STRELJIVO ZA KRATKO VATRENO ORUŽJE

 

Različite su vrste i veličine naboja za kratko oružje; pištolje i revolvere. Ovisno o vrsti zrna, naboj može biti za potrebe obrane, lova ili discipline sportskog gađanja u cilj. Svaki se može podijeliti ovisno o vrsti, težini i profilu metka. Ovisno o vrsti kratkog oružja, streljivo pištolja ponekad se može ispaljivati iz revolvera i obrnuto. Primjer toga je .357 Magnum metak za revolvere. Neke marke pištolja mogu se kupiti u tom kalibru, kao Coonan pištolj, Gryyzly i Desert Eagle. Pomoću posebnih punjača kod nekih revolvera mogu se koristiti i 9mm streljivo za pištolje.

DJELOVANJE STRELJIVA:

Gotovo streljivo za puške, strojnice, revolvere i pištolje izrađeno je od četiri dijela:

* čahura

* kapsule

* baruta

* zrna

Redosljed kod ispaljivanjaje sljedeći. Barut se zapali jer udarna igla snažno udari po kapsuli. U mili sekundama malo punjenje eksplodira, uslijed čega plamen zapali barutno punjenje u čahuri. Barut gori u snažnoj kemijskoj reakciji i pretvara se u plin. Tlak plina može biti vrlo visok , s obzirom na to da je naboj zatvoren sa svih strana. Na kraju jedini mogući izlaz metka popušta, zrno izlazi iz čahure zbog tlaka plina i kroz vrlo kratko vrijeme dobiva ubrzanje kao rezultat širenja plinova. Čahura metka koja je često izrađena od mjedi (bakar), mekana je i elastična. Posljedica širenja baruta za vrijeme izgaranja kao i pritiskanja čahure o ležište metka je sprjčavanje propusnosti plinova. To je važno zato što se tlak plinova iskorištava za tjeranje zrna. Kapsula je točno govoreći, sićušna bomba u mekanom metalnom držaču. U tom držaču je kemijski spoj visoke eksplozivnosti, koji se vrlo lako može dovesti do eksplodiranja laganim udarom. On stvara plamen koji pali drugu komponentu metka, barut. Barut kojim je napunjen metak prilikom izgaranja proizvodi plinove, dakle ne eksplodira kako se često pogrešno misli. Ali se izgaranje odvija tako brzo da, barem kao ne poznavaoci, možemo govoriti o nekoj vrsti eksplozije. U djeliću sekunde stvara se tako visok tlak u malom prostoru čahure, da se zrno, četvrta komponenta metka, iz nje izbacuje velikom brzinom. Sama čahura je sa svih strana dobro zatvorena: bočno je poduprta stjenkama ležišta, a dno čahure oslanja se na čelo zatvarača. Dio sustava koji dolazi u neposredan dodir s dnom čahure kod topa je zadnjak cijevi, kod puške zatvarač, kod pištolja navlaka, a kod revolvera tu ulogu preuzima stražnja ploča. Plinovi, oslobođeni izgaranjem baruta, proizvode ogroman tlak: kod 9mm Para do 2500 bara, kod naboja puške do 4000 bara, a kod prevelikog barutnog punjenja može se popeti i do 7000 bara pa i više. S oko 12000 bara dobra puška će eksplodirati, a to se kad kad i događa. Tlak plina kreće se u svim smjerovima unutar čahure, dakle i prema zadnjem dijelu i dnu zrna. To zrno, snažno pritiskano u čahuri, jedini je dio koji može tim plinovima probiti put van, a to ono i čini. Ovisno o oružju, kalibru i barutnom punjenju, zrno će letjeti stotinama pa i tisućama metara. Zbog tlaka plinova zrno će do svog cilja letjeti strahovitom brzinom.

Brzina i preciznost:

Brzina je sljedeća: Od trenutka kad strijelac želi ispaliti metak, do povlačenja okidača potrebno je 0.2 sekunde. Udarna igla 0.005 sekundi kasnije udara kapsulu metka. Barut u čahuri metka izgara sljedeće 0.004 sekunde. Sve skupa dakle 0.2054 sekunde. Plamen kapsule zapali barutno punjenje i počinju se razvijati plinovi. Kemijska reakcija se nastavlja čak i nakon što je zrno izletjelo iz cijevi. Poslije 0.004 sekunde zrno se izbacuje iz čahure i počinje svoj put kroz cijev. Zrno napušta ušće umjerenom brzinom od oko 300 metara u sekundi (prosjek za kratko oružje), nakon prolaska kroz cijev, što je trajalo otprilike 0.0012 sekundi. Ovisno o kutu uvijanja žlijebova, i nekim drugim uvjetima, zrno ima brzinu obrtaja oko 1000 okreta u sekundi. Ako je cilj na udaljenosti od oko 25 metara, zrno će ga dostići za 0.1125 sekundi. Dakle, ispaljivanje naboja trajat će 0.3195 sekundi prije nego zrno pogodi cilj. Još je zanimljivije što strijelac osjeti trzaj oružja 0.2 sekunde nakon što je zrno napustilo cijev. Obično se pištolj i revolver koriste na udaljenostima do 50 metara., ali postoje i iznimke . To je kratko oružje u nekoliko kalibara koje se koristi za gađanje silueta.

KALIBRI U UPOTREBI:

Kalibar .22 Long Rifle (LR):

Duga je povijest .22LR. Mali metak koristi se širom svijeta i neprestano se poboljšava. Niti jedan drugi metak nema toliko inačica, posebno za športsko gađanje ali i odstrel sitne divljači. Štoviše pokazuje svoju korisnost kod malih džepnih pištolja, sustava s promjenom kalibra ili cijevima koje se umeću kod velikokalibarskih pištolja, pušaka i revolvera. Metak .22 LR pripada obitelji metaka s rubnim paljenjem. To znači da je inicijalna smjesa ugurana unutar tankih zidova ruba čahure i tamo se zapali udarcem udarne igle. Naravno, smjese nema puno. U slučaju RWS metka to je samo 0.035g smjese nazvano Sinoxid. U ovu skupinu kalibra .22 spada i metak .22 Magnum (službeno: ""Winchester Magnum s rubnim paljenjem), koj se često koristi kao lovni metak za vrane i svrake. Još jedan metak s rubnim paljenjem je .22 Short, koji se koristi za brzometne pištolje. Osim običnog naboja, nudi se i tzv. sobno streljivo. TOo streljivo ima vrlo malo barutnog punjenja i namijenjeno je pucanju na kratkim udaljenostima i / ili zatvorenim prostorima. Tzv. Hgh Speed ili High Velocity naboji (naboji velike brzine) imaju veću brzinu na ušću i u kombinaciji sa zrnima s rupicom imaju posve drugačiji učinak na cilj u odnosu na standardne metke.

Sljedeća tablica pokazuje razlike u brzini i energiji metka:

METAK TIP MASA ZRNA TLAK BAR (m/s) (Joula)
6mm Flobert 1,0 800 200 20
.22Long Z(immer) 1,8 1000 220 44
.22Short Standard 1,8 1800 260 61
.22 LR Subsonic 2,6 1800 305 121
.22 LR Standard 2,6 1800 330 141
.22 LR High Ve. 2,6 1800 400 208
.22 LR Stinger 2,1 1900 510 273
.22 Mag WMR 2,6 1900 615 491

(m/s)--- brzina zrna na ušću cijevi u metrima u sekundi

(Joul)-- energija zrna na ušću cijevi

LR----- za puške

WMR- Winchester Magnum s rubnim paljenjem, prvotna namjena .22 Magnum naboja.

 

Kalibar 6 mm Flobert:

Metak 6 mm Flobert napravio je 1845. godine Flobert, Parižanin, izrađivač oružja. On je zapravo preoblikovao bakrenu inicijalnu kapsulu, produžio je i na njen vrh utisnuo malo okruglo zrno


Kalibar .22 Short:

Metak .22 Short napravljen je u SAD na temelju 6 mm Flobert. Smith & Wesson je 1857. predstavio svoj prvi revolver tog kalibra, " First Model ". Revolver je bio namijenjen takmičenjima, ali su ga smatrali i ozbiljnim obrambenim oružjem. Prvotni metak imao je 1,9- gramsko zrno i 0,26 grama baruta. Tek 1927. tvrtka Remington proizvest će inicijalnu smjesu otpornu na koroziju. Do tada su kapsule punjene fulminantnom smjesom koja je sadržavala živu, kalcijev klorid i sulfid antimon koji su oštećivali cijev. Danas se .22 Short koristi za posebnu vrstu takmičarskog pucanja, tj. za nadmetanje u gađanju brzom paljbom, službenu olimpijsku disciplinu.


Kalibar .22 Long:

Strogo uzevši, ovaj se naboj može smatrati prijelaznim oblikom između .22 Short i .22 Long Rifle. Ovaj kalibar predstavljen je 1871. godine. Prvotni metak imao je olovno zrno mase 1,9 grama i barutno punjenje od 0,32 grama. Pojavom metka .22 LR 1887., .22 Long ostao je zasjenjen. Budući da još uvijek postoje pištolji za zaj kalibar, streljivo .22 Long se još uvijek proizvodi, i to najviše .22 Long Z (Zimmer = soba ili komora), za vježbanje na kratkim udaljenostima u zatvorenim prostorima.


Kalibar .22 Long Rifle:

Smatra se da je naboj .22 LR, 1887. godine napravila Stevens Arms and Tools Company. Prvobitno punjenje sadržavalo je 2,6- gramsko zrno s 0,32 grama baruta. Prvi HV (High Velocity) metak kalibra .22 LR predstavila je 1930. godine tvrtka Remington. Ovaj je posljednji metak bio namijenjen lovu na sitnu divljač na udaljenostima do 80 metara. .22 LR prodaje se pod mnogim markama, a skoro svaka marka ima razne vrste tipova.


Kalibar .22 WMR (Winchester Magnum Rmfire):

Winchester je 1959. proizveo metak s rubnim paljenjem. Očito su proizvođači odmah uočili velike mogučnosti tog kalibra, jer su tvrtke Ruger i Smith & Wesson ubrzo nakon njegova pojavljivanja na tržištu, proizvele nekoliko modela revolvera za taj kalibar. Metak je ponajprije namijenjen lovu na sitnu divljač na udaljenosti do 100 metara.


Kalibar 7,65 mm (.32 ACP = Automatic Colt Pistol):

John Moses Browning je 1897. napravi taj metak za nekoliko svojih pištolja. Kao obrambeni metak nije imao dovoljno snage. Mogućnost prodiranja i raspoloživa energija zrna nisu naročiti. No unatoč tome svemu, desetljećima je bio kalibar policije mnogih europskih zemalja. Metak je učinkovit do 25 metara udaljenosti. Korištenjem Hornady XTP zrna, učinkovitost je do izvjesnih granica prihvatljiva. Pištolj tog kalibra proizvodili su mnogi proizvođači oružja, ali najpoznatiji su FN Browning i Walther. Kao sportski kalibar, naboj nije zanimljiv. Postojeći modeli pištolja jedva da su, ili uopće nisu, prilagođeni korištenju olovnih zrna.

BALISTIČKI PODACI
Masa zrna g. m/s Joula
4,60 275 175

Kalibar . 32 Smith & Wesson Long:

Ovaj je metak proizveden 1903. godine kao metak za revolver, temeljen na .32 Smith & Wesson metku iz 1896.,samo što Smith & Wesson Long ima produženu čahuru starog . 32 Smith & Wesson. Prvobitno je taj kalibar imao barutno punjenje. Kasnije , napunjen nitro celuloznim barutom, taj je kalibar postao dosta popularan za takmičenja s olovnim cilindričnim zrnom za pištolje i revolvere. Poznati sportski pištolj tog kalibra su Walther GSP i nekoliko modela Hamerli Unque. Zrno je učinkovito do 25 metara.

BALISTIČKI PODACI
Masa zrna, g. m/s Joula
6.,35 235 140

Kalibar .32 H&R Magnum:

Povijest kalibra .32 Harington & Richardson, skraćeno .32 H&R Magnum počinje 1878. godine. U to su vrijeme Smith &Wesson načinili metak .32 S&W za svoj revolver jednostrukog hoda Model 11/2 na prelamanje. Prvobitni je metak imao barutno punjenje. Od 1939. postao je i .32 S&W s nitro punjenjem. Oko 1902. pojavio se novi S&W kalibar, temeljen na starom .32 S&W, koji je nazvan .32 S&W Long. To je bio revolverski metak, namijenjen takmičarskom pucanju revolverima i pištoljima. Razlika u odnosu na stari .32 S&W bila je u dužini čahure, koja je u novom modelu produžena za 8,1 mm tako da je ukupna dužina čahure iznosila 23,6 mm. Time se željelo spriječiti da se jaki .32 S&W Long kalibar ispaljuje iz revolvera starog kalibra. Čahura je ponovo produžena 1984. na 27,3 mm i taj je metak, s puno moćnijim barutnim punjenjem, predstavljen kao .32 H&R Magnum.

BALISTIČKI PODACI
Kalibar Masa zrna m/s Joul
.32S&W 5,70 205 120
.32 Long 6,48 225 165
.32 H&R 6,15 315 308

Kalibar .30-M1:

Ovaj je kalibar načinjen prema naređenju američke vlade, nakon početka Drugog svijetskog rata, a u vrlo kratkom roku načinio ga je Winchester zajedno s poznatim .30-M1 Carabine. Nakon rata te su kratke puške prodavane vladinim agencijama širom svijeta, a kasnije su bile na raspolaganju i streljačkim sportovima. Te su puške vrlo popularne kako na američkom kontinentu tako i u Europi. Oko 1951. S&W su za kratko vrijeme proizveli revolver u .30-M1 kalibru. Automag III i jednometak Contender, trenutačno su jedino kratko oružje tog kalibra. Naboj je učinkovit do 200 metara.

BALISTIČKI PODACI
Masa zrna m/s Joul
7,12 610 1315

Kalibar 9 mm Short (.380 Auto ili .380 Automatic):

Ovaj kalibar načinio je oko 1900. poznati izrađivač oružja John Moses Browning, u kombinaciji s izradom jednog svog pištolja. Iako je taj naboj, do kraja osamdesetih bio vrlo popularan u vladinim krugovima, njegova obrambena moć nije bila tako jaka. U usporedbi s 9 mm Para metkom, ovaj kalibar je u nepovoljnom položaju. Namijenjen je za sportsko pucanje.

BALISTIČKI PODACI
Masa zrna m/s Joul
5,83 270 271

Kalibar 9 mm Para(bellum), 9 mm Luger, 9×19:

Kalibar 9 mm Parabellum, službenog naziva "Kalibar 9×19mm", u Sjevernoj Americi poznat pod imenom 9mm Luger, najpoznatiji je i najčešće korišten metak na svijetu. Teško da postoji ijedna vojska ili policija koja ne raspolaže i oružjem tog kalibra. Metak 9mm Para uglavnom se koristi kod poluautomatskih pištolja i strojnica. Postoje i neki modeli revolvera koji mogu ispaljivati taj kalibar, kao i neki specijalni revolveri .38, koji se mogu puniti 9mm Para nabojima pomoću posebnih punjača ili prilagodbama na zvijezdi izbacivača na bubnju. Oznaka Parabellum, skraćen na Para, izveden je iz dvije posljednje riječi vojničke izreke "Si vis Pacem Para Bellum", koja znači "Ako želiš mir, pripremaj rat". Oznaka Luger dolazi od imena prvotnog konstruktora Georga Lugera, koji je načinio poznati pištolj P08 i odgovarajuće Para streljivo, 1902. godine. Hugo Borchardt također je imao važnu ulogu u tom događaju. Oznaka "9 × 19" znači da je promjer zrna 9mm, dužina čahure 19mm.

BALISTIČKI PODACI
Masa zrna m/s Joula
8,00 g 340 462

Kalibar .38 Super (.38 Super Auto):

Metak .38 Super Auto pojavio se 1929. godine kao poboljšana verzija starijeg metka Colt .38 ACP. Ovaj je kalibar bio posebno namijenjen prilagođenom pištolju: modelu Colt Government. Glava čahure kod ovog metka ima rub, kojim se metak stavlja u cijev. To je neobično za streljivo pištolja. Kod starijih pištolja .38 Super katkada se može gurnuti predaleko u ležište, što rezultira pogrešnim paljenjem. Udarna igla ne može doseći kapsulu u glavi čahure. Djelomično zbog tih početnih problema ovaj kalibar nikad nije bio osobito uspješan. Međutim, ovaj kalibar često koriste američki sportski strijelci u takmičenjima u brzini pucanja, zato što .38 Super razvija više energije u odnosu na 9mm Para.

BALISTIČKI PODACI
Masa zrna m/s Joula
8,00 g. 380 585

Kalibar .38 Special:

Kalibar .38 Special jedan je od najstarijih i najpopularnijih kalibara širom svijeta. Metak su 1906. proizveli Smith & Wesson, zajedno s prvim revolverom tog kalibra, Military & Police Model 10. Od tada ovaj je kalibar neobično uspješan, zato što gotovo i nema marke kratkog oružja koji nema ili nije imala u svojoj ponudi .38 Special revolver ili pištolj. Do pojave . 357 Magnum metka i odgovarajućeg revolvera, ovaj kalibar našao je široku primjenu kao policijski metak Sjedinjenih Američkih Država. Jedan od najčešće korištenih metaka za takmičenje je Wadcutter, zbog svoje velike preciznosti. Za ovaj kalibar postoje u prodaji i posebni +P (Super moćni) meci, koji su puno brži od uobićajnih natjecateljskih metaka. Ako koristi ovaj metak, strijelac mora paziti iz kakvog oružja puca, s obzirom na to da stariji modeli revolvera ponekad ne mogu podnijeti maksimalni tlak plinova tih naboja. Ako niste sigurni u izdržljivost svog oružja, bez srama zatražite savjet dobrog oružara. Meci ovog kalibra također se mogu koristiti bez problema za .357 Magnum revolvere. Mjere .38 Special su prilično zbunjujuće. Ovaj kalibar je često označen kao 9mm, ali to nije točno s obzirom na to da je prava mjera 9,07 ili 9,1mm, dok je 9,652mm artimetićki ekvivalent od .38.

BALISTIČKI PODACI
Masa zrna m/s Joula
9,00 g. 275 345
10,20+P g. 340 590

Kalibar . 357 Magnum:

S&W je uvođenjem .357 Magnum metka 1935. započeo eru Magnum. Kalibar je potekao .38 S&W Special i prvotno je bio namijenjen kao lovni i policijski metak. Primjer su S&W revolveri tog kalibra, model 28 "Highway Patrolman" i raskošniji model 27, koji se pojavio 1935. Revolver Model27, koji se proizvodio sve do nedavno, jedan je od najstarijih modela revolvera te kategorije. Pucanje iz tog kalibra je prilično spektakularno, većinom zbog snažnih "bumova" i velike eksplozije na ušću. Metak .357 Magnum je zapravo produženi .38 Special, i to za .135" ili oko 3.4mm. Svrha tog produženja čahure bila je da se spriječi ispaljivanje Magnum metka iz .38 Special bubnjeva starijih revolvera. Budući da oni nisu bili prilagođeni puno višem tlaku plinova kod Magnuma, moglo je doći do neželjenih posljedica. Dakle .357 Magnum mora se ispaljivati iz posebnih .357 Magnum revolvera, koji mogu upotrebljavati i blaže .38 Special metke. Obrnuti način nije moguć. Čini se da oznaka .357 Magnum navodi na pomisao da je taj kalibar manji od .38 Special metka. Unatoč neobičnim mjerama to nije točno.

BALISTIČKI PODACI
Masa zrna m/s Joula
10,20 g. 460 1079

Kalibar 10mm Automatik:

Poznati američki stručnjak za pištolje Jeff Cooper sudjelovao je u stvaranju ovog novog kalibra. Kao stručnjak za borbu i oružje, Cooper je dugo smatrao da je moć prodiranja (čitaj: moć zaustavljanja čovjeka) .45 ACP nedovoljna. Nakon mnogih eksperimenata, stvorio je 10mm metak spljoštenog zrna.

BALISTIČKI PODACI
Masa zrna m/s Joula
11,34 g. 370 775

Kalibar .40 S&W (Smith&Wesson):

Metak .40 S&W pojavio se ranih devedesetih. Uto su se vrijeme razvili mnogi novi kalibri. Iako je S&W bio zabavljen poboljšanjem različitih modela pištolja u kalibru 10mm Auto, razvili su posve novi kalibar u suradnji s tvornicom Winchester Ammunition. Novije kalibar predstavljen na izložbi oružja, American Shot Show 1990. godine. Prema S&W taj bi metak trebao konačno završiti beskrajne rasprave o idealnom pištolju i obrambenom kalibru koje traju već 100 godina. Oba su proizvođača predvidjela da će drugi kalibri kao 9mm Para, 45 ACP, 41 Action Express pa čak i novi 10mm Auto uskoro biti zaboravljeni. No ni 1996. njihov metak nije dostigao željenu poziciju, niti će je ikad dostići. Zapravo .40 S&W ima iste mjere kao i 10mm Auto, osim dužine. Povrat udara za vrijeme pucanja je mnogo nježniji nego kod 10mm Auto, ovisno o oružju iz kojeg se puca. To naravno utječe na razinu energije metka koja je 75 % energije 10mm Auto.

BALISTIČKI PODACI
Masa zrna m/s Joula
11,66 g. 290 492

Kalibar .41 AE (Action Express):

Ovaj kalibar razvio je je 1985. godine E Whildin, glavni direktor američke uvozne tvrtke Acton Arms. Prvotno je taj metak bio napravljen za Uzi strojnice, ali kasnije se koristio za sve pištolje. Karakteristika ovog metka je glava čahure koja ima iste iste dimenzije kao i 9 mm Para metak. Zbog toga se izmjenjivi sklopovi lako upotrebljavaju kod 9 mm Para pištolja. Uostalom, treba promijeniti samo cijev i spremnik, navlaka ostaje ista.

BALISTIČKI PODACI
Masa zrna m/s Joula
11,00 g. 335 620

Kalibar . 41 Magnum (Remington):

Ovaj se metak pojavio 1964. godine. Iako su Smith&Wesson smatrani njegovim tvorcem, njegovi duhovni oci su su stručnjaci za oružje Elmer Keith, Bill Jordan i Duke Roberts (iz Remingtona). S&W predstavili su metak zajedno s revolverom Model 57. Namjena tog metka bila je popuniti prazninu između kalibra .357 Magnum i .44 Magnum. Taj metak nikad nije dosegao zasluženu popularnost, barem ne u Europi.

BALISTIČKI PODACI
Masa zrna m/s Joula
13,60 g. 395 1065

Kalibar .44 Special:

Metak . 44 Special ima vrlo dugu povijest. Metak su 1907. proizveli S&W kao nastavak starog barutnog metka iz devetnaestog stoljeća, točnije .44 Russian za revolvere na prelamanje. Metak . 44 Special bio je prilično popularan, barem do pojave .44 Magnum. Danas se taj kalibar može koristiti kao metak za takmičenje, s olovnim zrnom u teškim .44 Magnum revolverima. Štoviše, taj se metak koristi i kod revolvera vrlo kratkih cijevi, tzv. 2" SNUB-NOSE obrambeni revolveri.

BALISTIČKI PODACI
Masa zrna m/s Joula
15,50 g. 245 465

Kalibar .44 Magnum (.44 Remington Magnum Pistol):

S&W i Remington stvorili su .44 Magnum, a pojavio se 1955. godine zajedno s revolverom tog kalibra S&W Model 29. U stvaranju tog metka sudjelovao je poznati američki šerif, policijski zapovjednik, policajac i lovac Elmer Keith. Keith nije bio zadovoljan rezultatima .357 kalibra i nastojao je pronaći kompromis između kalibra .357 i .44 Special. Sve do pojave posebnih Super Magnuma, kao što su Casull-ovi ovaj metak jebio najači Magnumov kalibar. Za vrijeme svog postojanja dobio je više nadimaka kao npr. " zaustvljivać vlakova ". Snažni trzaj teških metaka zvali su se "udarcima mule". Za mnoge je strijelce taj trzaj bio previše jak, posebno s mecima koji su se približavali maksimalnom punjenju. To je i razlog zašto mnogi strijelci nisu previše voljeli serije od pedeset rundi na takmičenjima. Postignuća poput onih Prljavog Harryja (pogađanje muhe između očiju na 100 metara), pucanje s boka, dostižna su samo nekolicini odabranih. Ovaj je metak napravljen u USA posebno za oružje za lov na polarne medvjede i sobove kad je to bilo dozvoljeno gotovo u svim državama Sjeverne Amerike. Priča o .44 Magnumu, u odnosu na .44 Special gotovo je jednaka prići o .38 Special i .357 Magnum. Čahura je produžena i za .44 Magnum, da bi se spriječilo ispaljivanje jakih metaka iz .44 Special oružja, pa čak i slučajno ispaljivanje s obzirom na to da oni ne ulaze u stare bubnjeve .44 Special.

BALISTIČKI PODACI
Masa zrna m/s Joula
15,50 g. 410 1310

Kalibar .45 ACP (Automatic Colt Pistol):

Američka je vlada 1873. godine odlučila proizvoditi .45 metak kao vojničko streljivo za puške i kratko oružje. Za kratko oružje to je kalibar .45 Colt. Mogao se ispaljivati iz Colt vojničkih revolvera jednostrukog hoda. Iako je kombinacija bila dovoljna, oko 1890. odlučeno je da se odabere manji kalibar. To je postao .38 Long Colt metak za novi Colt revolver dvostrukog hoda. No izbor kalibra nije se pokazao praktičnim. Kalibar .38 nije imao dovoljnu zaustavljačku moć i kapacitet prodiranja, što je nažalost otkriveno tek u Filipinskom ratu. Stoga su vojni krugovi odlučili pronaći novi kalibar i novi pištolj. Tih su dana inženjer John Moses Browning i Colt Firearms Industry, proizveli novi poluautomatski pištolj Colt Model 1905 kalibra .45. Tijekom prvih testova pištolj i metak nešto su izmijenjeni i u tom su se obliku Colt pištolj Model 1911 kalibra .45 ACP pojavili na tržištu. Taj novi kratki pištolj i odgovarajuće streljivo bili su namijenjeni službenom naoružanju vojske SAD. Tako je bilo do 1988. godine. Metak .45 ACP vrlo je popularan osobito u SAD. Zbog svog blagog trzaja i prilične energije zrna, ovaj kalibar vrlo koristan za sportske strijelce i samoobranu. Gotovo svaki proizvođač oružja ima jedan ili više modela tog kalibra, a za vrijeme oba svjetska rata čak su se i vojni revolveri proizvodili u tom kalibru.

BALISTIČKI PODACI
Masa zrna m/s Joula
14,90 g. 260 504

Kalibar .45 Long Colt (.45 Colt)

Colt je ovaj metak proizveo 1872. godine kao streljivo za svoj Colt Peacemaker revolver, nazvan još i Army Model 1873. jednostrukog hoda. Sve do 1912. ovaj se metak punio crnim barutom a kasnije s čistijim i bržim nitro celuloznim barutom. Iako taj kalibar nikad nije postao popularan u Europi, zapalit će svaćiju maštu. Niti jedan pravi vestern ne može postojati bez legendarnog Colt Peacemakera. Oznake .45 Long Colt i .45 Colt često se miješaju ili se koriste jedna uz drugu, iako je samo prvi naziv točan. Kalibar je bio duže vrijeme standardni metak vojnih revolvera američke vojske (od 1873. sve do1900.)

BALISTIČKI PODACI
Masa zrna m/s Joula
16,20 g. 260 570

Kalibar .45 Winchester Magnum:

Ovaj kalibar proizveo je Winchester, posebno za sportski Magnum pištolj, Wildey Magnum. Zbog mnoštva problema prilikom proizvodnje, i velike popularnosti tog kalibra, mnogi proizvođači oružja ušli su u natjecateljsku borbu nebi li popunili prazninu u tom odsječku tržišta. Najpoznatiji su Grizzly Magnum pištolj, Amt AutoMag, i jednometačni Thompson Contender. U Sjevernoj Americi ovaj metak koristi se u lovu kratkim oružjem, što je u nekim državama dozvoljeno.

BALISTIČKI PODACI
Masa zrna m/s Joula
14,90 g. 425 1050

Kalibar .50 AE ( Action Express ):

Ovaj "čudovišni" metak pojavio se 1991. godine na inicijativu američke tvrtke Magnum Research Inc., u suradnji s IMI (Israeli Military Industries), dizajnerima i proizvođačima Desert Eagle pištolja. Ovaj poluautomatski pištolj prodaje se u kalibrima .357 Magnum, .44 Magnum i .50 AE. Da bise smanjili troškovi proizvodnje, promjer glave čahure je smanjen, tj. na iste mjere kao i .44 Magnum metak. Ista je konstrukcija upotrijebljena i za .41 AE, koji ima promjer glave čahure od 9mm Para. Kalibar .50 AE razvija, barem za kalibar kratkog oružja strahovitu veliku energiju metka, gotovo dvostruko veću nego što razvija standardni .44 Magnum. U međuvremenu sve više proizvođača oružja započelo je proizvodnju kratkog oružja tog kalibra, kao L.A.R. svoj Grizzly Magnum, Casull M 555 revolver i Ruger-Super Blackhawk revolver.

BALISTIČKI PODACI
Masa zrna m/s Joula
21,00 g. 425 1905

 

 

 

na vrh