Gens Una Sumus

Željko Kunej je naučio prve poteze u šahu kao dvanaestogodišnji dječak u zagrebačkom Trnju. 10. 08. 1959. ozlijedio je vratnu kralježnicu i ostao trajni invalid. Neprekidno je hospitaliziran u Zagrerbu, Lovranu i Kraljevici do 16. 04. 1991. godine.

Krevet - "šahovski laboratorij"Fizioterapeut Marko u biblioteci s kosturomU ljepote ove drevne i najumnije igre proniknuo je igrajući svoje prve prijateljske dopisne partije s dipl. ing. elektrotehnike g. Šunićom, 1969. Tada upoznaje šahovske knjige: proučava teoriju šaha i zajedno radi na šahu s fizioterapeutom Markom podosta i bez šahovnice. Naime, Marko je slijepa osoba i dandanas vrli šahist Saveza slijepih Rijeka i mnoge partije - većinom šah. završnice analizirali bi na slijepo za vrijeme fiz. terapije na krevetu. Hvale je vrijedno da ga je kao slijepa osoba znao  obući  i  sâm  smjestiti u invalidska kolica. 1972. osnovan je Počeci šaha para/tetraplegičara Hrvatske 1972Šahovski klub "Kraljevica", gdje na prvom turniru osvaja 1. mjesto i stječe titulu trećekategornika. Potom postaje drugokategornik. Na klupskim prvenstvima osvaja dva puta drugo, jednom treće i 1981. 1. mjesto. Na više open turnira plasiran je u gornjem dijelu tablice. 19 godina uspješno je branio boje tog kluba, a isto tako i Šah. sekc. para/kvadiraplegičara Hrvatske. Na prvom pojedinačnom turniru Sekcije osvaja 1. mjesto 1972. godine. Željko uvijek veli da su muDrugi na prvenstvu ŠK Kraljevica posebno drage prijateljske šahovske ekipne utakmice s riječkim Savezom slijepih i Zvezom paraplegikov Slovenije. Sredinom sedamdesetih uspješno se ogledao i u rješavanju šahovskih problema dobivši 1. i 3. nagradu u "Šahovskom glasniku". Šahovski problemi se i dalje rješavaju, ali bez nagrada. Naime, glavni krivac svemu tome su računala i svakim danom sve jaći šahovski programi s kojima se teško nose i sami svjetski prvaci u šahu.

 

Šahovnica

Prvo sudjelovanje para/tetraplegičara na open turniru u Rijeci 1975. godine. Drugokategornici: Kunej, Perhat, Jagar, Pribanić.

VELIKA ČETVORKA - drugokategornici: Kunej, Perhat, Jagar, Pribanić. Ekipni turnir u Rijeci 1975

Ekipno takmičenje u šahu za Kup Maršala Tita u Crikvenici 1978. godine. Ekipa Šahovske sekcije para/tetraplegičara Hrvatske, Kraljevica: Jagar, Pribanić, Perhat, Kunej. Ekipno takmičenje u šahu za Kup Maršala Tita u Crikvenici 1978
 

Šah. fig. - Top

Pojedinačno prvenstvo ŠK "Kraljevica" 1981. 

Tablica: Pojedinačno prvenstvo ŠK Kraljevica 1981

Pojedinačno prvenstvo ŠK Kraljevica 1981.: Straka, Kunej, Ercegović

Straka, Kunej, Ercegović

 

Večernjak - SRETAN SAM  zbog ovog naslova, nastavit ću još ozbiljnije - rekao je novi prvak Željko Kunej

Sudionici turnira

Sudionici turnira

Šahovske figure


Božić 1995. (jednokrevetna soba)Derutni Referalni spinalni centar Hrvatske u Kraljevici zatvaraju krajem četvrtog mjeseca 1991Zbog derutnosti zgrade Referalnog spinalnog centra Hrvatske u Kraljevici Centar zatvaraju krajem četvrtog mjeseca 1991. Željko je smješten u Dom za starije i nemoćne osobe Drenovačka u Zagrebu. Za Božić 1995. dobiva zasebnu sobu (za samačku sobu puno je doprinijela Hrvatska kršćanska demokratska stranka (HKDS) i tadašnja predsjednica DOPA  mr. med. sc. gospođa Mirjana Dobranović) i odmah se laća svojih hobija. Što se tiče šaha nastupa za ekipu Doma Drenovačka koja osvaja na prvenstvu domova Zagrebačke županije jednom prvo, tri puta drugo i jednom treće mjesto. 11. 11. 1998. osvaja 3. mjesto na prvenstvu invalida Grada Zagreba u organizaciji Saveza za šport i rekreaciju invalida Grada Zagreba. Nezadovoljan je radom na šahu unutar udruga koje sačinjavaju para/tetraplegičari, a koji nisu u stanju   više   aktivirati   šah. Ne zaboravimo da je šah jedina disciplina gdje se osobe s invaliditetom ravnopravno nose sa zdravima. Zar invalidna osoba u kolicima ne može biti svjetski prvak!?

"Frankopan" | Glasilo Grada Kraljevice | prosinac 2010. | broj 26

 Feljton:

AH, LIPA NAŠA “LIBURNIJA”...

PIŠE:

Morena Lekan

Članak je napisan uz pomoć
monografije KBC-a Rijeka od
1984. do 2009. i sjećanja bivše
djelatnice Ortopedske bolnice
Kraljevica - gđe. Irene Mihalić
Šebalj

FOTOGRAFIJA:

Arhiva Grada Kraljevice
Tin Crnkoviæ

 

Zgrada nigdanjega hotela “Liburnija” fanj let činela je Kraljevi-cu ponosnun. Bil je tamo kasnije i sanatorij i se je bilo dobro dok se i on ni zaprl. Od tad, samo stari litrati i sjećanja Kraljevičani svjedoče kakova je to monumentalna građevina bila...

Kraljevica je još nigda imela bolnicu, točnije 1818. leta. Ta prva bolnica bila je va Frankopanu i bila je specijalizirana za bolnih od sifilisa ili škrljevske bolesti. O ten san već pisala pa ću ov put reč neć o drugoj bolnici va našemu gradu: drugi “špital” bil je va nekad lipoj zgradi hotela “Liburnija”. Na kraljevičkoj strani ulaza va Bakarski zaljev 1904. sagrađena je vela secesijska zgrada - hotel “Liburnija”. Ona skoro pa se taka dvorca Frankopana; sigurno ih je nekad bilo lipo videt skupa, pogotovo z mora. Zdanje je minjalo svoju namjenu više puti pa se tako fanj i preuređivalo. Najmanje je bilo hotel. 1911. leta tamo je bilo Dječje oporavilište; tad je uvedeno i centralno grijanje. Leta 1914. va “Liburniju” je smešćena bolnica Crvenoga križa, a  1916.  zimlje  ju  Vojna  poljska  bolnica  i  tamo  se  otpira lječilište za vojnike obolele od malarije.

     NAKON SLOMA AUSTRO-UGARSKE

Kad je pala Austro-Ugarska upravu nad bolnicun preuzima
Narodno vijeæe Kraljevice. Zgradu je storil Beèanin Philip Olschbauer, on je bil celo vrime njezin vlasnik, se do 1920. leta kad je Ministarstvo narodnoga zdravlja Kraljevine SHS kupilo od njega celu zgradu i sav njezin inventar. Skupa z “Liburnijun” kupili su od Olschbauera i kupalište Oštro i okolni park. Navodno je tu tribala bit heliostanica, ali 1921. leta došlo je do promjene plana i va zgradu su prišle ruske izbjeglice Wrangelove vojske. Oni su prišli z Krasice kadi su prije bili smešćeni. Te izbjeglice su bile teško bolne i zarazne pa je z Zagreba prišla komisija od Ministarstva; oni su utvrdili da ti vojnici boluju od pjegavca (tifus) i povratne groznice. Bolnica je postala tzv. “kužna bolnica”. Nakon ča je i zadnji “kužni” partil z Kraljevice, ni se baš znalo ča će bit š njun. Očekivalo se čak i da se raspusti i se da se prenese na Sušak, ali va lipnju misecu va Kraljevicu je put nanesal dr. Andriju Štampara. On je tu otel storit lječilište za kiruršku tuberkulozu. Ta ideja ipak ni dočekala svoje ostvarenje aš je 1922. leta zgrada “Liburnije” dana Vojnoj komisiji za razgraničenje Rike i bivšoj vladi Slobodne države Rike (Ricardo Zanella) na korištenje; oni su pak bižali pred D’Annunzijen i talijanskimi iredentistimi. Leto potle toga prostor je temeljito preuređen. Odlučeno je da će tu bit bolnica pa su uređene kamare, operacijska sala, rendgen... Tad se započelo gradit još jednu zgradu. za administraciju, a uređena je i bakteriološka stanica. Bolnica se je opremila priboron i instrumentimi tako da je
svećano otvorenje bilo 15. rujna 1924.

FRIŠKA MORSKA ARIJA

Ova naša morska arija bila je preporod za bolni od tu-
berkuloze kosti i zglobi. S ciljen da se ča bolje moru mirit klimatski uvjeti, va bolnici je storena i vela meteorološka stanica ka se smatra prvun takove sorte poli nas.
Za dicu ka su boravila dugo vrimena va bolnici bila je organizirana i nastava. Jedno vrime va bolnici je bilo fanj problemi; od najezde stjenic (čamži) do se većih pristojbi ke su se morale plaćat. Čak je i fasada morala bit obnovljena aš je bila fanj rovinana od utjecaja mora.
Zminilo se  i puno ravnatelji; ča tujih  ča domaćih ljudi.  Za vrime NOB-a ravnatelj je dr. Nikola Pravdica, a va to vrime va bolnici djeluje i Kirurški odjel Bolnice 4. jugoslavenske armije.
 

         NOVI ZAMAH POTLE RATA

Potle rata bolnica se obrnula ka bolestimi lokomotornoga
sustava i reparacijskoj kirurgiji. Pod ravnateljstvon dr. Aleksandra Manzonija kraljevička bolnica dobiva novi zamah; uvode se i neke nove metode i tehnike.
Leta 1954. orkanska bura znela je krov bolnici pa su si
bolesnici morali bit smešteni nekamo drugamo. Bolnica
se obnovila se uz pomoć Ministarstva a nakon toga prom-
inila se djelatnost. Kako je bilo se manje bolnih od TBC-a, bolnica se obrnula ortopediji i traumami kralježnice. Tad minja i naziv va “Ortopedska bolnica Kraljevica”. 1974. leta “Ortopedska bolnica Kraljevica” integrirala se z bolnicun “Dr. Zdravko Kučić” i “Bolnicun za tuberkulozu pluća” va Ičićimi. Tako je počela konačna integracija ričkoga bolničkoga zdravstva. i “Spinalni centar” ki pomaže da bi se ča bolje zbrinule povređene osobe osnovan je1981. Va tomu je puno pomogal i primarijus dr. Boris Domić.

                          I KRAJ

Kraj kraljevièke bolnice bil je 1991. kad je tadašnji ministar zdravstva, dr. Andrija Hebrang natental provest zdravstvenu reformu. Otel je smanjit broj ležećih kapaciteti i odlučil je zaprit lokalitet Kraljevica KBC-a Rijeka. Brojni dugogodišnji pacijenti smešteni su diljen Hrvacke. Djelatnici pak, od kuharic, čistačic, medicinskih sestar i dohtori, raspoređeni su na radna mesta va KBC Rijeka; neki na Sušak, neki na Kantridu itd.
Nakon toga započela je devastacija te lipe građevine. Va njoj su se sklanjali manje sritni ljudi bez svojega krova nad glavun, igrala se dica i dišpeti delala i tako bliže i tako dalje. Sada je ona ruglo našega grada. O razlozimi zač š njun nikako na zelenu granu neću ovdi pisat aš ovo ni tip članka ki bi to “podnesal”...ali morda va nekon drugon navratu...dotad
sritno ti bilo, Liburnijo!

Šah. fig. - Top

  POSTER - ŠAHISTI DRENOVAČKE UVIJEK PRI VRHU...

 

Ekipa doma Drenovačka 30, 1996. - 1. mjesto

Ekipa doma Drenovačka 30, 2003. - 2. mjesto

Ekipa doma Drenovačka 30, 2004. - 2. mjesto

1996.

2003.

2004.

Putanec, m., upravitelj Doma Lepej

Ivanko, Merkl, Zgaga II. K., Kunej II. k.

Zgaga, ll k., Ulamec, Kekelj

Zgaga, II k.  Došen, Kunej, II k.

 

Kunej, ll k.

 
    Šahovski glasnik 12/2005 on-line vijesti

Zagreb - Već deseti put za redom Dom umirovljenika Maksimir u suradnji sa Šahovskim savezom Zagreba organizirao je ekipno prvenstvo domova umirovljenika grada Zagreba. Na istome se okupilo 9 ekipa koje su odigrale 4 kola po švicarskome sustavu, a svaka ekipa sastojala se od četiri igrača. Pobijedila je ekipa Trnja igrajući u sastavu: Nikola Jorgić, Ivo Petrović, Mirko Abramović i Dane Sabljak.

Konačan poredak: Trnje 15, Drenovačka 12, Maksimir 9, Sveti Josip 8, Peščenica 7 1/2, Ksaver, Centar 6 1/2, Medveščak 5 1/2, S. Penkala 5 bodova.

V. Pokupec

Šahovski glasnik 12/2005 on-line vijesti

Šah. figure

MILJENKO MEDIĆ PROGLAŠEN ZA
NAJUSPJEŠNIJEG SPORTAŠA S INVALIDITETOM ZA 2003. GODINU

 

MILJENKO MEDIĆ, majstor FIDE

SVEČANOST PROGLAŠENJA NAJUSPJEŠNIJIH SPORTAŠA S INVALIDITETOM U 2003. GODINI

SVEČANOST PROGLAŠENJA NAJUSPJEŠNIJIH SPORTAŠA S INVALIDITETOM U 2003. GODINI

Miljenko Medić - 1. mjesto - pojedinačno
1. - 10. 08. 2003, Hrabyne, Češka, IPCA Svjetski kup - ŠAH


 3. prosinac 2001. - Međunarodni dan invalida

Šahovsko druženje u organizaciji Udruge za svekoliku pomoć invalidima Hrvatske na Zagrebačkom Velesajmu. 

Otvorenje šahovskog druženja

Domjenak na šahovskom druženju

Turnir u tijeku

Sat je zaustavljen...slijedi analiza partije

Najteže je odigrati prvi potez!


Grb- Šah. sekc. Doma Drenovačka 30

 

ŠAHOVSKI TURNIR DOMA DRENOVAČKA 2007.

Šahisti Doma organiziraju Pojedinačni turnir u šahu. Učestvovalo bi 6 igrača, a igrala bi se slobodna partija ili sa satom (po dogovoru) jednokružno po Bergerovom sistemu – svatko sa svakim.

Turnir se igra redovnim tjednim igranjem šaha: utorkom i četvrtkom u 16 sati u dnevnom boravku u prizemlju stacionara. Odmah, prije odigravanja prvog kola, izvlačili bi se turnirski brojevi za parove igranja po kolima.

 Pojedina kola igraju se:

I.    kolo  1. 5. 2007.

IV.  kolo  10. 5. 2007.

II.   kolo  3. 5. 2007.

V.   kolo  15. 5. 2007.

III.  kolo  8. 5. 2007.

 

U slučaju da dva ili više igrača imaju jednak broj bodova, o plasmanu odlučuju kriteriji shodno ovom sistemu. Suđenje i odluku o plasmanu (doradu rezultata) obavljaju: članovi (dva izabrana šahista II. kat. i viša)  turnirskog odbora.

Turnir se igra po pravilima šaha FIDE i prema Pravilnicima HŠS-a.

                                                                                      Organizacijski odbor turnira

U Zagrebu, 1. 5. 2007.

                                                                                                             

 Šah se dobro igra i u trećoj dobi

 

Plakat - POJEDINAČNI TURNIR DOMA U ŠAHU 2007

Šahovski sat

Logotip turnira 2007

 

Godine 2007. djeluju SPORTSKO-REKREACIJSKE AKTIVNOSTI  pod voditeljstvom socijalne djelatnice Tanje s ciljem što aktivnije organiziranosti samih korisnika Doma Drenovačka 30.

Kako šahisti već niz godina prednjače svojim aktivnostima što i rezultira osvajanjem brojnih odličja - potaknuti time odlučili su organizirati (vjerojatno prvi put) pojedinačni šahovski turnir u Domu. Među ostalim, ovakvi turniri razvijaju osim natjecateljskog duha, pravednosti (šahovska partija uvijek završava prijateljskim stiskom ruke) i društvene odnose i prijateljstvo što ovu drevnu i najumniju igru čini jedinstvenom... A sve su to načela što ih žele promovirati Sportsko-rekreacijske aktivnosti!

Turnir je okupio 6 igrača, a lista sudionika je izgledala: Josip Kekelj, Petar Gabarić, Velimir Zgaga, Antun Ulamec, Antun Krajinović i Željko Kunej. Igrala se slobodna partija po Bergeru  svatko sa svakim s početkom u 16 sati: utorkom i četvrtkom od 15. do 29. svibnja u dnevnom boravku u prizemlju stacionara.

Turnir se igrao po Pravilima šaha FIDE i Pravilnicima  HŠS-a.

Po završetku turnira neki šahisti dijelili su mjesto s istim brojem osvojenih bodova i odlučivali su dodatni kriteriji, a konačni plasman svih sudionika vidljiv je iz priloženih tablica.

Trojica prvoplasiranih dobili su šahovske diplome.

Suđenje i odluku o plasmanu (doradu rezultata) priveli su uspješno kraju članovi Turnirskog odbora, a da sve tehnički (izrada plakata, tablica, diploma, slika...) besprijekorno funkcionira pobrinuo se informatički tim Doma.

Na kraju pozivamo sve zainteresirane korisnike da se i ubuduće prijave na ovaj, sada već tradicionalni - domski šahovski turnir. Pokazalo se da se šah može dobro igrati i u trećoj dobi.

                                                                                      Organizacijski odbor turnira

U Zagrebu, 29. svibnja 2007

                                                                                                          

Šah. figure

Tablica: Igranje parova po kolima

 

Tablica: Napredovanje po kolima

PRVOPLASIRANIM DODIJELJENE SU DIPLOME

PRVOPLASIRANIM DODIJELJENE SU DIPLOME

Šah. figure

RTL Televizija

Novi izazov za školarce: Šah kao  obavezan predmet

26.03.2012.
UVEDEN OVE ŠKOLSKE GODINE

Armenija je za svoje učenike osnovnih škola uvela od ove školske godine šah kao obavezni predmet za školarce koji trenutno pohađaju drugi, treći i četvrti razred.

Armenski osnovnoškolci osim što uče pisati, čitati i zbrajati, uče i grati šah

Armenski osnovnoškolci osim što uče pisati, čitati i zbrajati, uče i grati šah.

Vlada Armenije izdvojila je dva milijuna eura iz proračuna kako bi uvela šah kao obavezan predmet za učenike drugog, trećeg i četvrtog razreda.

"Šah je iskrena i poštena igra. Gradi karakter i uči poštenju", tvrdi predsjednik državne šahovske akademije koji je zaslužan za uvođenje te igre u škole. Naravno, djeca su oduševljena.

Autor: K. T.

Šah. fig. - Top

Vecernji hr. - OBJAVA: 24.01.2013
STIŽU IDUĆI TJEDAN
Učenicima daju šahovske ploče, žele šah za novi školski predmet
Milan Bandić odlučio je podijeliti šahovske ploče po gradskim obrazovnim ustanovama.

 

Piše: pb/VLM

Kako bi zagrebačke učenike zainteresirao za šah, gradonačelnik Milan Bandić odlučio je podijeliti šahovske ploče po gradskim obrazovnim ustanovama. Dogovorio je to jučer na sastanku s izaslanstvom Međunarodne svjetske šahovske federacije FIDE, a prve ploče u školama će se pojaviti već sljedeći tjedan.

Učenicima će pomoći hrvatski i svjetski velemajstori, a iniciralo bi se i da se šah uvede kao fakultativni predmet u zagrebačke škole. Također, na sastanku je dogovoreno da će grad u suradnji s Hrvatskim i Svjetskim šahovskim savezom obnoviti Turnir mira, nekad najznačajniji i najpoznatiji šahovski turnir u povijesti FIDE-a koji se desetljećima održavao u Zagrebu.

Šahovske figure - animacija

Početna | O meni | Teleskopi | Šah | Informatika | Roboti | Na kavi s Predsjednikom | Linkovi

Zadnji put osvježeno: 30.05.13.