Proizvodi
KALINJI - Ulje crnog kumina
|
Tradicionalna
upotreba
U
Indiji, sjemenke se smatraju stimulansom i vjerovalo se
da povećavaju lučenje mlijeka. Također, korištene su kao
začin i korigator ili pomoć kod čišćenja ili tonik medicine.
U istočnim zemljama obično se koriste kao začin jelima a
Egipćani su ih stavljali kao namaz na kruh ili su ih stavljali
na kolače. U Indiji su ih stavljali u platno da otjeraju
insekte, a liječnici su ih koristili kao pomoć kod loše
probave i crijevnih tegoba.
|
|
Terapeutska
upotreba
Astma
i Kalinji sirup
- Sastojci:
Jedna čajna žlica usitnjenog Kalinjia, dvije velike
žlice meda i dva češnjaka.
- Priprema:
Zdrobi češnjak vilicom, dodaj med pa zatim Kalinji prah.
- Upotreba:
Punu čajnu žličicu sirupa prije doručka uzimati tri
tjedna.
Kalinji
čaj: pomoć protiv astme, bronhitisa i kašlja.
Uzmi jednu veliku žlicu Kalinjia, jednu čajnu žlicu licorice,
pola čajne žličice anisa, jednu čajnu žličicu kamilice,
jednu čašu tople vode. Sve smiješaj i ostavi deset minuta.
Osuši vrećicu čaja i dodaj med. Popij dok je toplo, nekoliko
puta na dan.
|
|
Kalinji
u kuhinji
Salate
i vegetarijanska hrana
Hladno
ulje Kalinjia je ukusno za upotrebu kod salata i povećava
energetsku vrijednost kod vegeterijanske hrane. Kako bi
se sačuvala njegova trodimenzionalna zdravstvena vrijednost
i sačuvale nezasićene masne kiseline, treba se dodavati
na kraju kuhanja. Nije prikladan za duboka prženja.
Kruh:
Na 1 kg brašna dodaj 100 grama mljevenih kalinji sjemenki.
Da bi dobio posebno brašno pomiješaj pola kalinji i pola
maka i dodaj u tijesto. |
|
BIO-RAMA d.o.o.
za unapređenje kvalitete života
P. Berislavića 48, 33000 VIROVITICA
Tel: +385 / (0)33 / 730 - 380
Tel/Fax: +385 / (0)33 / 800 - 270
E-mail: biorama@inet.hr |
|