MOBBING, ZLOSTAVLJANJE NA RADNOM MJESTU, ZAŠTITA DOSTOJANSTVA

"Jutarnji list", 6. veljače 2002.

SPOROVI Tko je kriv zbog pada žičane mreže i natučene glave učenice na satu tjelesnog

Ravnatelja Prve ekonomske i savjetnika u Ministarstvu tuži profesor zbog ozljede učenice

Obojica se terete za kazneno djelo "nesavjesnog rada u službi s posljedicama ugrožavanja sigurnosti, zdravlja i života ljudi" te "zloporabu službenog položaja i ovlaštenja"

Piše:
Ivana Kalogjera-Brkić
Snimio: Tomislav Janković

Općinsko državno odvjetništvo zaprimilo je kaznenu prijavu protiv Slavka Trupeljaka, ravnatelja Prve ekonomske škole i Željka Štefanca, višeg savjetnika u Zavodu za unapređenje školstva Ministarstva prosvjete, potvrdili su nam jučer u Općinskom državnom odvjetništvu.
Obojica se terete za kazneno djelo "nesavjesnog rada u službi s posljedicama ugrožavanja sigurnosti, zdravlja i života ljudi" te "zloporabu službenog položaja i ovlaštenja".


Okvir od 10 kilograma
Podnositelj prijave je Mladen Sabljak, profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Prvoj ekonomskoj školi, a neporedan je povod prijavi događaj koji se 12. prosinca prošle godine zbio u školskoj

gimnastičkoj dvorani. Toga dana, naime, na satu tjelesne kulture učenici A. R. s prozora na glavu srušio "deset kilograma težak željezni okvir sa zaštitnom žičanom mrežom". A. R. je hitno prevezena u Klaićevu bolnicu gdje je konstatirano da je od udarca imala "natučenu glavu", pa joj je liječnik preporučio da nekoliko dana ne ide u školu. Odgovornim za stradavanje učenice profesor Sabljak drži ravnatelja Trupeljaka, koji unatoč upozorenjima školskog Stručnog vijeća tjelesne i zdravstvene kulture nije ništa poduzeo da zaštiti sigurnost i zdravlje učenika", te nadzornika Štefanca jer je on u službeni izvještaj napisao da "zaštitna mreža ne predstavlja opasnost za učenike". Sabljak tvrdi da se cijeli događaj u školi htio zataškati.
Kaznenoj prijavi Sabljak je priložio i podebeo prigovor na službeni nalaz nadzornika Štefanca o njegovu radu, u kojem

tvrdi da ga nadzornik, po osobnom ravnateljevom nalogu, godinama "pojačano stručno pedagoški nadzire". Svoga ravnatelja i inače ocjenjuje vrlo močnom osobom, povezanom s raznim strukturama u Ministarstvu prosvjete.

Pismo protiv Sabljaka
Zanimljivo je da je nadzornik Štefanac profesoru Sabljaku na sat prvi put došao u travnju 1999. godine, a nakon što je u Ministarstvo prosvjete stigla anonimna prijava potpisana s "učenice Prve ekonomske škole", u kojoj se tvrdi da je Sabljak učenike nagovarao da pišu protiv Uprave, te da im je pokazivao članak iz novina koji je pisao u vezi ekskurzija, ali i da "vrlo često upada u svlačionicu kada se u njoj skidaju djevojke".
Sabljak tvrdi kako ga se tim pismom, a kasnije i kroz razgovor sa samim učenicima, htjelo dezavuirati i prikazati pedofilom, a svi znaju da je jedna od

svlačionica prolazna prostorija kroz koju nastavnik tjelesnog mora proči da bi došao u dvoranu". Nekoliko je puta, kaže, učenicama u svlačionicu upao po osobnom nalogu ravnatelja.
Školski odbor Prve ekonomske škole ovih je dana sve navode iz prijave profesora Sabljaka odbacio kao neutemeljene. U Općinskom državnom odvjetništvu nisu nam znali reči hoće li po prijavi profesora Sabljaka pokretati ikakav postupak.


TRUPELJAK: Mreža nije pala sama od sebe

- Ni jedan od navoda profesora Sabljaka nije istinit, o čemu postoje i pisani dokazi. Škola ne bježi od onoga što se dogodilo na satu tjelesnog odgoja. Prava je istina, međutim, da je učenica tada zadobila samo malu ogrebotinu, a ni mreža s prozora nije mogla pasti sama od sebe. Čudna je koincidencija da je dan ranije upravo profesor Sabljak u dvorani održao sedam sati nastave. Ne tvrdim da je on odgovoran za to što je mreža pala, niti to mogu dokazati, no sigurno je da se mreža iz željeznog okvira nije mogla otkvačiti sama od sebe - rekao nam je ravnatelj Slavko Trupeljak.

SABLJAK: Početak moje agonije je Ban Tours

Profesor Sabljak tvrdi kako je njegova agonija započela 1997. godine nakon što je roditeljima svojih učenika dao na volju da sami odaberu agenciju kojoj žele povjeriti maturalno putovanje svoje djece.
- U to vrijeme svi su bili dužni putovati s Ban Toursom, agencijom čiji vlasnik ima sestru zaposlenu u našoj školi. Kakve je koristi od toga imao ravnatelj ne znam, no činjenica je da od tada svako malo dobivam upozorenja o obvezama iz radnog odnosa - kaže Sabljak.


Insinuacije ravnatelja Slavka Trupeljaka su podmetanja

(Jutarnji list, Zagreb, 17. veljače 2002.)