1. Shii-take
1.1 Osnovne karakteristike gljive Shii-take
Shii-take (Lentinus edodes (Berk.) Sing.) - to ime je prvi
upotrijebio Singer 1941., koje se upotrebljava kao ispravno
znanstveno ime - gljive čija je domovina daleki istok, odnosno
područja Kine i Japana.
U ovim zemljama su počeli prvi uzgoji, o čemu govori, prema
Singeru i literatura. A na to navodi podatak prema povijesnim
dokumentima da je uzgoj počeo u Kini prije 800 godina a Japance
su u 15. stoljeću s uzgojnim metodama upoznali kineski seljaci.
To se smatra počecima uzgoja, čija se proizvodnja održala sve
do danas. Proizvodnja je s vremenom bila sve veća, tijekom koje
se normalno razvijao i sam tehnološki proces. Danas je ova
gljiva druga po produkciji u svijetu i najpopularnija kultivirana
gljiva u Japanu, Kini i ostalim zemljama Istočne Azije. U
razdoblju 1983-1984. proizvodnja gljive je procijenjena na 234
000 metričkih tona što je bilo 15,7% ukupne produkcije gljiva u
svijetu.
1.1.1 Klasifikacija
Prema sistematici gljiva Shii-take spada u:
Razred: Basidiomycetes
Podrazred: Holobasidiomycetes
Red: Agaricales
Porodica: Lentinacae
Rod: Lentinus
Vrsta: Lentinus edodes (Berk)
1.1.2 Morfološke karakteristike:
Klobuk:
Širok 5 - 15 cm. Jabučast do prilično spljošten, na tjemenu
je ravan, ili s malom jamicom, a može i obrnuto, zaobljeno ispupčen;
rub je podvinut pa ispružen, a često i malo valovito nadignut,
oštar, fino baršunast ili gusto sitno vlaknast. Tjeme je
najtamnije, čokoladno smeđe ili gotovo crno, djelomice ograničene
cjelovite kožice, koja se niz strane u snopićima bijelih do smeđih
dlačica, formira u manje ili veće trokutasto zašiljene krljušti.
Te strane su svjetlije od tjemena, ali još uvijek dosta smeđe.
Rub je često bez gornjeg sloja kožice, a u osnovi je pješčano
smeđe boje. Događa se da se oba sloja rascijepe radijalno, tako
da proviruje bijelo meso.
Listići:
Prirasli su uzlazno, s većim jarkom, a ponekad su prirasli sa
zupcem ili s rebrastim produžetkom niz stručak; vrlo su gusti i
tanki,te pomiješani s lamelulama, 4-7mm široki, često
krivudavi, zupčaste oštrice. Dugo uzlazno su bijeli, zatim malo
smeđkasti; stariji ili prignječeni poprimaju i riđe mrlje.
Zastorak:
Koprenast, bijel, sitan, prolazan
Otrusina:
Bijela
Stručak:
Većinom je valjkast 3-6.5cm. visok i širok 1-1.8 cm., rjeđe
blago trbušast, često je gomoljasto zadebljan pri dnu;
ekscentričan ili zavinut, rijetko ravan. Na bijeloj ili svijetlo
kožnatosmeđoj osnovi je gusto obrastao bijelim ili smeđim
nitima. Ponekad ima vunaste krljušti ili kružne pojaseve.
Meso:
Debelo je i kompaktno, prilično tvrdo čak i u klobuku. Okus je
blago ljutkast, a miris začinski ugodan.
Spore;
Vrlo su svijetle, i jedva vidljive membrane, izduljene su ili
cilindrično elipsoidne; 5-9, 5/2, 5-3,5 mikrometara; bazidiji su
visoki 20-26/5-6 mikrometara; sterigme su visoke oko 5
mikrometara; bez cistida.
1.1.3 Medicinska svojstva
Kroz povijest i sve do današnjih dana ova gljiva je cijenjena
zbog jedinstvenog okusa i mirisa te kao lijek. Poznat je i zapis,
koji datira iz perioda Ming dinastije koja je vladala od 1368-1644
godine, koji je napisao kineski liječnik Wu Shui gdje navodi da
Shiang- gu (kineski naziv za Shii-take) pojačava otpornost, liječi
prehladu, potiče cirkulaciju i smanjuje krvni tlak.
Mnoga znanstvena istraživanja utvrdila su prehrambene
vrijednosti i medicinsku osobitost gdje se ljekovita svojstva
Shii-take ubrajaju u alternativnu medicinu, i sve se više
popularizira. Zbog tih razloga porasla je potražnja, te u skladu
s potražnjom i ponuda odnosno proizvodnja, a očekuje se daljnja
tendencija rasta proizvodnje.
Aktivne tvari Shii-take:
Lentinan: beta 1,3 glukan je značajan zbog antitumornog
djelovanja. Vršena su
istraživanja na životinjama gdje se utvrdila značajna
efikasnost inhibicije rasta tumora (sarkoma) nakon čega su
uslijedila i klinička istraživanja, te je 1986 godine lentinan
uveden u klinike kao antitumorno sredstvo.
Eritadenin: derivat butanske kiseline, a djelovanje mu je
registrirano kao
antikolesterolemik (smanjuje količinu kolesterola u krvi), te
prevenira arteriosklerozu, infarkt i dr. Plodišta Shii-take sadrži
i brojne druge ljekovite tvari, čija se primjena u medicini
kontinuirano istražuje.
1.2 Općenito o uzgoju Shii-take
Shii-take je po količini proizvodnje druga gljiva u svijetu i
shodno tome vrlo popularna među potencijalnim uzgajivačima.
Shii-take u prirodi raste na mrtvom Shii-drvetu (Pasania
cuspidata), ali i na drugim vrstama tvrdog listopadnog drveća, u
klimatskim područjima podobnim za rast (Istočna Azija). Uzgoj
za dobivanje plodnih tijela provodi se na drvenim oblicama i
umjetnom supstratu, a vršena su i istraživanja na kemijski
definiranom mediju. Osim za proizvodnju plodnih tijela, od Shii-take
se još dobiva, odnosno proizvodi peletiran micelij, NADPH
glukonat koji se koristi za razgradnju drvene pulpe u industriji
papira. Japan, Kina, Južna Koreja su najveći svjetski proizvođači
a u mnogim državama se sve više razvija proizvodnja kao na
Tajvanu, Singapuru, Tajlandu itd. Kao što se vidi sve su to
zemlje Istočne Azije, a razlog za to je stoljetna tradicija,
pogodni mikroklimatski uvjeti i adekvatna potražnja za takvim
količinama gljiva. Veliki dio potrošnje čini mnogobrojno
stanovništvo ovih država. Ove zemlje su i veliki izvoznici što
ukazuje na nisku cijenu Shii-take (u usporedbi sa evropskim tržištem).
Sve je opet povezano s nizom drugih čimbenika (jeftina radna
snaga, ekstenzivni uzgoj, jeftine sirovine (drvo), visoki prinosi
itd.). U zapadnijim dijelovima svijeta (Evropa, SAD, Kanada itd.)
produkcija je puno manja zbog lošijih klimatskih uvjeta a time i
manjim prinosima, nedostatka tradicije, manje potražnje itd.
1.2.1 Uzgoj na drvenim oblicama
1.2.1.1 Izbor najboljeg soja
Kad se kreće u proizvodnju Shii-take treba imati na umu neke
osnovne smjernice. Prva smjernica je temperatura uzgojnog
prostora, odnosno kontrolirani uvjeti uzgoja ili nekontrolirani (vanjski).
Temeljem toga se bira soj najpogodniji za odgovarajuće uvjete
proizvodnje. Sojevi Shii-take dijele se na one koji plodonose na
20°C (proljetni), na one koji plodonose između 10 i 15°C (jesenski)
i one koji plodonose na 10°C (zimski). Ne postoji niti jedan soj
koji bi mogao plodonositi tokom cijele godine (u nekontroliranim
uvjetima). Ako želimo imati proizvodnju tokom cijele godinu
potrebno je kombinirati različite sojeve Shii-take. Brojni
sojevi: Hana Donko, Donko, Kotsubu Donko, Koshin…, imaju
prednosti i mane u odnosu na klimatske prilike, prinose itd.
Donko je soj koji za optimalni rast treba niže temperature, ima
debelo meso te je pogodan za sušenje. Koshin preferira nešto više
temperature, to je najveći soj sa dugim stručkom i otvorenim
klobukom. Koko je soj koji je po karakteristikama između Donko i
Koshin, a Koshubu Donko je najmanji soj, odnosno plodna tijela su
najmanja.
1.2.1.2 Priprema drveta
Shii-take je tipični saprofit, koji živi na mrtvoj organskoj
supstanci (mrtvo drvo), iz kojih apsorbira hranjive tvari i
izaziva njihovo truljenje. Izbor samog drveta ovisi prvenstveno o
količini hranjiva u drvetu, količini bijelog (mekog) drveta
odnosno planiranom trajanju proraštavanja. Drvo mora imati što
cjelovitiju koru (štiti micelij, čuva vlagu i igra važnu ulogu
u razvoju plodnih tijela). Shii-take daje najbolje prinose na
bjelogorici (hrast kitnjak, kesten, javor, breza itd.) koju treba
sjeći kada stablo sadrži najveću količinu ugljikohidrata i
ostalih organskih materija i kada se kora teško odvaja od debla.
Drveće sadrži najveću količinu hranjiva u deblu i čvrsto
priljubljenu koru tijekom perioda mirovanja kada je i najbolje
vrijeme za sječu stabla. To znači od jeseni kada, otpada lišće
pa do proljeća kada počinje vegetacija tj. kreću biljni sokovi.
Prilikom izbora drveta, za sječu treba pripaziti da bude
podjednako mladih i starih, odnosno debelih i tankih oblica u
prosijeku promjera 9-18 cm., starosti 15-20 godina. Starije i
deblje oblice su teže za rukovanje, plodna tijela su dobre kakvoće,
dobiva se visok prinos i oblice traju više godina. Mlade i tanke
oblice daju manja plodna tijela s tankim klobukom i traju svega
dvije do tri godine.
1.2.1.3 Voda i pH oblica
Voda i pH su vrlo važni za proraštavanje oblice micelijem i za
sam razvoj plodnih tijela. Optimalni sadržaj vode u oblicama je
od 40 do 45%. Veća odstupanja od navedenog mogu biti vrlo
nepovoljna. Ako je vlaga manja od 40% rast micelija će biti
usporen, a ako je manji od 20% micelij ne raste. Slično je i sa
previsokom vlagom . Kod vlage od 60%, oblica je također
nepovoljna za rast Shii-take i moguće su različite zaraze s
drugim gljivama. Nakon što se stabla posijeku, ostavljaju se bez
rezanja grana, a voda polako isparava i na mjestu sječe stabla
uzrokuje pukotine. Kada pukotine na odrezanom dijelu budu na pola
puta do centra, deblo se reže na komade od 100 do 140 cm. radi
lakšeg rukovanja te se ostavljaju da vlaga u drvetu padne na
optimum 40 do 45%. Period sušenja ovisi o vrsti drveta,
mikroklimatskim uvjetima i tehnologiji sušenja (na suncu, u šumi
gdje nema hlada, na propuhu i sl.), a traje od 20 do 40 dana.
Izlaganje trupaca sunčevoj svijetlosti djeluje nepovoljno na
različite mikroorganizme, a kora bolje prianja uz drvo i teže
se odvaja. U hladu proces sušenja teče sporije uz druge
nepogodnosti. Optimalni pH drveta je između 4,5-5,5 a postiže
se kod optimalne vlage od 45% (količina vode u drvu), a ako je
previsoka (60%) pH je alkalan i micelij vrlo sporo proraštava
drvo.
1.2.1.4 Optimalna vanjska temperatura i vlaga prilikom nasađivanja
Optimalna temperatura za rast micelija Shii-take je između 20 i
26°C, ali micelij raste i na temperaturama od 5 do 35°C,
odnosno sporo ili vrlo brzo. Vrijeme nasađivanja oblica
micelijem ovisi o tehnologiji uzgoja (kontrolirani uvjeti ili
nekontrolirani)i soja kojeg imamo na raspolaganju. Preporučljivo
je nasađivati oblice kada srednja mjesečna temperatura bude oko
10°C (nepovoljna temperatura za rast mikroorganizama). Dizanjem
temperature micelij sve brže raste i proraštava oblicu, ali su
i pogodniji uvjeti za rast štetnih mikroorganizama.
Za vrijeme nasađivanja i proraštavanja vlaga u zraku trebala bi
biti od 70 do 80%. Ako je vlažnost premala proraštavanje oblica
micelijem će teći vrlo sporo, a ako je previsoka postoji velika
opasnost od zaraze štetnim mikroorganizmima.
1.2.1.5 Nasađivanje oblica micelijem
Prosušene oblice, optimalne vlage i pH vrijednosti, izrezane na
određenu dužinu treba dodatno obraditi. U prirodi drvo obraste
različitim drugim biljkama (npr. mahovina), koje prije bušenja
rupa treba odstraniti. Praksa je pokazala da se to najbolje radi
pomoću žičane četke, s time da se mora paziti da se ne ošteti
kora.
Za daljnji rad moramo pripremiti vrući parafin, čepove za rupe,
odgovarajući micelij, ali moramo imati i odgovarajući alat (bušilica,
svrdla odgovarajućeg promjera, prikladan držač oblica koje se
buše i dr.). Promjer rupa za inokulaciju je od 1 do 1,5cm dok bi
dubina rupe trebala biti između 1,5 i 2cm (može i dublje ali
nikako manje od 1cm. ispod kore, niti dublje od 2/3 promjera
oblice). Rupe se buše u prstenovima koji su razmaknuti 20-30cm
jedan od drugog i 12cm razmaka rupa unutar prstena. Buše se po
naizmjeničnom rasporedu, tako da su rupe jedna ispod druge u
svakom drugom prstenu. Za broj rupa u oblici postoji i formula:
Broj rupa za inokulaciju = (promjer oblice u cm / 3)´(duljina
oblice u cm / 20)
Ovdje možemo spomenuti i tehniku gdje se umjesto rupa rade urezi,
ali zbog veće potrošnje micelija po volumenu drva, teže izrade
i zatvaranja ureza ta je tehnologija u praksi dosta rijetka.
Micelij može biti u različitim ambalažama (polipropilenske vrećice,
boce), na različitim nasadima (različite žitarice, komadići
drva, piljevina i dr.). Prilikom stavljanja micelija u rupe treba
paziti da se micelij previše ne nabija niti mrvi jer se tako može
oštetiti. Nakon punjenja otvori se zatvaraju čepom, koji se može
napraviti od kore, stiropora ili nekog drugog materijala. Čepovi
moraju biti malo većeg promjera od same rupe kako ne bi ispadali.
Debljina čepa treba biti od 3 do 4mm, a ako se izrađuju od kore,
rade se od mladog drveća na taj način da se uzme i tanki sloj
mladog drveta ispod same kore. Kad se postave čepovi, mjesta se
premazuju parafinom da bi se sačuvala vlaga te spriječilo
eventualno sekundarno zagađenje na tim mjestima.
1.2.1.6 Proraštanje nasađenih oblica micelijem
Nasađivanje je najbolje raditi u blizini mjesta gdje će oblice
biti za vrijeme proraštanja. Proraštanje se može odvijati na
različitim mjestima koja se odabiru prema podobnosti za
postizanje optimalne temperature i vlage kao najvažnijih
kriterija, ali treba paziti i na osvijetljenost, ventilaciju itd.
Temperatura bi se trebala kretati u rasponu od 10 do 26°C (16-24°C).
Ako se oblice smjeste u prirodi, dakle u nekontrolirane uvjete,
teško se utječe na vlagu pa oblice treba staviti na pogodno
mjesto kako bi se spriječilo preveliko isušivanje tokom proraštanja.
Najpogodnija ekspozicija lokacije za uzgajalište je jug ili
jugozapad, nagib 3-7°, svjetlost koja prolazi kroz grane drveća
trebala bi biti oko 30% od ukupnog svjetla. Oblice za proraštanje
mogu se slagati na više načina. Jedan od načina je slaganje
nacjepljenih oblica horinzotalno red na red, gdje je svaki drugi
red pod kutom od 90° u odnosu na prethodni, do visine 50-100cm.
Slaganje može biti i takovo da se oblice naslanjaju okomito red
po red, o neki oslonac pod kutom od oko 75°. Složene oblice
treba zaštititi pri zemlji sitnom žičanom mrežom od glodavaca,
a na vrh i bočno staviti borove grančice koje mirisom tjeraju
potkornjake koji bi se mogli naseliti u oblice i tako smanjiti
prinos gljiva. Na borove grančice dobro je staviti vlažnu slamu
kako bi se otežalo isušivanje oblica, a na sve to PVC foliju da
se postavljeni trap još bolje zaštiti. Osim u prirodi
nacjepljene oblice možemo držati i u kontroliranim uvjetima,
odnosno u prostoriji gdje umjetno postižemo optimalne uvjete
proizvodnje. U tom slučaju su i ulaganja dosta velika ali i veći
su prinosi koji se dobivaju za kraće vrijeme. Pod povoljnim
uvjetima za oko 40-60 dana nakon nasađivanja bijeli micelij se
pojavljuje na oba kraja oblice. To je najjednostavnija metoda
provjere uspješnosti proraštanja oblica micelijem. Proraštanje
zavisno od uvjeta držanja, vrsti drveta, kompatibilnosti soja
Shii-take sa vrstom drveta traje u prosjeku od 6 do 12 mjeseci.
Ako je vrijeme suviše vlažno može doći do zagađenja s
plijesnima koje obično rastu na vlažnim mjestima, s nedovoljnom
ventilacijom. Zato se oblice moraju razmaknuti da bi se otklonili
nedostaci. Vrijeme može biti i presuho pa se micelij razvija
vrlo sporo ili čak propada pa treba zasjeniti ili čak prskati
vodom dok vlaga ne bude zadovoljavajuća. Faza proraštanja završava
kad se na odrezanim stranama pojave bijele niti micelija, a rupe
gdje se vršila inokulacija moraju biti potpuno bijele obrasle
bijelim nitima poput paučine.
1.2.1.7 Plodonošenje
Kad su oblice proraštene micelijem vršimo šokiranje micelija.
Cilj šokiranja je da se micelij osjeti ugrožen te da prijeđe u
svoj drugi oblik - plodno tijelo a to je cilj uzgoja. Šokiranje
se može raditi na više različitih načina. Najbolji način je
potapanje u vodu tijekom 24-48h čija je temperatura niža za 2-4°C
od temperature zraka. U Japanu je poznato i šokiranje udaranjem
čekića po odrezanoj strani, elektrošokom i dr. Sada te oblice
idu u prostor za plodonošenje. Prostor mora biti takav da se
postignu što optimalniji uvjeti a to je temperatura 13-18°C,
vlaga 90%. Uz to je važno da vlaga bude konstantno ista, jer se
može desiti da kod naglog pada vlage dođe do razvoja
deformiranih plodnih tijela ili zaostajanja u rastu. Kontrolirani
uvjeti mogu se postići samo u zatvorenim prostorima tipa podruma,
mogu se koristiti i plastenici ali ne toliko uspješno. Vani na
otvorenom je najteže postići zadane uvjete, pa su i prinosi
najslabiji. Oblice se mogu postaviti u takve prostore tako da se
naslone na prečke visoke 50-60cm ili da se slažu na police koje
bi trebale biti metalne (lako se dezinficiraju, bolje je iskorišten
prostor). Nije dobro ako su police drvene jer se u njih mogu
naseliti štetne gljive i tako zaraziti oblice. Gljive se počinju
javljati 5-7 dana nakon tretmana šokom.
1.2.1.8 Berba
Ako se gljiva koristi za sušenje, berba počinje kada se rub
klobuka izravna tj. prije nego plodno tijelo počne bacati spore.
Ako se koristi u svježem stanju, bere se kad je 50-60% klobuka
otvoreno tj. klobuk je savijen prema dolje, a opna koja pokriva
himenij je pukla. Beru se na način da se lagano pritisne stručak
i zaokrene (vrtnja lijevo desno). To je najbolji način odvajanja
gljive od oblice jer npr. ako se gljive čupaju dolazi do oštećenja
kore. Ono može izazvati zagađenje plijesnima i gubitak vlage i
tako skratiti period iskorištavanja oblica. Berba (prvi val)
traje oko 7 dana, a ako se potapa treba pričekati još 3 dana da
bi se obnovio micelij na ožiljcima te tako prevenirati
eventualna zagađenja ili truljenja na ožiljcima.
1.2.1.9 Faza odmora
Nakon berbe mora se paziti na količinu vlage u oblicama. Ako se
primijeti da su ubrane gljive izvukle većinu vode iz oblica,
potrebno ih je potopiti da bi se nadoknadila vlaga. Ukoliko je
vlage dovoljno, tada slijedi faza odmora odnosno faza obnavljanja
micelija u oblicama. Temperatura u prostoriji treba biti malo
povišena (za 5-6°C) uz jače kretanje zraka među oblicama da
bi se spriječila zaraza plijesnima, međutim oprez je neophodan
da se oblice ne bi isušile. Ovisno o uvjetima i soju, vrijeme
obnavljanja je 15-40 dana.
1.2.1.10 Prinosi Shii-take
Važna informacija za donošenje odluke o tipu proizvodnje (kontrolirani
ili nekontrolirani uvjeti) je podatak o prinosima Shii-take na
oblicama. Kod uzgoja na otvorenom (nekontrolirani uvjeti) prinosi
su najviše do 35% od težine oblica, a ta se količina gljiva
dobije tijekom 3-4 godine. Kod uzgoja u kontroliranim uvjetima možemo
dobiti i do 50% prinosa od težine oblica i to tijekom 2-2,5
godina.
1.2.1.11 Klasiranje i skladištenje
Svježe ubrana Shii-take klasira se na osnovu promjera klobuka.
I. Klasa: promjer 6-8cm
II. Klasa: promjer 4-6cm
III. Klasa: promjer < 4cm
Shii-take se najčešće skladišti svježa ili sušena. Svježa
se skladišti na temperaturi od 0-2°C kroz 7-10 dana. Sušenje
se može provoditi na suncu ili u sušioniku. Sušenjem na suncu
gljive su kvalitetnije jer se povećala količina vitamina D i za
10 puta. Pretvaranje ergosterola u vitamin D možemo potaknuti
pomoću UV-lampa, tako da obasjavamo himenij 1-2 sata dnevno. Za
sušenje, gljive se okreću naopako (na klobuk), a traje dok
plodište ne otvrdne toliko, da pod pritiskom prstiju puca . U sušioniku
se suši postepeno u nekoliko faza:
I. počinje se od 30°C, polako se penje na 50°C i to traje 3-4
sata
II. 50°C kroz 12-13 sati
III. 60°C kroz 1 sat
Osušena gljiva se pohranjuje u staklenku ili PVC ambalažu da bi
se spriječilo ovlaživanje gljive koje bi uzrokovalo kvar.