Silvio Mirošničenko je hrvatski redatelj i montažer. Rođen je u Bad Schussenriedu (Njemačka) 1972. Dokumentarni film Na putu straha prikazan je na IDFA 2006-Amsterdam, najznačajnijem festivalu dokumentaraca. Njegov dokumentarni film Ophodar pruge osvojio je nagradu Cinerail d'Or Documentaires za najbolji dokumentarni film na festivalu Cinerail u Lilleu (Francuska). Edo Maajka-Sevdah o rodama, dobitnik je nagrade za najbolju montažu na Danima hrvatskog filma 2008. Predstavljao je Hrvatsku na najvećem televizijskom festivalu Prix-Europa u Berlinu 2002., 2003. i 2008. godine (Snovi na peronu djetinjstva , Čuvar tegljača, Edo Maajka-Sevdah o rodama).
 
 


Dokukino Croatia: 23.-26.2. 2012.
Retrospektiva filmova Silvija Mirošničenka


U programu Dokukina prikazat ćemo 6 njegovih filmova, među kojima premijerno i posljednji 'Brda, 21000, Split', a nakon projekcije razgovarat ćemo s redateljem.

Željeznički triptih
23.2., četvrtak u 21 h

SNOVI NA PERONU DJETINJSTVA
Factum, 2001., 32'

Film prikazuje preživljavanje djece koja su se nebrigom roditelja našla na ulici. Spavaju u vagonima i hodnicima zagrebačkog željezničkog kolodvora, sanjajući o svojim budućim zanimanjima, ženama, obiteljskom domu.

OPHODAR PRUGE
HRT, 2004., 30'

CINERAIL; Francuska - najbolji dokumentarni film / LIBURNIA FILM FESTIVAL - najbolji dokumentarac Poetski dokumentarac koji prati osamljenog ophodara pruge u privatnoj i poslovnoj borbi s raznovrsnim egzistencijalnim problemima.

NA PUTU STRAHA
Milva Film & Video, 2007., 30'

Film o obitelji koja živi pokraj željezničke pruge čiji život mijenja nesreća...

BRDA 21000 SPLIT
PREMIJERA. 24.2., petak u 21 h + razgovor s redateljem

BRDA 21000 SPLIT
Artizana, 2012., 61'

‘Brda 21000 Split’ je dokumentarni film koji u fellinijevskom stilu prikazuje stanovnike jednog neobičnog kvarta. Upoznajemo stomatologa i pisca, izmorenog bivšeg boksača, hardcore-punk bend Pas Maters čiji je karizmatični frontmen misteriozno nestao, starog nogometnog navijača prezimenom Hajduk, bivšeg huligana koji marljivo studira u večernjoj školi… Višeslojni portret jednog neobičnog splitskog kvarta i njegovih još neobičnijih stanovnika koji imaju samo jednu svetinju – nogometni klub s Poljuda.

Uspješnice
25.2., subota u 21 h

ČUVAR TEGLJAČA
Factum, 2002., 25'

2. LIBURNIA FF, HR – najbolji dokumentarac

Portret čuvara brodova tegljača na Dravi kod Osijeka, čija upečatljiva dnevna rutina bez posjetioca ili modernih pomagala priča priču o raznolikosti ljudske egzistencije. Film rađen poetikom crno-bijelih poetskih dokumetaraca čime odaje počast pomalo zaboravljenim hrvatskim poetskim dokumentarcima i njihovim autorima.

EDO MAAJKA - SEVDAH O RODAMA
HRT, 2007. 52'

LIBURNIA FF, Ičići – nagrada publike / DORF, Vinkovci – najbolji film / DANI HRVATSKOG FILMA – najbolja montaža

Film prati Edu Maajku od rodnog Brčkog do koncerta u Novom Pazaru.


 

 

BRDA 21000 SPLIT trailer 4 min. from Artizana on Vimeo.

Dokumentarni film BRDA 21000 SPLIT redatelja Silvija Mirošničenka premijerno će biti prikazan u petak 24.02.2012. u Dokukinu Croatia, Katančićeva 3, Zagreb, u 21 sat.

Brda 21000 Split je dokumentarni film koji u fellinijevskom stilu prikazuje stanovnike jednog neobičnog kvarta. Upoznajemo stomatologa i pisca, izmorenog bivšeg boksača koji je ostvario karijeru u Njemačkoj, hardcore-punk bend Pas Maters čiji je karizmatični frontmen i pjevač misteriozno nestao, starog nogometnog navijača prezimenom Hajduk, bivšeg huligana koji marljivo studira u večernjoj školi kao i mnoge druge. Višeslojni portret jednog neobičnog splitskog kvarta i njegovih još neobičnijih stanovnika čija je jedina svetinja Hajduk.

Redatelj: Silvio Mirošničenko
Scenaristi: Željko Barišić i Silvio Mirošničenko
Snimatelj: Raul Brzić
Montažer: Silvio Mirošničenko
Skladatelj glazbe: Pere Ištvančić
Produkcija: Artizana

Film je sufinanciran sredstvima Dokumentarističkog fonda Grada Splita i sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra