Štovatelj sv. Josipa

Sv. Josip RadnikŠtovatelj sv. Josipa Željko Kunej iz Zagreba, tetraplegičar je od 14. godine. 1959. ozlijedio je vratnu kralježnicu na rijeci Savi (skok u vodu) i postao teški invalid vezan na invalidska kolica 51 godinu. Kraljevica, travanj 1991

Među ostalim, Željko je 30 godina boravio u Ortopedskoj bolnici u Kraljevici i premda ne vlada normalno rukama nije klonuo duhom - stalno je radio i nečim se zanimao. Kao takav želio je na neki način doprinositi općem dobru. Imao je hobije: šah i samograditeljstvo astronomskih amaterskih teleskopa. Podjednako je konstruirao i reflektore i refraktore. Za izvedbu najboljeg teleskopa-refraktora 80/1200 objektiv mu je darovala glasovita njemačka  tvrtka Carl Zeiss, 1992.

Korisnost hednikepiranih dokazivao je i vani. Američke asocijacije invalida i astronoma-amatera  pokazale su sliku njegovih djela i kanađaninu Davidu Levyju - otkrivaču više kometa, pa i one znamenite "Shoemaker-Levy 9" koja je udarila u Jupiter 1994. godine. Glas Koncila - Blijesak jarke svjetlosti

Željko u sobi s računalom i teleskopimaOd 1991. Željko je smješten u Domu za starije i nemoćne osobe Drenovačka u Zagrebu. Interesiraju ga kompjuteri, uči informatiku i dalje voli igrati šah. Vjeruje da ga u svoj nepokretnosti, bolovima i lakoću koju osjeća drži sveta vjera katolička. Sve je to dar i djelo Božje: jakost, strpljivost i poniznost.

"ŽIVA ISTINA"  - "MAJSTORI REHABILITACIJE"

zvijezda  “Za Živu je istinu već sama činjenica što sam živ", kaže Željko Kunej. S 56 godina, on je po stažu invalidnosti najstariji od svih tetraplegičara koje poznaje. I jedini koji može šetati zvjezdanim svodom, a da se ne pomakne iz svoje sobe u jednom od zagrebačkih domova umirovljenika. Jer on je samouki graditelj teleskopa. Ujedno šahovski prvak, nedavno je zaslužio i vlastitu stranicu na Internetu."

 

Željko i teleskop

 

moja Sudbina - link

Grafika - anđeo   Grafika - sv. Obitelj  Grafika - anđeo

Početna | O meni | Teleskopi | Šah | Informatika | Roboti | Na kavi s Predsjednikom | Linkovi

Zadnji put osvježeno: 21.03.12.