Veterinarska stanica FILIPOVIĆ  -  Uz Vas smo 24 sata dnevno, za hitne slučajeve nazovite nas na mobitel 098-320-120

KASTRACIJA MUŠKIH PASA


Kastracija mužjaka je kirurško odstranjivanje oba testisa pod anestezijom. Skrotum ostaje prazan i pas više ne proizvodi muške hormone što mu onemogućuje oplodnju. Operacija ne traje dugo i pas se vraća kući isti dan. Optimalno vrijeme za kastraciju je nakon 6-og mjeseca starosti kad se oba testisa spuste u u skrotalnu vreću. Monohridni psi (psi sa jednim testisom) i kriptohridni psi mogu rasplođivati i zato je kastracija preporučljiva jer se takve mane nasljeđuju i kao takvi, psi se ne smiju koristiti za rasplod.

Kastracijom dobivate više «obiteljskog ljubimca», eliminirate teritorijalno obilježavanje kao što je dizanje noge na svako stablo i objekt, čak i u kući te lutanje i bježanje za kujama koje se tjeraju. Sa zdravstvenog aspekta, kastracija je povoljna jer smanjuje izglede za pojavu tumora testisa (čest kod starijih pasa), tumora prostate te tumora u analnoj regiji. Kastracija pridonosi smirivanju ponekad agresivnih ili preaktivnih pasa.

Agresija se može smanjiti ne samo prema ostalim psima u okolini nego i prema ljudima. Suprotno uvriježenom mišljenu, kastrirani psi neće postati debeli. Svaki pas treba kretanje i dobro izbalansiranu prehranu (baš kao i ljudi), a prejedanje i debljina ovise o vlasniku koji je odgovoran za prehranu i težinu psa. Kako pas stari, manje se kreće i potrebno mu je manje hrane. Šanse za duži život se povećavaju kastracijom. Ukoliko ga pravilno hranite, vaš pas se neće udebljati i postat će pravi kućni ljubimac. Sjetite se da su svi policijski, vojni psi i psi vodiči slijepih kastrirani, a da su izvrsni radni psi i uravnotežene životinje. Na kraju, tu je tisuće neželjenih pasa koji lutaju. Zato, ako ne razmišljate ozbiljno uzgajati pse, svog psa kastrirajte.

Ivana Pilić, dr.vet.med