Najviši
brački vrh sa 778 m nad morem.Mjesto odakle se prostire pogled na sve strane.Pričinja
vam se ondje kao da ste na visokom mostu golema brda koji je zaplovio u krajolike
sna,u lagodu mira:da plutate izvan uzburkanih briga svakodnevnice,u ljepoti
bez kraja - a vi ste na najvišoj točki svekolikog jadranskog otočja.
Konoba
Demijana je jedinstveni objekt u "našemu Malome mistu".Reprezentativni
karakter stare Dalmacije se odlično iskazuje kroz njen interijer i njenu poziciju
koji odražavaju duh nekih davno prošlih vremena.Intimna čar prave "dalmatinske
kale" je samo prvi korak ka široj spoznaji dalmatinske tradicije.Udaljena
je samo petnaest metara od centra mjesta,rive,a opet je sačuvala onaj svoj izvorni
mir koji je tako karakterističan za dušu dalmatinskog čovjeka. Za
povećati slike,klikni na njih.
Konoba
Demijana je sa svojim radom počela tek u ljeto 2001.g.,no međutim taj prostor
je oduvijek bio namijenjen okupljanju ljudi u razne svrhe.Pri povratku sa jedanaest
godišnjeg rada u Santiago de Chile (1931),moj pokojni djed je kupio kuću u kojoj
se danas nalazi konoba Demijana.Čovjek od kojeg je kupio kuću je bio umjetnik
koji je zarađivao za život konzervirajući i prodavajući slane srdele.Desetak
godina kasnije taj prostor je prenamjenjen u pekaru te je kao takav egzistirao
do 19XX kada se deaktivira i postaje, jednostavno,mjesto koje služi za zabavu,"fraju"
svih generacija obitelji Radmilović.Nemoguće je pobrojati sve ljude koji su
ostavili trag u tome tvrdome kamenu,nemoguće je ispričati sve priče,ali je itekako
moguće doživjeti taj duh konobe koji je kao i vino;s godinama sve bolji.
Danas
konoba Demijana djeluje pod pravnim nazivom "usluge
građana u seljačkom domaćinstvu".To znači upravo ono što i piše;naime
u konobi Demijana možete biti usluženi samo s produktima iz domaće,prirodne
,izvorne radinosti.Ti naši domaći prirodni proizvodi su:vino(crno
i bijelo), rakija (lozovača,travarica,orahovica),ovčji sir,pršut te slane srdele.Asortiman
proizvoda je vrlo malen,no izvoran je,prirodan i vrlo,vrlo zdrav.Svi ti proizvodi
dobiveni su na isti način kao i u vremena naših predaka:vinske bačve su drvene,a
ne od inoxa,pršut se suši na buri i dimu a ne industrijski kao u većini pršutana,sva
sirišta su stara i tradicionalna,itd...
Nije
tek puka fraza reći da nam je važno da se ljudi u konobi Demijana dobro provedu,veselo
raspoloženje i ugodna atmosfera su nam prioriteti.Ovu činjenicu mogu potvrditi
mnogobrojni posjetitelji konobe Demijana od kojih su većina postali stalni gosti
na našu radost.Zbilja je interesantno promatrati kako se ljudi različitih podrijetla,
godina, zanimanja i socijalnih statusa međusobno druže kao da su kolege na poslu,kao
da se poznaju cijeli život.Doktori,profesori,stjuardese,
menadžerice,prodavači,sportašice,umjetnici....sve
je to nebitno,u konobi Demijana sve to pada u vodu,jedina dozvoljena razlika
među ljudima je ona glasovna;ne možemo svi dignuti glas visoko kao što to može
Dino,Stjepan,ali za "šotovoće smo svi parićani".Uistinu je lijep osjećaj
i veliko zadovoljstvo vidjeti ljude sretne,opuštene i nasmijane,nadam se da
će te i Vi osjetiti dio te atmosfere.
Vidova
gora je svijet za sebe:gore važe druga pravila nego u naseljima uz more.
Vegetacija Vidove gore se umnogo čemu razlikuje od one uz more,nebrojen su prostrane
endemske šume crnog bora koji često pružaju utočište od sunca brojnim
stadama ovaca.
Vidova gora ujedno pruža jednu od najljepših hrvatskih panorama:pogled na prekrasnu
plažu Zlatni rat koja svakog posjetitelja ostavlja bez daha.