"U svojoj prvoj sezoni sa Ferrariem, Gilles se uspeo na pobjedničko postolje samo jednom."

"šaltaš brzo, kočiš snažno i imaš punu snagu u zavojima. Volim jurišati i pokušavam priuštiti uzbuđenje ljudima koji su platili da gledaju trku."

"Prošao je ciljem a urlanje navijača nadglasalo je zvuk vjernog Ferraria."

"Vrlo je dobar vozač i jednog dana će biti prvak."

VELIKE UTRKE: VN Kanade - Montreal, 1978.

Pobjedom na VN Kanade Gilles Villeneuve je postao prvi čovjek koji je svoju prvu pobjedu ostvario na svojoj domaćoj stazi. Ovo što slijedi je ulomak iz knjige Geralda Donaldsona i kako je Enzo rekao "Predstavlja smioni san koji se ostvario!"

Gilles VilleneuveU svojoj prvoj sezoni sa Ferrariem, Gilles se uspeo na pobjedničko postolje samo jednom. Treće mjesto iz Austrije, bio je, do tada, njegov najbolji rezultat karijere.
Po prvi puta se vozilo na stazi Ile Notre-Dame i Villeneuve se za utrku kvalificirao iza Jariera i Schecktera. Na startu nije imao previše sreće te se ispred njega i Schecktera probio Alan Jones i tako ga potisnuo na četvrto mjesto.

Jarier se činio nedodirljiv ali Jones je imao vidljivih problema sa upravljanjem bolida zbog polaganog dušenja gume. U 18-om krugu ga je pretekao Scheckter a krug kasnije i Villeneuve. Navijači su oduševljeno klicali Ferrariu na trećem mjestu, a još je luđe bilo kad se Gilles probio na drugo mjesto pretekavši Wolf Jodia Schecktera u 28-om krugu.

Jarier u crno-zlatnom Lotusu je već bio odmakao 30 sekundi. Ipak, Gilles se nije predavo nego je krenuo u juriš i tjerao bolid sve brže i uspjevao je smanjiti zaostatak. Oko polovice utrke Jarieru su počele popuštati kočnice a na odustajanje ga je primorao i kvar na hladnjaku.

Pritisak na Gillesa je strašno narastao u trenutku kada je preuzeo vodstvo. "Ti posljednji krugovi su bili mučenje. Čuo sam svakakve zvukove iz motora. I nije mi se to svidjelo jer sam morao voziti kao stara žena, šaltati na 10000 okretaja i paziti da nešto ne razbijem. Želio sam nastaviti voziti isto kao kad sam bio drugi i stizao Jariera. Tada sam pokušavao vršiti na njega što veći pritisak. Sve je bilo lako: šaltaš brzo, kočiš snažno i imaš punu snagu u zavojima. Volim jurišati i pokušavam priuštiti uzbuđenje ljudima koji su platili da gledaju trku."

Gledatelji nisu ni slutili kako je teško bilo Gillesu voziti polako. "Poremetilo mi je ritam. Upravo sam odvozio 50 kurgova šaltajući bang-bang, pritišćući i otpuštajući spojku bang-bang. A sada sam to sve trebao činiti kao na usporenoj snimci; p-r-i-t-i-s-n-i spojku, p-r-o-m-i-j-e-n-i brzinu, o-t-p-u-s-t-i spojku..."

Napetost je rasla kad je u zadnjih nekoliko krugova uspori toliko da ga je preteklo nekoliko bolida koje je pretekao za puni krug. "Mrzio sam to! Vodiš a iako je krug iza tebe pretječe te i to ne izgleda dobro! Mnogim gledateljima nije bilo jasno što se događa."

Kada je Gilles ušao u posljednji krug na stazi je nastao delirij. Gledatelji su skakli od sreće i uzbuđenja! Ali Gilles ih nije primjećivao. "Nisam ih vidio. Samo sam sebi ponavljao; "Ferrari je najbolji! Ferrari je najbolji! Nikad se ne kvari! Nikad se ne kvari!" I nije, a kad je prošao posljednji zavoj rekao je sebi: "Sada se bilo što može dogoditi. Može se pokvarit što god hoće. Mogu ostat i bez goriva. Ali moć ću se dovuć do cilja!"

Gilles VilleneuveProšao je ciljem a urlanje navijača nadglasalo je zvuk vjernog Ferraria. "Pobjediti u utrci je nešto posebno, ali ostvariti svoju prvu pobjedu kod kuće je apsolutno nezamislivo! Moram zahvaliti gospodinu Ferrariu i čitavoj momčadi. Ovo je nevjerojatno zadovoljstvo. Ovo je najsretniji dan u mom životu." Gilles se čudno osjećao u novoj situaciji. Bilo mu je ugodno slušati skandiranja navijača koji su preskakali ograde samo da dođu bliže svom novom heroju. Ali on nije želio biti heroj svojim bližnjima i bilo mu je neugodno. Na postolju su uz njega bili 2. Scheckter i 3.Reuteman i obojica su bili tako sretni kao da su oni pobjedili a Reuteman je izjavio "Vrlo sam sretan što nisam pobjedio u utrci... Vrlo je dobar vozač i jednog dana će biti prvak."
Scheckter je 3 godine ranije pobjedio u domaćoj utrci u Južnoj Africi i na pitanje da usporedi to sa ovim rekao je; "Polovica gledatelja je bila pijana i gađali su me bocama. Nije bilo ni približno lijepo kao danas ovdje."

 

impressum | sempregilles.com