MOBBING, ZLOSTAVLJANJE NA RADNOM MJESTU, ZAŠTITA DOSTOJANSTVA

Ispiši članak

"Vjesnik" 17. svibnja 1998.

Nećemo sad o tome

TKO I ZAŠTO S POJEDINIM TURISTIČKIM
AGENCIJAMA NAMJEŠTA SKUPE
MATURALNE EKSKURZIJE
U INOZEMSTVO.

Mario's Cyberspace Station

Glavni je argument ravnatelja za sklapanje ugovora s agencijom "Ban-Tours" taj da je to učinio u skladu s odlukom Školskog odbora. No, ona je donesena bez suglasnosti roditelja

Mario Profaca

Ravnatelj Prve ekonomske škole u Zagrebu mr. Slavko Trupeljak žali se da ga vrijeđaju roditelji učenika. Velik je to problem ne samo njega, nego i za Ministarstvo prosvjete i športa, a i Prosvjetne inspekcije. Do sada nisu imali takav slučaj: ako je ravnatelj takav da ga vrijeđaju roditelji, treba li mijenjati njega ili učenicima promijeniti roditelje?
To je jedini razlog što slučaj ravnatelja još nije razriješen. A svi su već nervozni. Osobito roditelji, bez čije je suglasnosti ravnatelj potpisao ugovor s turističkom agencijom "Ban-Tours" za odlazak osam razreda na maturalnu ekskurziju. Pobunili su se roditelji dva razreda učenika i već se tjednima se javljaju izravno u radijski program. Čak su pitali ravnatelja zašto ih prisiljava da pristanu na tu agenciju. "Dobivate li vi za to novac?", upitao li su ga. Ravnatelj se naljutio, ali nije demantirao. Samo je kazao: "Nećemo sad o tome. Vi biste to trebali dokazati!"

Učestali prosvjedi roditelja
A kad su posrijedi učeničke ekskurzije onda se ne radi o baš malo novca. Po jednom učeniku to stoji 530 DEM, a budući da škola ima osam takvih razreda sa po tridesetak učenika, onda je za 250 učenika to ukupno 132.500 DEM. Dobar zalogaj turističkoj agenciji, a i onome tko bi dobio proviziju.
Unatoč tome što je Ministarstvo prosvjete u posljednje dvije godine školama uputilo dopise četiri puta, a Ministarstvo turizma jedanput u svezi s ustrojemi izvođenjem jednodnevnih i višednevnih učeničkih ekskurzija, i nadalje se javljaju problemi. Učestali su, naime, prosvjedi roditelja.
Tako roditelji negoduju zbog izvođenja
višednevnih ekskurzija u inozemstvo, jer to ne mogu svi plaćati. Dio roditelja smatra da su turističke agencije povezane s učiteljima, ali i ravnateljem, pa to rade zbog vlastitog interesa, što kompromitira školu, stoji u naputku Ministarstva prosvjete, što ga je u studenom '96. potpisala Ljilja Vokić. Prema tom dopisu, kojeg je tada primio i ravnatelj Ekonomske, "odabir turističkih agencija treba izvršiti natječajem i razmatranjem triju do pet ponuda, a u izboru najpovoljnije sudjeluju roditelji, što potvrđuju svojim potpisom".
Zašto se ravnatelj nije držao naputka? Pitao je jedan roditelj na roditeljskom sastanku razreda koji je već dao suglasnost za turističku agenciju "Spektar", prije nego što je ravnatelj potpisao ugovor s agencijom "Ban-Tours". "Dopis Ministarstva je samo za internu upotrebu", odgovorio je Trupeljak, koji je sada krenuo u protunapad. Roditeljima i razredniku IIId razreda uputio je svoj dopis i "naputak"

Ravnateljev naputak
"Kako sam obaviješten od strane predstavnika razreda (učenice A. Aračić) i od strane roditelja razreda IIId (17. 3. 1998. g. roditeljski sastanak) dogovorio je svoje maturalno putovanje u Španjolsku preko turističke agencije sa kojom škola nema potpisani ugovor o poslovnoj suradnji. Kako bismo kao škola željeli omogućiti sigurna putovanja našim učenicima potpisali smo ugovor o suradnji sa provjerenom agencijom. Kako je posao svakog roditelja da svoje dijete uputi na putovanje s kim i na način koji želi, Prva ekonomska škola Zagreb, Medulićeva 33, to pravo ni u kom slučaju neće uskratiti. No svatit će te da u tom slučaju nemožemo snositi bilo kakvu odgovornost za eventualne propuste u organizaciji samog putovanja kao i da tu odgovornost ne može
preuzeti ravnatelj škole. Stoga Vas molim da iz razloga obostrane koristi potpišete priloženu PUNOMOĆ-IZJAVU, te da ju ovjerite kod javnog bilježnika. Original potpisane punomoći i izjave zadržava opunomoćenik, a školi se dostavlja kopija ovjerene punomoći."
U "obostranu korist" zacijelo ne spada korist roditelja, nego javnih bilježnika kojima bi roditelji za ovjeru "punomoći" po primjerku trebali platiti 210 kuna za cijeli razred. U tekstu "punomoći-izjave" stoji: "Također izjavljujem da se turističko putovanje organizira samostalno, bez učešća I Ekonomske škole pa shodno tome i ekonomska škola ne snosi nikakvu odgovornost za možebitne neugodnosti prije, za vrijeme, kao i nakon putovanja".

Nove neugodnosti?
Ogorčeni roditelji ne znaju znači li to da im ravnatelj najavljuje još neke neugodnosti, osim onih kojima ih je već izložio. No, nije im ni na kraj pameti da pristanu na takvo maltretiranje, koje još i poskupljuje ukupne troškove maturalne ekskurzije što ih plaćaju sami roditelji. Glavni je argument ravnatelja za sklapanje ugovora s agencijom "Ban-Tours" taj da je to učinio u skladu s odlukom Školskog odbora donesenom 11. ožujka 1998. No, ona je donesena bez suglasnosti roditelja i protivno naputku Ministarstva.
U zapisniku s te sjednice nema nikakve prethodne diskusije niti obrazloženja takve odluke. Upitali smo ravnatelja je li takva odluka donesena zato jer je vlasnik agencije "Ban-Tours" brat ravnateljeve kolegice, profesorice u školi? "Nema to veze!", odvratio je. Dobro. Nećemo sad o tome.