PRIJE SVEGA!
(Iz uvoda u Sagu)


 

Prvi autor početka ove Sage je prešao veliki put i uložio puno truda i ljubavi u prikupljanju podataka o korijenima porijekla prezimena Zurl (Zurl, Curl, Corelj, Corel ili slično prezime je iz nekih razloga mijenjano ali je isti korijen).Za to smo mu od sveg srca zahvalni.

Pepo

Pepo Corelj

Tek kada sam preuzeo rukopis, shvatio sam svu težinu i odgovornost daljnjeg nalaženja dokumenata i slika. Uz sav trud i pažnju, sigurno je da između redaka nedostaju događanja, a neka su napisana iz podataka koja je autor tražio po familiji.

Ovo je, nadam se, posljednji ispis dopunjenih prvih 130 stranica knjige, a ostale će nastati sa vremenom koje dolazi. Nastavit ću Sagu do jednoga dana, sve dok mogu, ili i ja pronađem jednoga Zurla koji će je preuzeti i nastaviti, jer to je knjiga bez kraja i trajat će dugo, dulje od nas.

Dragom bratiću i familiji, sa ljubavlju

zeljko zurlŽeljko Zurl

U Zagrebu, 30. 08. 2005. god.

 

NAKON TOGA!

Sa vremenom je „SAGA“ rasla i nova tehnika je učinila svoje. Knjiga se seli sa papira na novi medij novog doba, CD.

cd

Tu se otvorila mogućnost da svaki zainteresirani dobije na istom zapisu, knjigu, animirani foto-album, obični obiteljski album sa preko 300 slika i na kraju glazbu. Tu su tri marša u izvođenju orkestra HV (hrvatske vojske) i jedna ouverture za tamburaški orkestar Josipa Corelja, te
dvanaest lakih skladbi njegovog unuka Dejana Corelja u vlastitoj izvedbi uz pomoć supruge Marine, zabilježeno običnim kasetofonom. Neke od navedenih opcija će biti moguće reproducirati na CD/DVD playerima.

Slijedeći korak je bio podstaknut kontaktima sa Zurlima izvan Hrvatske. Obostrani interes je istaknuo zajedničko pitanje:


Dali smo mi familija?

Tako je pala odluka da se dio „Sage“ pojavi na internetu, dostupnom cijelom svijetu, kao interesantno štivo, a Zurlima
(i onima sa prezimenom u nekom drugom ali sličnom obliku)
tema za razmišljanje.

Jedini odgovor će se naći u zajedničkom nalaženju jednakosti i spona, odnosno nalaženju fizičke i ostalih sličnosti koje bi mogle značiti povezanost istog porijekla. Neka to ostane odluka svakog ponaosob, nakon razmišljanja. Zajedničko prezime bi bilo eventualni dokaz pripadnosti istom korijenu, a ako se podupre sa istim sklonostima prema umjetnosti, pa čak i životnim sudbinama, onda se zaključak nameće sam po sebi. Ljubav prema glazbi nije samo tako pala sa Neba. Na slikama albuma će gledati nepoznate im ljude u nepoznatom okruženju, ali možda jako slične onima koje znaju u svojoj familiji. Tako će možda spoznati da je čak i prikazano porodično stablo, najvjerojatnije,
samo jedna od grana velikog drva zvanog ZURL.

 

NA KRAJU

Autori ove „Sage“ se zahvaljuju svima u obitelji koji su pomogli da ova priča bude oteta zaboravu i dostupna pokoljenjima, koja će se jednoga dana pitati za svoje korijene. To su naši stričevi i tete koji se spominju u „Sagi“.

Posebno veliko HVALA Sanji Odić na trudu uloženom na izradi ove stranice, njezinom sinu Zvonimiru Šegoti za grafičko rješenje grba i tehničkoj pomoći njezina supruga Branimira Odić.

Isto se tako zahvaljuju svim sponzorima koji su materijalno pomogli stvaranju „Sage“ i ove stranice, kao i svima onima koji će pomoći da se ista dotjera.

Vaše dojmove, sugestije i pitanja možete iskazati poštom na adresu autora, zeljko.zurl@zg.t-com.hr ili komentirati ovdje:

Vaš komentar

hrv
engleski