Visual Astronomy

NOVO ČIČE STAR PARTY
   

 

 

Forumaši na promatranju ili lov na komarce

(noć sa 21. na 22. srpnja 2006.)

 
 
U želji da se aktivnije bavimo promatračkom astronomijom i idejom da upoznamo članove foruma, Vedran i ja smo organizirali promatranje. Uz prilično problema i preinaka planova, promatranje je održano. Iako nam uvjeti nisu bili skloni, upoznali smo nove prijatelje i, nadam se, otpočeli eru brojnijih okupljanja forumaša i svih ljubitelja astronomije na aktivnim promatranjima širom Hrvatske. Evo izvještaja s našeg prvog promatranja, i nadam se, samo jednog u nizu zajedničkih promatranja.
 
 

Promatranje je bila Vedranova ideja. Prvotno smo htjeli održati promatranje na nasipu kod Čičke Poljane, kojih 30 km od Zagreba, ali zbog problema s prijevozom smo se morali zadovoljiti i poljem izmedu Novog Čiča i Podotoćja. Planirali smo desetak ljudi, tri teleskopa, dva dalekozora, pokoja cura i dosta grickalica i pića. I naravno puno dobre volje za zabavno promatranje i druženje do kasnih jutarnjih sati. Na komarce smo računali, ali to je bila žrtva koju smo spremni podnesti kako bi uživali u čarima noćnog neba. Prognoza je bila dobra. Bili su to lijepi planovi, ali negdje na putu izmedu Zagreba i Novog Čića su se izgubili... Ili možda u gužvi SMSova u eteru...

Prvo smo ostali bez cura, frendica mi se nije javila i time otkazala dolazak... Potom je i obitelj Morović otkazala dolazak. I tako je broj ljudi drastično pao. Stvar se nakratko popravila kada je Vedran javio da dolazi netko iz Karlovca i dovodi frendicu iz Zagreba. Bila je to kratka sreća. Imati možda koju curu na promatranju. Dalibor (Boki) je došao, ali frendice nigdje...
K tome Matiji nisu stigli svi djelovi teleskopa, a i ja nisam svoj završio pa smo spali na samo jedan teleskop - Vedranovu Betsy. Srećom su Todor, Matija i Boki ponijeli dalekozore pa smo imali četiri dalekozora, a ja samo ponio svoj spottingscope.

 
 
Društvo
 
 
S lijeva na desno: Boki, Marko, Matija i Vedran okupljeni oko teleskopa.
 
     
 
To popodne smo Vedran i ja kupili grickalica za nahraniti cijeli bataljun. Uz to, uzeli smo Coca Colu, Fantu Lemon, nekoliko piva i termosicu s kavom (bar smo mislili da je ona s nama), te kikiriki... Sve je bilo na hladenju i spremno za večer.
Oko osam navečer Todor i Matija su došli u Čiče. Ugostili smo ih kod mene doma, dok je Vedran išao u Veliku Goricu po Bokija. Oko devet, pola deset smo se okupili kod Vedrana doma, sakupili sve i krenuli put Podotočja. Smjestili smo se na polju, kada se Vedran sjetio da je zaboravio stolčeke, a ja kavu... Ništa strašno - natrag pješice u Čiče po to... Putem su Vedrana brinuli oblaci koji su se prijeteći nazirali na zapadnom nebu. Naravno, okrivili smo Krunu za tu pojavu..
 
 

Igranje s baterijom

Što se dogodi kada se Vedran u mraku nađe s lampom.

Komarci

Kada je napokon sve bilo na broju, počelo je promatranje. Od samog početka uvjeti nam nisu bili skloni. Bilo je puno vlage u zraku, a i komarci su bili prilično agresivni. Počeli smo s Jupiterom. Po tom je Vedran svojom Betsy skidao M-ove (M4, M8, M11, M13, M20, M21, M27, M31, M32, M57, M71), dvostruke zvijezde (Albireo, Gama Andromeda) I pokoji NGC (NGC869 & 884). Kada bi našao traženo, svi smo se izredali u gledanju. Matija je bilo zadovoljan viđenim, ali malo manje zadovoljan uvjetima. Todor je bio oduševljen. Pala je i asocijacija, kaže Boki M57=kondom., a Vedran je, citiram, "...bio potpuno izgubljen kada je prvi put ušao u Djevicu...", ali potom je "...razvalio Djevicu i prešao na Kasiopeju...". Tog mi je trena postalo jasno zašto nemamo cura na forumu...
Vidjeli smo i nekoliko satelita i metora. Baš kada je Vedran pričao kako smo on i ja vidjeli veliki bolid ovo proljeće, oveći meteor je preletio put juga. To nas je prisjetilo na Perzeide, koji dolaze sada u kolovozu. Njih ćemo Vedran i ja promatrati sa Čiova. Vjerujem da će nam se i Beri priključiti.
Kolimatorom smo sredili Vedranov teleskop, a on osobno je bio oduševljen tom egzotičnom spravicom i odlučio sebi napraviti jednog takvog.
 
 
Bit će to koristan komad opreme i meni i njemu. Osim kolimatora Vedrana je oduševio i Bokijev dalekozor i zaključio je da treba nabaviti jedan takav. A i mene i Vedrana je oduševila ideja odlaska u Rusiju, Novosibirsk , na promatranje pomračine Sunca 2008. Tu nam je bubu u uho stavio Boki pričajući kako mu je bilo u Turskoj ove godine. A uz to i Vedran i ja smo veliki fanovi Rusije.
Uvjeti nas nisu mazili. Ubrzo se digla magla. Na početku smo isključili zapadno nebo iz promatranja, zbog svjetlosnog zagađenja Zagreba i Gorice, a sada smo mogli isključiti cijelo nebo, osim samog zenita. Vlaga se sakupljala na svemu što je vani bilo. Mislili smo malo pričekati da se stanje popravi, ali ništa od toga. U međuvremenu smo potamanili gotovo sve grickalice i sokove (moram priznati da sam ja kriv za većinu). Izgriženi i umorni, pomalo ljuti zbog magle, oko sat i pol poslije ponoći smo odlučili poći kući. Pokupili smo svu opremu i otišli. To jest gotovo svu. Boki je izgubio svoju crvenu lampu. Drugih većih gubitaka nije bilo.
Unatoč lošijim uvjetima, što je bilo izvan naše kontrole, potrudili smo se biti dobri domaćini i nadam se da se našim gostima svidjela ideja ovakvih promatranja. Nadam se da ćemo se i u skoroj budućnosti ponovno naći na promatranju, brojniji i sa ženskim društvom, te da će nam uvjeti biti skloniji. Do tada ćemo pojačati opremu i poučeni ovim iskustvima poduzeti sve potrebne mjere u zaštiti opreme od vlage, ali i nas samih od komaraca. Najskorije promatranje, koje je donekle dogovoreno, je Zavižan krajem kolovoza. Nadam se dobrom odazivu i još boljoj zabavi.
 
 

Uz najbolje želje za daljnja okupljanja i vedre noći pod obiljem zvijezda s teleskopom u jednoj i djevojkom u drugoj ruci...


Marko Šimac - Frank

 

 

   

 

VEDRAN VRHOVAC©

2006.-2007.