morale na list papira pisati koliko su vremena bile na WC-u

A osim dokumenata koji potvrđuju da je Trupeljak iz nikad posve razjašnjenih razloga učinio baš sve kako bi osigurao monopol turističke agencije Ban-Torus u organiziranju školskih ekskurzija, Sabljak nam je pokazao i dokumente takozvane "Ankete o pišanju", koju je nakon afere s putničkom agencijom u školi u Prvoj ekonomskoj uveo Trupeljak, a čiji je cilj bio da učenice koje izlaze sa Sabljakova sata moraju na list papira napisati koliko su vremena provele u WC-u. Anketa se, dakako, provodila samo za satove tjelesnog odgoja koje je vodio profesor Sabljak, a cilj joj je bio optužiti Sabljaka da na njegovim satovima nema učenika...
- Ravnatelj Trupeljak i prosvjetni inspektori godinama su djelovali umreženo, pa pravdu zbog toga nikako nisam mogao ostvariti. Od kolega čujem da je stanje u srednjim školama i danas jednako katastrofalno kao i prije par godina, kada sam dobio nezakonit otkaz. Zato sam se, na nagovor kolega, i odlučio još jednom o svemu progovoriti za medije – zaključio je svoju nevjerojatno mračnu priču Mladen Sabljak, čovjek čija je najveća životna pogreška bila to što nepravdu nije mogao šutke istrpjeti i to što se usudio katkada prigovoriti svom, po svemu sudeći, nečasnom šefu, koji i danas, gotovo trideset godina nakon svog ustoličenja, drma Prvom ekonomskom školom.

Ravnatelj Trupeljak bez komentara
- Taj predmet još je na sudu, pa nemam nikakvog komentara – kratko je na naše pitanje o cijelom slučaju zlostavljanja Mladena Sabljaka, odgovorio Slavko Trupeljak, ravnatelj Prve ekonomske škole.
Komentar cijelog slučaja pokušali smo dobiti i od državnog tajnika za srednje školstvo, Želimira Janjića, kao i od Kajmakove nasljednice, nove načelnice Prosvjetne inspekcije, Mihaele Adamović, no Janjić nam se nije javio, a gospođa Adamović, unatoč usmenom obećanju da će nam poslati pismeni odgovor na naša pitanja o brojnim aferama u srednjim školama, na naš upit do objavljivanja ovog teksta još nije odgovorila.

"Od kolega čujem da je stanje u srednjim školama i danas jednako katastrofalno kao i prije par godina, kada sam dobio nezakonit otkaz. Zato sam se, na nagovor kolega, i odlučio još jednom o svemu progovoriti za medije."

Zadnja promjena: subota, 04.09.2010 20:05