Proizvodi
KALINJI - Ulje crnog kumina

općenito upotreba sadržaj djelovanje iskustva
Tradicionalna upotreba

U Indiji, sjemenke se smatraju stimulansom i vjerovalo se da povećavaju lučenje mlijeka. Također, korištene su kao začin i korigator ili pomoć kod čišćenja ili tonik medicine.
U istočnim zemljama obično se koriste kao začin jelima a Egipćani su ih stavljali kao namaz na kruh ili su ih stavljali na kolače. U Indiji su ih stavljali u platno da otjeraju insekte, a liječnici su ih koristili kao pomoć kod loše probave i crijevnih tegoba.

Terapeutska upotreba

Astma i Kalinji sirup
  • Sastojci: Jedna čajna žlica usitnjenog Kalinjia, dvije velike žlice meda i dva češnjaka.
  • Priprema: Zdrobi češnjak vilicom, dodaj med pa zatim Kalinji prah.
  • Upotreba: Punu čajnu žličicu sirupa prije doručka uzimati tri tjedna.
Kalinji čaj: pomoć protiv astme, bronhitisa i kašlja.
Uzmi jednu veliku žlicu Kalinjia, jednu čajnu žlicu licorice, pola čajne žličice anisa, jednu čajnu žličicu kamilice, jednu čašu tople vode. Sve smiješaj i ostavi deset minuta. Osuši vrećicu čaja i dodaj med. Popij dok je toplo, nekoliko puta na dan.


Kalinji u kuhinji

Salate i vegetarijanska hrana
Hladno ulje Kalinjia je ukusno za upotrebu kod salata i povećava energetsku vrijednost kod vegeterijanske hrane. Kako bi se sačuvala njegova trodimenzionalna zdravstvena vrijednost i sačuvale nezasićene masne kiseline, treba se dodavati na kraju kuhanja. Nije prikladan za duboka prženja.
Kruh:
Na 1 kg brašna dodaj 100 grama mljevenih kalinji sjemenki. Da bi dobio posebno brašno pomiješaj pola kalinji i pola maka i dodaj u tijesto.
naruči
BIO-RAMA d.o.o.
za unapređenje kvalitete života
P. Berislavića 48, 33000 VIROVITICA
Tel: +385 / (0)33 / 730 - 380
Tel/Fax: +385 / (0)33 / 800 - 270
E-mail: biorama@inet.hr

općenito | upotreba | sadržaj | djelovanje | iskustva