MOBBING, ZLOSTAVLJANJE NA RADNOM MJESTU, ZAŠTITA DOSTOJANSTVA

PROFESOR MLADEN SABLJAK OPTUŽUJE RAVNATELJA ŠKOLE

Nakon 25 godina rada
dobio otkaz u školi

Autor: Jerko Bakotin
Objavljeno: Novi list - 14. lipnja 2011. u 7:17

Na mjesto otpuštenog profesora, nakon nekoliko dana, na njegovom mjestu zaposlen sin savjetnika ministra Radovana Fuchsa

ZAGREB - Profesor tjelesne i zdravstvene kulture Mladen Sabljak tvrdi kako je tijekom posljednjih petnaestak godina rada u zagrebačkoj Prvoj ekonomskoj školi prošao pravu torturu i mobbing od strane ravnatelja Slavka Trupeljaka. Kulminacija niza disciplinskih komisija, inspekcijskih i stručno pedagoških nadzora, policijske istrage i niza podvala, koje mu je, tvrdi profesor, smjestio Trupeljak, uslijedila je 1. rujna 2008. godine kada je Sabljak dobio otkaz nakon dvadesetpetogodišnjeg rada. Formalni razlog otkaza činjenica je da Sabljak nije održao dva nastavna sata koje je bio dužan održati.
- Na jednom od ta dva sata sam bio prisutan, a učenika nije bilo. Što se drugog sata tiče, planirana satnica s tim razredom je već bila odrađena, a ravnatelj nije izdao nalog za prekovremeni rad što je po zakonu bio dužan učiniti, ogorčeno govori Sabljak. Terećen je i za seksualno uznemiravanje učenica, no zanimljivo je da se na sudu otac djevojke koja je navodno optužila Sabljaka naposlijetku profesoru - ispričao. Postupak je obustavljen, no kasnije se pojavilo anonimno pismo u kojem ga se optužuje za slične prijestupe.
Gotovo je nemoguće nabrojati sve što je Sabljak proživio, a ovih dana je o svemu izdao i opsežnu knjigu pod naslovom "Sumrak hrvatskog školstva - kronologija jednog mobbinga". Sabljak smatra kako se razlozi zbog kojih mu se Trupeljak osvećuje kriju i u tome što je Sabljak upozoravao na sumnjivu organizaciju maturalnih putovanja, a nakon svega je protiv ravnatelja i škole podnio više tužbi.

Formalni razlog otkaza je činjenica da profesor Sabljak nije održao dva nastavna sata koje je bio dužan održati


- Jednom je Trupeljak čak ovlastio drugu osobu da podiže moju plaću, što je potpuno suludo. No, otkaz koji mi je uručio je potpuno nelegalan, jer se protiv njega u to vrijeme vodio kazneni postupak, te je on prema zakonu trebao biti privremeno suspendiran, kaže profesor. Zanimljivo je i to da je navodno problematični profesor svojevremeno dobio pohvalu od MZOŠ-a zbog toga što je napisao knjigu o nastavi odbojke. No, najviše bode oči to što je svega par dana nakon otkaza uručenog Sabljaku na njegovo mjesto došao Ante Kajmak, sin tadašnjeg ravnatelja Prosvjetne inspekcije, a sadašnjeg savjetnika ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa. Marijan Kajmak odlučno negira da je imao ikakve veze s otkazom Mladenu Sabljaku, te zapošljavanju svoga sina na Sabljakovo mjesto.
- Novinari su o tome već pisali i to bez da su me i pokušali kontaktirati. Osobno, nisam znao za nadzor koji se vodio nad Sabljakom, niti za činjenicu da se u toj školi otvorilo slobodno radno mjesto, i monstruozno je povezivati taj slučaj s nadzorom koji su vršili inspektori. Naime, načelnik zagrebačkog odjela prosvjetne inspekcije određivao je tko će u kojoj školi vršiti nadzor i povodom čega, kaže Kajmak. Dodao je kako se spor oko Sabljaka vodio već jako dugo, te podsjetio da je već godinu dana prije otkaza Sabljak dobio upozorenje pred otkaz.
- Moj sin je potpuno slučajno doznao za to slobodno mjesto, te je nakon razgovora potpuno zakonski primljen na određeno vrijeme. Kasnije sam doznao za Sabljakov slučaj i razmišljao sam da li da sugeriram sinu da se povuče, no procijenio sam da bi se upravo to moglo protumačiti kao moja upletenost u slučaj. Ako ja imam toliku moć zar ne bi sina zaposlio u nekoj drugoj školi, tvrdi Kajmak. Ustvrdio je i da je pročitao "takozvanu knjigu" koju je Sabljak napisao, te da nije slučajno da je recenzentica Nada Stanović, koja je - tvrdi Kajmak - sudjelovala u izmišljanju slučajeva koje su riješili zviždači.
- Živim prema svojom savjesti, i komunisti su me poštovali makar sam bio antikomunist. Zbog svoje borbe protiv korupcije prošao sam kalvariju, zaključio je Kajmak. Nažalost do ravnatelja Prve ekonomske škole Slavka Trupeljaka nismo uspjeli doči.

Nada Stanović: Otkaz prof. Sabljaku nije opravdan
Za komentar smo zamolili i splitsku prosvjetnu inspektoricu Nadu Stanović. Naime, Stanović je i jedna od recenzentica Sabljakove knjige, a upravo je njeno ukazivanje na niz nezakonitosti u radu Pučkog učilišta u Splitu bio jedan od direktnih povoda za odlazak Marijana Kajmaka s mjesta ravnatelja Prosvjetne inspekcije.
- Razlozi otkaza ugovora o radu moraju biti vrlo temeljiti i mogu nastupiti samo poradi osobito teških prijestupa. Optužbe koje se stavljaju na teret profesora Sabljaka odviše su krhke i gotovo apstraktne, gotovo da nemaju nikakav dodir sa stvarnošću. Riječ je o besmislenoj ortodoksiji, a nezakonit otkaz ugovora o radu uslijedio je upravu u momentu kad se pokazalo potrebnim zaposliti sina Marijana Kajmaka, kaže Stanović.


Učenici morali bilježiti koliko su vremena proveli na WC-u
Jedan od bizarnih detalja koji se spominju u knjizi je i to što je ravnatelj Trupeljak organizirao anketu u kojoj su učenici morali pisati koliko vremena su proveli na zahodu tijekom Sabljakovih satova.
- Trupeljakovo obrazloženje "ankete o pišanju" bilo je da se nastava "izvodi po pravilima struke koju je utvrdila pedagoško-psihološka i didaktička znanost", s ogorčenjem kaže Sabljak.