Donosimo tekst iz Večernjeg lista o biljci Spatifilum koja se hrani štetnim zračenjem pa ju je stoga dobro držati uz tv ili računalo.  

Spatifilum se hrani štetnim zračenjem – držite ga uz računalo!

 

 
 

 Zbog straha od biljaka koje navodno emitiraju štetna zračenja mnoge su donedavna lijepe sobne biljke proglašene opasnima po zdravlje pa ih ljubitelji cvijeća izbacuju iz stanova. Takva su tumačenja, pogotovu strah, bezrazložni, tvrde botaničari, jer biljke nemaju sposobnost proizvodnje bilo kakve vrste opasnih zračenja. No, neosporno je da nekima zračenje godi pa dobro uspjevaju na takvim mjestima. Jedna od njih je i spatifilum (Spathyphyllum wallisii), poznatija među ljubiteljima lončanica kao mirni ljiljan.
            Spatifilum ima sposobnost apsorpcije elektrostatičkog naboja koji emitiraju TV i kompjuterski ekranipa je zbog toga postao omiljena cvjetna dekoracija stanova i uredskih prostora prepunih elektronike. Statički naboj uređaja stvara se zbog fluorescentnog zaslona i visoko naponskog dijela ekrana, odnosno oko njega zrak se ionizira.
            Ionizirajući zrak zapravo je elektrostatička energija koju spatifilum upija i pretvara u kemijsku te ju rabi, kao i energiju dobivenu fotosintezom, za metaboličke procese i rast. Jednostavnije rečeno, spatifilum se hrani štetnom energijom koju emitiraju kompjuterski i TV-ekrani, pa je besmislena tvrdnja da biljka zrači, kaže Marin Fucijaš, ing. Elektronike. Jače zračenje ekrana i drugih elektoničkih uređaja znači i više hrane za spatifilum pa će na očigled bujati ne samo listovi nego i brojni cvjetovi.
            Spatifilum nije samo odličan čistač ionizirajućeg zračenja nego je i najljepši predstavnik porodice kozlaca čije trajne bijele cvjetove možete rezati i upotrijebiti za vazu. Dekorativna lončanica odlično uspjeva izvan dosega izravnih sunčevih zraka i hladna propuha, a zimi traži umjerenu temperaturu koja ne smije biti niža od 15 Celzijevih stupnjeva. Spatifilum voli stalnu vlagu pa ga zalijevajte najmanje tri puta tjedno za intenzivna rasta i cvatnje. Rjeđe ga zalijevajte tijekom mirovanja, od listopada do siječnja, no ni tada ne dopustite da se korijenova bala posve osuši. Ako je biljka prerasla lonac, presadite je u veći, a presađivanje iskoristite kako biste je razmnožili.
            Prije početka vegetacije, u veljači ili ožujku, podijelite busen na dva ili više dijelova i posadite u zasebne lonce odgovarajuće veličine . Premda je razmnožavanje sjemenom jednostavno, predlažemo ga samo strpljivijim uzgajivačima i onima sa zelenim prstima, a ostali neka biljku nabave u cvjećarnici (cijena joj je oko 30 kn) i uživaju u njenu ljupku izgledu.

ANĐELKA ŠAFRAN dipl. ing.

 

INDEX       GALERIJA SLIKA       MUDROSTI I IZREKE       ZANIMLJIVOSTI       KONTAKT STRANICA       LINKOVI

 

Vodič do Čovjeka 2000 - 2003