Lešće
Home O meni Otok Lešće Kikići


Davno, davno Borbe protiv Turaka Narječje
Hrvati Gacka

 

Davno, davno

 

Vodeni tok rijeke Gacke (oko 22 km) i dolina, koja se proteže uz riječni tok, omogućili su život još u davna vremena. Tu je danas smješteno nekoliko naselja. Jedno od većih je Ličko Lešće.

U samom mjestu nalazi se pećina u kojoj je obitavao paleolitski čovjek. 

U periodu od VII stoljeća do I stoljeća prije Krista u punom je cvatu kultura ilirskog plemena, poznatog pod imenom Japodi.
Nakon što je car Oktavijan skršio otpor Japoda, čitav je njegov teritorij dospio u rimsku vlast. 

 

Najpoznatije naselje iz rimskog doba je Arupium koji se nalazio na području današnjeg mjesta Prozor.

Od zanimljivijih spomenika iz tog doba sigurno su dva reljefa uklesana u živu stijenu, vjerojatno s kraja III stoljeća, posvećena božanstvu Mitri. U Prozoru je zanimljiva i crkva sagrađena 1794. godine za čiju je gradnju korišten kamen iz rimskog hrama boga Praipusa.  

Hrvati

  U VII stoljeću poslije Krista u Lici se nastanjuju Hrvati. Prema Konstantinu Porfirogentu Lika je sastavni dio hrvatske države i zajedno sa župama Krbavom i Gackom pod upravom bana. Godine 818. i 823. prvi put se spominje pojam Gacka. U franačkim opisima ratovanja protiv Ljudevita Posavskog navodi se da Francima pomogao knez Borna koji je vladao Gackom. Bornu su titulirali kao "dux Guduscanorum, Goduscanorum", to jest "vođa Gačana Guduskana"    

Borbe protiv Turaka

 

 U doba turske vladavine mjesto nije naseljeno, jer su stanovnici bili u prozorskoj i otočkoj tvrđavi gdje sudjeluju u obrani ovih prostora. 16. rujna 1663. Ali-paša Čengić sa 10 000 Turaka sukobljuje se kod Jurjevih stijena, blizu rijeke Gacke, s vojskom Petra Zrinskog i Franje Krste Frankopana te doživljava strašan poraz. U krvavoj bitci poginulo je 2 000 Turaka.  

 

Gacka

 

Rijeka Gacka najpoznatija je u Europi po pastrvi. Voda je sporog toka, potpuna je čista, izuzetno bogata vodenom vegetacijom, prepuna crvića i nimfi, što sve pogoduje razvoju pastrve. Već dugi niz godina, u samom mjestu, na rijeci Gackoj, hotel Gacka udomljavao je ribiče cijelog svijeta. Raspolagao je sa 42 sobe, koje su imale 108 ležajeva. Imao je posebnu opremu za ribolovce. Hotel je stradao u Domovinskom ratu, a uskogrudnost i sitni iškariotski interesi malih-velikih moćnika spriječili su da se hotel obnovi. Sada je on spomenik srpske agresije i hrvatske gluposti.

Od davnine su stanovnici Gackog polja nastojali što bolje iskoristiti obilne vode rijeke Gacke tako da su se stiješnjeni u idiličan pejzaž između Ličkog Lešća i Sinca uklopili stari mlinovi.  

Narječje

 

U okolici Gacke susrećemo dva narječja: štokavsko i čakavsko. Štokavskim narječjem govore stanovnici Otočca i stanovnici okolnih sela u kojima prevladava pravoslavno stanovništvo. Sva ostala okolna sela s pretežito katoličkim stanovništvom spadaju u čakavsko govorno područje. (Ličko Lešće, Čovići, Kompolje, Švica, Prozor, Sinac, Čovići, Kutarevo)  

 

malin 
kadi 
petej 
gnjazdo 
meja 
šterna 
šćucat 
repčan 
sliva 
kolan 

 mlin
 gdje
 pjetao
 gnjezdo
 međa
 bunar 
 štucati
 vrabac
 šljiva
 put

Lička kuća

povratak na vrh