MOBBING, ZLOSTAVLJANJE NA RADNOM MJESTU, ZAŠTITA DOSTOJANSTVA

Nada Stanović, prosvjetni inspektor - recenzija knjige "SUMRAK HRVATSKOG ŠKOLSTVA - kronologija jednog mobbinga"

Knjiga „Sumrak hrvatskog školstva“ počela se tiskati zahvaljujući privatnom intelektualnom radu prof. Mladena Sabljaka.
Ograđujući se od svake pretpostavke, snažnom sintezom, kronološki niže dokumente eminentnih institucija, prosvjetnog inspektorata Ministarstva znanosti obrazovanja i športa, ravnateljstva, ravnatelja Prve ekonomske škole u Zagrebu gosp. Slavka Trupeljaka i Školskog odbora, te ispod izvanredno dokumentirane birokratske glatkosti, otkriva primitivizam, bez pameti i bez srca, u svom najodurnijem obliku.
Ovaj uistinu veoma brižno i uravnoteženo sročeni tekst stavlja u samo središte krucijalni problem: i jedni i drugi, nažalost, potpuno očekivano, potpuno unisono i potpuno svjesno, rigidno odbijaju obaviti svoju zakonom propisanu dužnost, te tako potvrđuju da prosvjetni forum, dotično njegova tijela, postoje samo kao instrument realizacije umreženih interesa protiv nekih dobrih ljudi, koji beznadežno tumaraju „u mraku“ svog profesionalnog morala i etike, konzekventno, morala i etike općenito, daleko od „zelenih pašnjaka stranačke pripadnosti“, sve u nadi da bi stručnost jednom mogla doći na red kao kriterij profesionalnog statusa.
Eksponenti imanentnih prosvjetnih institucija svojim profesionalnim manirama prelaze granice vlastitog autoriteta, jer je jurisdikcija ravnatelja, kao i jurisdikcija prosvjetnog inspektora jasno normativno formulirana, u čemu se prepoznaje tendencija da se odlukama i postupcima koji su načelno prevarljivi prizna karakter autentičnosti i nepogrešivosti, i argumentom sile, difamira onoga koji svoj posao radi „in bona fide“.
U kontekstu iznesenih misli, a da je to tako svjedoči ovo otvoreno štivo prof. Mladena Sabljaka, vrijednost knjige „Sumrak hrvatskog školstva“ poimljen i kao stanoviti memento upućen primarno prosvjetnoj, ali i drugoj javnosti. Radi se naime o ilustraciji naše prosvjetne i ine svakodnevnice jer ova nas knjiga svojim sadržajem, neposredno uvodi u svijet moći moćnika, na svim prosvjetnim, dotično političkim razinama, a škola de facto i de iure, jest politička institucija, jer funkcionira kao stranačka logistička potpora malim i velikim funkcionarima, profesionalnim koketama koje koketiraju samo s onima koji su na vlasti, te tako nesmiljeno i s toliko zdušne profesionalnosti realizira svoj "magnum crimen", protiv naravnog poretka, dotično, protiv onih radi kojih je i ustanovljena, jer nema ograde između istine i laži, između dobra i zla, da se čovjek ne može suprotstaviti, a da ne ostane smrvljen. Sam naslov sugerira najdramatičniju hrvatsku dramu - agoniju hrvatske prosvjete - agoniju naše povijesti, naše uljudbe, konačno agoniju jednog naroda.
U knjizi "Sumrak hrvatskog školstva" prof. Sabljak je sažeo svoje duboko i opsežno profesionalno iskustvo gdje se sudara s besprimjerno lakom inkriminacijom svog ljudskog i profesionalnog integriteta te ga predaje hrvatskoj javnosti kao "glas kulture koja pokošena u naše dane imperativno traži da se iskaže priznanje onome, koji je jedino ostao sebi dosljedan u obrani čovjekove ličnosti i njezina dostojanstva".
Kada je pogled onoga, koji već po samoj svojoj funkciji ima dužnost profilirati atmosferu koja bi imala pogodovati osobnoj i društvenoj afirmaciji svakog pojedinca, bez razlike, zasjenjen dubokim predrasudama ili fatalnim neznanjem, njegovo postupanje redovito rezultira teškim pogreškama, kako pojedinačnim tako općim.
Usuđujem se nadati da će ovdje sakupljeni sadržaj biti primljen u istom duhu koji ga je i nadahnuo i da će značiti dragocjenu pomoć svima onima koji nastoje ljudske probleme koje podiže ljudski život usmjeriti prema njihovom istinskom rješenju. Koliko je to u našoj moći?